Österåkers kommuns logotype

Elisabeth Ohlson väcker ärkebiskopens borgruin Biskopstuna till liv

Porträttbild av Elisabeth Ohlson står i Bisopstuna borgruin med utställningen synlig bakom sig

Bildkonstnären Elisabeth Ohlson

Bildkonstnären Elisabeth Ohlson har skapat en utställning och en visuell upplevelse i den medeltida borgruinen i Biskopstuna. Med Elisabeth Ohlsons vision om nya golv, ljussättning och fotografier har platsen levandegjorts på nytt.

Biskopstuna borgruin har hitintills legat i mörker med fuktiga väggar, jordgolv och tomma rum. Det har varit svårt att visualisera hur borgen från 1200-talet såg ut en gång i tiden och vilken funktion den har haft. Därför gav Österåkers kommun Elisabeth Ohlson i uppdrag att visualisera platsen och skapa ett nytt rum i borgen.

– Historiska uppdrag har alltid varit ett drömjobb för mig. Det är givande att dela kunskap med andra. Jag vill hjälpa besökaren att förstå platsen och kände att den behövde fyllas med ljus, golv, dofter och bilder, säger Elisabeth Ohlson.

Österåkers kommun har för avsikt att tillgängliggöra Biskopstuna borgruin för en större publik än den har idag.

– Det är viktigt att belysa vårt kulturarv och att värna om det för kommande generationer. Intresset för lokalhistoria är stort i Österåker och vår förhoppning är att ännu fler ska hitta till Biskopstuna nu, säger Anna Corbett, kulturchef i Österåkers kommun.

En visuell upplevelse

Med omsorg har Elisabeth Ohlson valt material som ska ge ruinen ett ansiktslyft. Till sin hjälp har hon haft ett team med arkeologer, projektledare från Österåkers kommun, ljussättare och snickare.

– Det har varit viktigt för mig att besökaren ska få en känsla av en svunnen tid. Jag älskar att resa i tiden. Att skapa rum där vi får en känsla av hur det kunnat se ut. Det känns viktigt, för om vi förstår vår historia förstår vi också vår samtid. På detta sätt levandegöra vi kulturarvet, säger Elisabeth Ohlson.

Utställning med fotografier

Utställningen innehåller fotografier på föremål från de arkeologiska utgrävningarna, som startade på 1920-talet och har fortsatt fram till idag.

– Bilderna i utställningen gör det lättare att visualisera den historiska platsen och tiden, att förstå dess funktion och hur man levde i och kring borgen. Föremålen kan få oss att förstå vilken funktion borgen har haft, säger Elisabeth Ohlson.

Människorna i fokus

Elisabeth Ohlson har också fokuserat på människorna som rörde sig i borgen. Här möter besökaren ärkebiskopen, som regelbundet besökte borgen för att driva in skatter. Även soldaten som försvarade borgen, husfrun som skötte marktjänsten och gårdsvarden finns på plats.

– Så fort jag klev in i borgen kände jag en andlighet. Här har människor verkat sen långt tillbaka och att synliggöra människor är det viktigaste för mig, säger Elisabeth Ohlson.

Invigning lördag 20 augusti 2022

Här ges möjlighet att ta del av utställningen och vara först på plats att se utställningen i den medeltida borgruinen i Biskopstuna. Medverkande är bland annat Elisabeth Ohlson. Dessutom blir det medeltida musik framfört av gruppen Frispel, föreläsning av historiker och visningar. Välkommen till invigningen den 20 augusti klockan 13!

Elisabeth Ohlson

Elisabeth Ohlson är en av Sveriges främsta fotografer och fick sitt genombrott med Ecce Homo 1998 som blev en mycket omdiskuterad fotoutställning. I sitt konstnärskap arbetar Elisabeth Ohlson oftast med en dokumentär tradition i botten och adderar bilden med fiction och genom att minutiöst regissera och arrangera modellerna så att hennes budskap ska gå fram. Elisabeth Ohlsons stora inspirationskälla finns i Barockens bibliska målningar. Efterhärmningen av Barockens lek med ljus och skugga gör att betraktaren dras in i bilden och mitt i den bländande skönheten berättas sanna historier om de mest brutala skeenden.

För mer information om Elisabeth Ohlson besök hennes webbplats ohlson.se. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad:
Senast uppdaterad: