Österåkers kommuns logotype

Järnvägsparkens nya lekplats en blinkning till det gamla Åkersberga

Äggflipperspel med ladugårdslook, gökur, dressiner, minatyrhus från det gamla Åkersberga, en u-båt – och mycket mer. Vad är det frågan om? Jo, bakom byggdamm och stök i Järnvägsparken växer en helt unik ny lekplats fram och som beräknas stå redo för lekglada barn och nyfikna vuxna sommaren 2022! Följ med när kommunens entreprenör Lekplatsbolaget visar och berättar.

Just nu arbetas det för fullt i Järnvägsparken. I samband med att Åkersberga station har byggts ut och moderniserats ges parken en ny form med nytt innehåll och beräknas öppna igen till sommaren 2022. Den populära parken kommer då bland annat att ha en helt ny lekplats som blir något utöver det vanliga. Den kommer till exempel att innehålla miniversioner av flera olika hus som en del Österåkersbor kommer att känna igen från det gamla Åkersberga.

Här kommer du bland annat att få se det gamla stationshuset i miniatyr, Carlssons café, Janssons affär, ångbryggeriet och bostadslängan där de SJ-anställda bodde. Här kommer du även att kunna se Åkers kanal med sin sluss.

Vill ge en inblick i vår historia

Österåkers kommuns landskapsarkitekt Gisela Holmgren berättar om tankarna för lekplatsen.

– Min inspiration till en historisk lekplats i centrala Åkersberga kommer från avsaknaden av gamla byggnader i centrumområdet. Jag ville att barnen som växer upp i Åkersberga, men även vuxna, skulle få veta lite om det som tidigare har funnits här i deras hemort. Jag brukar säga att en plats utan historia är en plats utan själ, säger Gisela Holmgren.

Det är Åkersbergas by-miljöer från tidigt 1900-tal som har inspirerat utformningen av den kommande lekplatsen i Järnvägsparken.

– För att skaffa mig kunskaper i ämnet kontaktade jag Österåkers hembygds- och fonminnesförening. Vi har haft ett mycket bra samarbete och hembygdsföreningen har valt vilka byggnader som var mest representativa för tiden. Deras hjälp har varit ovärderlig, säger Gisela Holmgren.

Lekplatsen kommer även att innehålla en mer lantlig del med en bondgård med stuga och ladugård och en väderkvarn.

Ljudguide för barn och vuxna

Det kommer även att finnas en ljudguide till lekplatsen. Nio platser i parken har valts ut att bygga informationsberättelser om. Ljudguiden kommer att vara anpassad både för vuxna och för barn.

Husen och lekmiljöerna byggs av Lekplatsbolaget, ett företag som har en lång erfarenhet av att anlägga spännande lekplatser i offentliga miljöer. Allla skisser i filmen är gjorda av Lekplatsbolaget och miljöerna i filmen är även de från Lekplatsbolaget.

Publicerad:
Senast uppdaterad: