Gå till innehåll

Karttjänster ligger nere

Vi har problem med karttjänster på österåker.se. Leverantören arbetar på att lösa problemet så snart som möjligt. Se hur du påverkas och får hjälp här.

Österåkers kommuns logotype

Karttjänster ligger nere

Vi har problem med karttjänster på österåker.se. Leverantören arbetar på att lösa problemet så snart som möjligt. Se hur du påverkas och får hjälp här.

Publicerad:
Senast uppdaterad:

Undervisningsresurser i grundskolorna hjälper eleverna att lyckas

Undervisningsresurser är personal som arbetar i klassrummet tillsammans med lärare för att stödja elevers lärande. Genom ett nytt utbildningsprogram får de fler verktyg att hjälpa eleverna att lyckas.

Under läsåret 2024–2025 erbjuder kommunen en workshopserie för alla undervisningsresurser, både från fristående och kommunala skolor i Österåker. Utbildningen har tagits fram i samarbete med fackförbundet Kommunal och kommunens Pedagogcentrum.

Målet är att ge personalen ännu bättre verktyg för att stödja elevernas lärande både i klassrummet och på fritidshemmet.

– Undervisningsresursen är en mycket viktig och ibland lite bortglömd yrkesgrupp. Det känns bra och viktigt att vi nu kan prioritera fortbildning för dem så att våra elever kan lära sig och utvecklas än mer, säger Victoria Gustafsson, specialpedagog och strategisk kvalitetsutvecklare på Pedagogcentrum.

Många vill delta

Hittills har cirka 160 undervisningsresurser från grundskolorna i Österåker deltagit i utbildningen. Under hösten 2024 deltog de i en workshop om ledarskap och hur man leder utmanande elever.

Våren 2025 har fokus legat på att öka förståelsen för situationer då elever utmanar eller hamnar i affekt. Träffarna ger också möjlighet till att bilda nätverk.

Möter elevernas behov

Undervisningsresurserna har en viktig roll i klassrummet genom att stödja elevernas kunskapsinhämtning. Många av dem arbetar även på fritidshemmet under eftermiddagarna.

Tillsammans med lärarna hjälper de eleverna att förstå lektionens innehåll, vilket bidrar till trygghet och studiero. Genom att repetera och förklara på olika sätt, samt ge positiv förstärkning, ökar de elevernas motivation och självförtroende. De kan också erbjuda alternativa inlärningsmetoder som hjälper eleverna att lyckas i skolan.

– Om lektionen går ut på att lära sig klockan kan läraren fokusera på den teoretiska biten medan vi kan komplettera undervisningen med praktiska övningar. Vi kan till exempel låta eleverna tillverka en egen klocka och ställa den på tiden då de ska gå hem. Sedan får de räkna ut hur många timmar det är kvar, säger Camilla Arhagen, som arbetar på Margretelundsskolan.