Trygg omsorg även i kris
.webp)
Personer som behöver extra stöd och omsorg i vardagen behöver det även i en kris. Därför har alla äldreboenden, hemtjänstutförare samt grupp- och servicebostäder i Österåker övat och förberett sig.
Det är viktigt att veta vilka risker som finns. Det kan till exempel vara strömavbrott eller brist på dricksvatten. Detta är en del av planeringen i kommunens omsorgsverksamheter.
– Genom att testa olika scenarier kan verksamheterna få en djupare förståelse för hur de bör agera vid verkliga händelser. Det handlar om allt från att säkra tillgång till reservkraft och vattentillförsel till att ha tydliga kommunikationsvägar för snabb och effektiv samordning.
Axel Fors, Enhetschef för enheten innovation och utveckling i Österåkers kommun
Verksamheterna har gått igenom och uppdaterat sina beredskapsplaner, genomfört praktiska övningar samt förbättrat sina checklistor.
– Övningen har gett mig nya insikter om hur sårbara vi kan vara utan rätt förberedelser. Den har fått mig att reflektera över vilka rutiner vi faktiskt har på plats och vilka områden vi behöver stärka. Särskilt tydligt blev det hur beroende vi är av våra IT-system. Hur länge klarar vi oss egentligen utan dem? Framför allt har det påmint mig om vikten av att alltid tänka ett steg längre för att vara förberedd på det oväntade när det väl inträffar, Helen Pihl, enhetschef för äldreomsorg i egen regi.
Trygghet för boende och personal
Genom att öva och ständigt utvecklas skapar verksamheterna en tryggare vardag för både de som är beroende av omsorg och den personal som arbetar i verksamheterna.
För Österåkers kommun är detta en del av ett långsiktigt arbete att stärka motståndskraften i samtliga omsorgsverksamheter. Vi tar ansvar för att hantera framtida utmaningar, så att äldre och omsorgstagare alltid kan få den hjälp de behöver, oavsett vad som sker i omvärlden.