Säkerhet på våra förskolor och skolor
Förskolan och skolan ska vara en trygg och säker plats. Österåkers kommun bedriver sedan många år ett systematiskt säkerhetsarbete. Varje förskola och skola har en beredskap, med handlingsplaner och rutiner för att hantera olika typer av händelser och kriser.
Genom beredskapsfunktioner i kommunens tjänstemannaorganisation kan kommunen snabbt vara igång vid en kris, dygnet runt, året runt med samordning, kommunikation och psykiskt och socialt omhändertagande.
Larmfunktioner, krisplan och utbildningar
Alla kommunala förskolor och skolor har sedan 2023 en larmapp. Genom den kan all personal i förskolan och skolan både larma och kommunicera vid en särskild händelse eller kris.
Utbildningsförvaltningen har en krisplan som skolor följer. Varje kommunal förskola och skola upprättar en lokal krisplan utifrån den. Krisplanen beskriver arbetet före, under och efter olika typer av händelser. Den krisplanen utvärderas löpande.
Alla kommunala högstadieskolor och gymnasiet har under de senaste åren genomfört en utbildning för hela sin personal inom pågående dödligt våld. I utbildningen övas personalen inför olika scenarios där några viktiga delar är inrymning/utrymning.
Nära samverkan med många
Kommunen har också flera forum för dialog om trygghet och säkerhet med rektorer och skyddsombud. Utbildningsförvaltningen samverkar med bland annat socialtjänst, polis och fältgrupper med veckovisa rapporter i form av lägesbilder.
Läs mer om hur vi arbetar med trygghet i skolan
Stöd i hantering av oro
Är du, ungdomar och barn i din närhet eller en anhörig oroliga och behöver prata med någon? Bra information finns på krisinformation.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
På llla.krisinformation.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. finns information riktad till barn och unga.