Österåkers kommuns logotype

Statsbidrag för litteratur till kommunens förskolor och skolor

Ett barn drar upp böcker ut bokställ på golvet

Glada nyheter för alla barn i Österåker. Kommunen tilldelas drygt en halv miljon kronor i bidrag från Skolverket för ny litteratur till förskola och skola.

– Det är fantastiskt. Det är så jädra magiskt, utbrister Ulrika Lagerlund, skolbibliotekarie på Margretelundsskolan.

Nu står det klart att Österåkers kommun tilldelas 596 379 kronor i bidrag från Skolverket. Bidraget kan användas för litteratur i förskola, förskoleklass, år 1-3 samt anpassad grundskola år 1-3.

Statsbidraget är avsett för tryckta skönlitterära och facklitterära böcker för att stärka barns och elevers tillgång till olika typer av litteratur, står att läsa i beslutet från Skolverket.

Det går inte att ta miste på att skolbibliotekarie Ulrika Lagerlund vid Margretelundsskolan är glad över beskedet.

– De här pengarna behövs verkligen och jag vet precis till vad på Margretelundskolan. Vi behöver bland annat faktaböcker för barn, säger hon.

Ulrika Lagerlund berättar att barnen älskar faktaböcker, en genre som hon tycker är styvmoderligt behandlad jämfört med skönlitteratur.

– Just nu är böcker om andra världskriget väldig populära bland barnen. Men de tycker även det är spännande att läsa om medeltiden, vikingatiden, djurböcker och böcker om dinosaurer. Kartböcker är också populära och att det finns nya kartböcker som är jättefina, säger hon.

På Margretelundskolan finns ett bemannat skolbibliotek dit barnen går för att låna böcker och ha boklektioner varje vecka. Skolbiblioteket erbjuder även Legimus, vilket är en inläsningstjänst som ger elever med läshinder tillgång till 10 000-tals inlästa böcker.

Publicerad:
Senast uppdaterad: