Hennes gripande historia ger gymnasieeleverna hopp

Chefsåklagare Tora Holst berättade om folkmorden i Rwanda för sistaårseleverna i Österåkers gymnasium.
Det har gått 30 år sedan folkmordet i Rwanda då närmare en miljon människor dödades under hundra skräckfyllda dagar. På fredagen fick eleverna på Österåkers gymnasium lyssna till chefsåklagaren Tora Holst, som berättade om fallen där två svenskar dömdes för folkmorden. Föreläsningen är en del i undervisningen om internationella relationer, juridik och mänskliga rättigheter.
– På Österåkers gymnasium arbetar vi mycket med att låta eleverna möta förebilder med stor erfarenhet av olika yrken, gärna med internationella kopplingar. Det vidgar vyerna och inspirerar eleverna till framtida studie- och yrkesval, säger Annika Weimer, rektor på Österåkers gymnasium.
Som exempel på det bjöds Tora Holst in för att berätta om folkmorden i Rwanda och den rättsliga processen efter.
"Det värsta brottet i Sveriges historia"
Mellan den 6 april och 18 juli 1994 pågick ett folkmord i Rwanda där minst 800 000 civilpersoner berövades livet. Flera av de ansvariga flydde landet. Två av dem bosatte sig i Sverige och det hann gå 20 år innan blev upptäckta. Vid upptäckten hade de hunnit bli svenska medborgare. Eftersom Sverige inte lämnar ut svenska medborgare resulterade det i två separata rättsfall för Tora Holst.
– Att skipa rättvisa är viktigt och att göra det på rätt sätt, säger hon.
Tora Holst fick slutligen de bägge männen dömda för folkmord, men det krävde 15 resor till Rwanda för att samla avgörande vittnesmål. Under dessa resor fick Tora Holst ta del av berättelser och bevis för det oerhörda som hänt.
– Åklagare ska klara av att hantera ett och annat mord men det här vad något helt annat, berättar Tora Holst.
Fallet har beskrivits i media som ”ett av de värsta brotten i Sveriges historia”, Det var märkbart att Tora Holst fortfarande var djupt påverkad av minnena. Hon avslutade föreläsningen med ett tydligt budskap:
– Avhumanisering är fruktansvärt farligt!
Motverkar elevernas känsla av hopplöshet
Efter Tora Holst gripande föreläsning kom några av eleverna fram för att ställa ytterligare frågor och framföra hur hennes föreläsning påverkat dem.
Att lyssna till Tora och se henne berörd, gav en större förståelse för det som hänt, säger en av eleverna.
Eleverna som tog del av föreläsningen går kurserna Internationella relationer och Internationell rätt.
– I dessa kurser är det viktigt att motverka känslan av hopplöshet inför allt elände som sker i världen. Tora Holst gav förtroende för rättsstatens principer och folkrätten. Förhoppningsvis tar eleverna med sig att de kan göra skillnad och en känsla av hopp inför framtiden, säger Ida Tegenborg, samhällskunskapslärare på Österåkers gymnasium.
Stort tack till samhällskunskapslärarna Ida Tegenborg, Åse Sandberg och Jessica Olsson som gjorde föreläsningen med Tora Holst möjlig!
Relaterad information
Eleverna på Österåkers gymnasium hade studerat folkmorden i Rwanda innan Tora Holst kom på besök.