Österåkers kommuns logotype

Nu får flyktingar från Ukraina utbildning i svenska

Illustrationen visar en ukrainsk flagga och händer som håller i varandra

Illustration: Linnea Blixt

Kunskaper i svenska språket är en viktig förutsättning för att kunna få jobb och ha möjlighet att försörja sig i Sverige. En regeländring gör nu så att flyktingar från Ukraina får kommunal vuxenutbildning i svenska.

Enligt massflyktsdirektivet har ukrainska flyktingar rätt att arbeta i Sverige, men de har inte haft rätt till den kommunala vuxenutbildningen Svenska för invandrare (SFI). Nu har regeringen ändrat regelverket och tillskjutit resurser till kommunerna för att erbjuda SFI även till de ukrainska flyktingarna.

– Kunskaper i svenska ökar möjligheterna till anställning. Det är också en nyckel till integration. Därför är detta viktigt, säger Lisa Tingström (M), ordförande i näringslivs- och arbetsmarknadsnämnden i Österåker.

Ukrainska flyktingar i Österåker

I dagsläget bor drygt 400 ukrainska krigsflyktingar i Österåker. Många av dem har börjat arbeta och deras barn går i skolan, men deras språkkunskaper är relativt begränsade.

– Idag erbjuder vi ukrainska flyktingar som bor i Österåker viss undervisning i svenska dagtid. Genom att få möjlighet att arrangera SFI-undervisning kvällstid kan vi erbjuda en mer kvalitetssäkrad undervisning med en fastställd läroplan, säger Lisa Tingström.

Anmälan 1 september

Det är Kunskapscentrum Nordost i Täby som håller i utbildningen. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Sista datum att anmäla sig är 1 september. Kursstart är senare i september.

För att anmäla sig till kursen behöver du vara:

  • flykting från Ukraina,
  • 18 år eller äldre,
  • ha ett samordningsnummer,
  • bo i Danderyd, Täby, Vallentuna, Vaxholm eller Österåkers kommun,
  • ha ett uppehållstillståndskort för Tillfälligt skydd.
Publicerad:
Senast uppdaterad: