Om skolan
Med kursen inställd på kunskap!
Skärgårdsstadsskolan är en tvåparallellig skola som omfattar grundskolans alla skolår inklusive förskoleklass.
Skärgårdsstadsskolan - skolan med vidgade vyer - ligger i lantlig miljö med närhet till hav och skog. Närheten till naturen gör att vi kan förlägga undervisningen i både skog och kustnära miljö. Med hårt arbete låter vi kunskapen vara kompassen till framtidens äventyr.
På Skärgårdsstadsskolan tar vi gemensamt ansvar för elevernas kunskapsutveckling och för oss är det viktigt att vi har glädje i lärandet och en trygg och inspirerande miljö. Vi har en stor andel legitimerade lärare och fokus på kunskap och rörelse.
I ljusa, fina lokaler är det vår ambition att bedriva en skola för alla, där vi uppmuntrar varje elev att ta ansvar för sin individuella utveckling och måluppfyllelse. Här börjar eleverna läsa engelska redan från årskurs 1 och vi erbjuder tre moderna språk från åk 6, spanska, tyska och franska. Idrottsundervisning med legitimerade idrottslärare sker från förskoleklass.
Att majoriteten av våra elever går på skolan från förskoleklass till åk 9 ger en kontinuitet i elevernas utveckling socialt och kunskapsmässigt.
Vill vill att Skärgårdsstadsskolan ska vara en trygg och säker skola för elever och personal. Skolan är enligt lag inte en allmän plats.Det betyder att endast elever och personal får vara i skolans lokaler och på skolgården.
Vi ber att du som besöker vår skola anmälar ditt besök på expeditionen vid huvudentréen och talar om ditt ärande och/eller vem du ska träffa.
För ökad trafiksäkerhet gäller följande:
- Respektera parkeringsförbud, stoppförbud och hastighetsbegränsning.
- Om du lämnar ditt barn på skolan med bil gör du det vid busshållplatsen, vid informationsskylten Skärgårdsstad alternativt vid avlämningsfickan vid infarten till parkeringen.
- Ingen avlämning får ske på tre Gruvors Väg.
- Ska du kliva ur bilen och följa med ditt barn så ska du parkera bilen i en parkeringsficka på parkeringen (ej i avlämningsfickan).
Detta är Skärgårdsstadsskolans ordningsregler som är behandlade på klassråd och i elevrådet.
- Vi visar Kamratskap och hjälps åt tillsammans för att skapa en god arbetsro.
- Vi Respekterar varandra genom att vi lyssnar på såväl elever som personal, är trevliga mot varandra och använder ett vårdat språk
- Vi tar Ansvar genom att komma i tid till lektionerna, ha rätt material med oss och vara rädda om skolans inne- och utemiljö
- Vi visar Mod och går till en vuxen om något inte känns bra
Övrigt som gäller på skolans område (ute och inne) för att vi alla ska kunna vara på plats och må bra:
- En skola fri från starka dofter (parfym, hårspray mm)
- En skola fri från Alkohol, Narkotika, Tobak (ANT) och nikotin
- Vi avhåller oss från nötter, godis, läsk och energidryck under skoltid.
- Vi har mobilfria skoldagar. Det betyder att vi lämnar in mobilen när vi kommer på morgonen och hämtar ut den efter skoldagens slut.
- Som elev med moped/Epatraktor parkerar jag på anvisad plats och undviker att nöjesköra under skoldagen.
- Utöver skolans ordningsregler gäller lagar och samhällets regler även i skolan.
Om en elev inte följer skolans ordningsregler blir det samtal med elev och vårdnadshavare och vi vidtar åtgärder enligt Skollagen (2010:800) kap 5 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Vi ser tyvärr en ökad tendens i att elever ej är rädda om skolans materiel. Till exempel sina tilldelade datorer, elevskåp, inredning, läromedel och lekmateriel.
Vid uppenbar oaktsamhet fakturerar vi hemmet.
Skärgårdsstadsskolan har sedan 2022 arbetat utifrån mobilfria skoldagar för alla våra årskurser.
Rektor har inför Läsåret 24/25 tagit ett fortsatt beslut om mobilfri skoldag enligt skollagen (2010:800) kap 5. 4 d §.
Enligt skollagen (2010:800) kap 5. 4 e § ska det vid varje skolenhet finnas skriftliga rutiner för omhändertagande av mobiltelefoner och annan elektronisk kommunikationsutrustning.
Varför mobilfri skoldag?
Syftet med en mobilfri skoldag är att skapa bättre studiero och ett trevligare socialt klimat på skolan. Vi vill minska risken för elever och personal att bli fotade och filmade samt minska risken för kränkande behandling genom sociala medier. En ständig tillgång till mobiltelefonen stör koncentrationen och försämrar förmågan att fokusera. Dessutom blir det svårt för pedagogerna att göra en rättssäker bedömning av elevens kunskaper om denne har tillgång till mobiltelefon.
Hur kommer jag som vårdnadshavare i kontakt med mitt barn under skoltid?
Om du har ett brådskande ärende och behöver komma i kontakt med ditt barn kan du kontakta skolans expedition på 08 540 815 77 Länk till annan webbplats. eller maila respektive mentor.
Hur fungerar in- och utlämning av mobiltelefoner?
Mobiltelefoner samlas in i samband med dagens första lektion genom att eleven själv lägger ner sin mobil på sin personliga plats i mobillådan. Mobiltelefonen lämnas ut efter avslutad skoldag. Elever som går på fritids hämtar ut sin telefon när de går hem. Vid återlämning öppnar lärare/annan vuxen förvaringen och eleven får själv plocka ut sin egna mobil ur mobillådan.
Hur förvaras elevernas mobiltelefoner?
Elevens mobiltelefon förvaras i en mobillåda som står inlåst i klassrummet eller tillhörande låst utrymme.
Hur löser man in- och utlämning om en elev behöver komma eller gå utanför ordinarie lektionstid?
Elev som kommer sent till skolan lämnar sin mobiltelefon till undervisande lärare som har den lektionen. Undervisande lärare lämnar sedan mobiltelefonen i rätt mobillåda/fack.
Om en elev behöver lämna skolan tidigare kan eleven hämta ut sin telefon med hjälp av någon ur personalen. Om en elev behöver avvika från skolan är det viktigt att vårdnadshavaren registrerat frånvaron i Unikum (skola24).
Vad gäller vid schemabrytande aktiviteter utanför skolan?
Vid schemabrytande aktiviteter utanför skolan, till exempel friluftsdag eller museibesök, kan annan överenskommelse komma att gälla.
Hur fungerar det med elever som har särskilda behov?
Elever som av medicinsk anledning behöver ha tillgång till sin mobiltelefon under skoldagen kommer fortfarande få ha det genom ett så kallat mobilpass. Beslut om mobilpass fattas i elevhälsan. Det är dock viktigt att poängtera att telefonen inte ska användas till annat än det som undantaget är gjort för. Om du har ett barn som av medicinsk anledning behöver ha tillgång till sin mobiltelefon under skoldagen kan du kontakta skolan för vidare diskussion.
Behöver eleverna inte ha sina mobiltelefoner som hjälpmedel i undervisningen nu när mycket undervisning sker genom digitala verktyg?
Våra elever har genom Cromebooks eller iPads tillgång till de digitala verktyg som eleverna behöver.
Vad händer om en elev inte lämnar in sin mobiltelefon?
Läraren får omhänderta mobiltelefoner eller annan elektronisk kommunikationsutrustning för att förebygga störningar i undervisningen (skollagen 2010:800, kap 5. 4 b §)
När skolpersonal ser att mobiltelefoner används kommer den elev som inte har lämnat in sin telefon uppmanas att göra det. Om eleven vid upprepade tillfällen inte följer uppmaningen kontaktas vårdnadshavare och vi vidtar åtgärder enligt skollagen såsom utredning, skriftlig varning, avstängning.
Får en elev ha sin mobiltelefon i fickan eller i sitt elevskåp under skoldagen?
Nej. Mobiltelefonen ska lämnas in. Endast den med mobilpass undantas från detta.
Hur betalar elever i årskurs 7-9 i skolans cafeteria?
Vi har kortterminal och elever kan betala med betalkort.
Skolans ansvar
Skolan ansvarar för den inlämnade utrustningen när den förvaras i ett låsbart utrymme. Skolan har inget ansvar för mobiltelefoner som ej lämnas in eller andra privata värdesaker som tas med till skolan.
Gällande elevernas datorer finns ett särskilt avtal för användande och hantering.
Skärgårdsstadsskolans värdegrund genomsyrar hela skolans verksamhet. Den vilar på begreppet KRAM.
Värdegrundsarbetet KRAMs huvudmål är att:
- ha klara gränser mot oacceptabelt beteende
- reducera existerande mobbningssituationer både i och utanför skolmiljön
- förbättra kamratrelationerna i skolan
- förebygga nya mobbningssituationer
- öka medvetenheten och kunskapen om mobbning
- skapa engagemang hos personal och föräldrar
Vad betyder KRAM?
Som elev i Skärgårdsstadsskolan ska du kunna förvänta dig ett varmt och positivt engagemang från oss vuxna. Vi vill att du ska trivas, känna dig trygg och få en bra start i livet. Vi tror på att du gör så bra du kan!
Kamratskap
- Var snäll mot dina medmänniskor.
- Bjud in den som är ensam.
- Samarbeta med andra.
- Var rädd om dina och andras saker.
Respekt
- Respektera allas olikheter.
- Lyssna när någon pratar med dig.
- Prata med respekt till dina medmänniskor.
- Var rädd om vår skola.
Ansvar
- Ta själv ansvar för dina handlingar.
- Bidra till lugn och ro inomhus.
- Ät regelbundet och ta vara på dina raster.
- Kom förberedd, utvilad och i tid till lektionerna.
Mod
- Var modig och våga vara den du vill vara.
- Om något känns svårt att lösa själv är det viktigt att ta hjälp av andra.
- Våga känna dina olika känslor.
På Skärgårdsstadsskolan arbetar vi förebyggande och aktivt mot kränkande behandling och diskriminering utifrån vår Trygghetsplan. Trygghetsplanen har du som elev och vårdnadshavare tillgång till genom Unikum.
Vårt Trygghetsteam består av personal från skolledning, elevhälsan, lärare och pedagoger från skola och fritidshem.
Om någon blir utsatt för kränkande behandling eller diskriminering så finns Trygghetsteamet tillgängligt som stöd för elever, lärare och vårdnadshavare. Trygghetsteamet jobbar för att det ska bli så bra som möjligt för eleven och för att eleven ska känna sig trygg och lyssnad på samt att den kränkande behandlingen eller diskrimineringen ska upphöra.
Skolans elevhälsoteam består av de lagstadgade professionerna: rektor, speciallärare, specialpedagog, skolsköterska, kurator, skolpsykolog och studie- och yrkesvägledare. Elevhälsoteamet jobbar främst förebyggande och hälsofrämjande för elevernas kunskapsutveckling, trygghet och hälsa.
Elevhälsoteamet träffas en gång/vecka och har en tät samverkan med lärare, elever och vårdnadshavare.
Kontaktuppgifter hittar du här.
På Skärgårdsstadsskolan har vi uppskattade gemensamma “tillsammansdagar” flera gånger under skolåret. Under dessa dagar sker fadderverksamhet där de äldre och yngre eleverna får samarbeta och umgås. Vi har då gruppstärkande aktiviteter som till exempel: tipspromenad, vårplantering, lekar och utomhuslunch. På detta vis skapar vi en trygg gemenskap mellan våra yngre och äldre elever.
Vi är en Trivselledarskola!
Trivselprogrammet är ett program för aktivitet och inkludering i skolan där vänliga och respektfulla trivselledare i årskurs 3-6 skapar möjligheter för ökad aktivitet på rasterna.
Trivselprogrammets mål är att:
- öka trivseln
- främja ökad och mer varierad aktivitet på rasterna
- bygga goda vänskapsrelationer
- förebygga konflikter och mobbning
- främja värderingar som inkludering, vänlighet och respekt
- främja ökad aktivitet i undervisningen
Rörelseglädjen är kärnan i trivselledarverksamheten på Skärgårdsstadsskolan. Att röra på sig ska vara roligt. Genom lek, dans, sport och olika aktiviteter skapar elever och pedagoger en aktiv rast tillsammans. Rasten ger utrymmen till både fysisk aktivitet och rekreation där tryggheten står i fokus.
Vi vill med Trivselprogrammet (TL) ge möjlighet till mer aktivitet och lek och samtidigt skapa möten mellan barn och ungdomar. Trivselprogrammet kombinerat med skolans egna handlingsplaner blir ett värdefullt verktyg i arbetet för en trygg skolmiljö.
På Skärgårdsstadsskolan vill vi ge våra elever, inom ramen för skoldagens undervisning - Vidgade Vyer.
Vi vill att eleverna får en ökad förståelse för samhället vi lever i genom att åka på studiebesök som ger kultur- historie- och idrottsupplevelser. Dessa gör att våra elever växer och blir medvetna om sig själva och andra. Genom skolans “Vidgade vyer” ger vi förutsättningar för våra elever att göra bra val för framtiden.
Planen för Vidgade Vyer är framtagen i samråd med föräldrarådet.
I planen för Vidgade Vyer ingår att elever i årskurs 9 får göra en kombinerad skol- och studieresa till Krakow, Polen. I årskurs 6 får eleverna åka på skidresa till Romme.
Elever i förskoleklass är schemalagda mellan 08:15-13.30 varje dag utom måndagar då vi börjar kl 09:00. I så stor utsträckning som möjligt har eleverna raster tillsammans med de äldre eleverna och kan på så sätt ta del av Trivselledaraktiviteterna. Under elevens hela skoldag samverkar skola/fritids för elevens sociala och kunskapsmässiga utveckling.
Eleverna i förskoleklass har sina faddrar i årskurs 5.
I förskoleklass arbetar vi efter Bornholmsmodellen för att stimulera elevernas språkliga medvetenhet och läsutveckling. Undervisningen utformas också till stor del utefter barnens intressen i enlighet med Läroplanen för förskoleklass (LGr22).
Vi arbetar regelbundet med stationsarbete, vilket bidrar till arbetsro och träning i samarbetsförmåga. Vi har två bokstavsdetektiver, Ekis och Alis som får följa med barnen hem och leta efter bokstäver. Vi besöker regelbundet skolans bibliotek.
Vi har idrott med behöriga idrottslärare en gång i veckan.
Vi tar med oss undervisningen till skogen, och vi har ofta heldagsutflykter till lekparker och andra utflyktsmål med lunchmatsäck. Vi går till skogen i närområdet minst en dag i veckan.
I skolår 1-3 undervisas eleverna av sin mentor i de allra flesta ämnen. Mentorerna har ett nära samarbete med fritidsavdelningarna och personal från fritids finns med i klasserna under skoldagen. Lärare och pedagoger samverkar över stadierna för ett gemensamt synsätt vilket främjar tryggheten hos eleverna och stärker deras sociala förmågor. Vi arbetar aktivt med tydlighet, kontinuitet och tillgänglig lärmiljö i våra klassrum.
Personalen är engagerad och lägger stort fokus på att inspirera eleverna till att känna motivation till kunskap. Vi belyser syftet med att gå i skolan och hjälper eleverna att bli medvetna om sin egen kunskapsutveckling.
I skolår 4-6 har varje klass sin egen mentor. Mentor undervisar klassen i sina ämnen och i övrigt har vi ämneslärarsystem för att säkerställa en kvalitativ undervisning med behöriga lärare.
Vi har tillgång till analoga läromedel, men använder oss även av datorer i undervisningen när så behövs. Vi använder aktivt våra digitala plattformar i vår undervisning. Här kan eleverna själva se och planera sitt eget lärande.
Närheten till Stockholm gör att vi varje läsår besöker ett museum kopplat till något av våra undervisningsområden. Detta inom ramen för Vidgade Vyer.
För att göra ett medvetet språkval så prövar eleverna på alla de språk som skolan erbjuder (tyska, spanska, franska) under höstterminen i skolår 6, för att därefter göra ett aktivt språkval.
Årskurs 7–9 har ett kunskapsfokus och en stor andel behöriga lärare. Vi arbetar med tryckta läromedel men använder även digitala resurser. Skolan erbjuder språkval i ämnena franska, spanska och tyska.
Våra elever tränas i studieteknik för att på bästa sätt kunna tillgodogöra sig undervisningen och kunskapsinhämtningen.
Ett stort plus är att vi har två utrustade labbsalar i NO-ämnena, samt väl utrustade idrotts-, bild-, musik-, hemkunskaps- och slöjdsalar. I vår fina stora umgängeshall finns kafeteria, biljardbord, och pingisbord, samt stora utrymmen för att umgås. Vi har fräscha och ljusa lokaler i en trevlig omgivning
Förutom fokus på kunskap är det fokus på goda relationer – skolan är lagom stor så att alla känner alla.
Årskurs 9 åker till Krakow där vi bland annat besöker Auschwitz som en del av Vidgade Vyer.
Elev i årskurs 5-9 lånar ett elevskåp där de ska förvara saker under skoldagen. Elev och vårdnadshavare skriver på ett avtal innan elev får tillgång till ett elevskåp.
- Alla elevskåp är skolans egendom och ska användas till förvaring av skolmaterial och personliga tillhörigheter.
- Skolan ansvarar inte för egendom som eleven förvarar i skåpet. Därför ska eleven undvika att förvara värdesaker i skåpet.
- Eleven ansvarar för att hålla god ordning i sitt skåp och eleven får inte byta skåp med någon annan. (Behöver eleven byta skåp, kontakta mentor).
- Skåpet behöver hållas last och eleven ansvarar själv med eget hänglås.
- Vid misstanke om att skåpet används på ett otillåtet sätt – exempelvis att det förvaras otillåtna, olämpliga eller olagliga saker i skåpet – har skolan rätt att öppna och kontrollera skåpet. Om skolan måste öppna ett skåp så ska skolan ersätta låset med ett likvärdigt. Olagliga föremål kommer att polisanmälas.
På Skärgårdsstadsskolan erbjuder vi våra elever i årskurs 4-9 extra studiestöd. Studiestödet utgör ett komplement till den ordinarie undervisningen och syftar till att elever ska få hjälp med läxor och annat skolarbete.
Årskurs 4-5 ebjuds studiestöd måndagar 14:10-14:55
Årskurs 6-9 erbjuds studiestöd måndagar 08:00-08:50
Årskurs 9 erbjuds även studiestöd fredagar 08:20-09:00
På Skärgårdstadsstadsskolans fritidshem går elever från åk F-6. Eleverna är fördelade på tre stycken åldersblandade fritidshem.
Fritidshemmet på Skärgårdsstadsskolan är inte bara en plats för eleverna att spendera tiden efter skolan; det är en miljö där de kan växa, lära och ha roligt på samma gång. Vårt fritidshem strävar efter att skapa en trygg och stimulerande miljö där varje elev kan utvecklas efter sin egen förmåga .
Våra erfarna och engagerade pedagoger erbjuder ständigt stimulerande aktiviteter som utmanar och utvecklar barnens kreativitet och intellekt.
Vi värnar om varje barns välbefinnande och strävar efter att skapa en trygg gemenskap där alla känner sig välkomna och accepterade.
Med närheten till naturen i vår skärgårdskommun har vårt fritidshem möjlighet att erbjuda utomhusaktiviteter och äventyr som främjar fysisk hälsa och välbefinnande.
Skärgårdsstadsskolans bemannade bibliotek är vår lugna oas där vår kunniga bibliotekarie hjälper dig hitta nya favoriter som stimulerar din läslust. Biblioteket är rymligt och här finns 25 sittplatser.
Skolbiblioteket är öppet varje dag för både bokade grupper och drop in F-9.
Skolmatsalen är Skärgårdsstadsskolans hjärta. Beläget i mitten av byggnaden bjuder köket in till en familjär och inkluderande känsla där personalen står redo att servera hungriga gäster.
Kökspersonalen har en god kommunikation med elever och pedagoger och ser till individens bästa för att ge en god och trygg matupplevelse. Med regelbundna matråd som personal från köket och eleverna deltar i utvecklas skolmatsalen ständigt.
Skolköket erbjuder frukost till de elever och pedagoger som missat dagens viktigaste mål, innan skolan har börjat.
Med klimatsmarta råvaror sätts miljö och hälsa i fokus på matlagningen. Köket bakar hembakat surdegsbröd tre gånger i veckan och personalen ser alltid till att tillgodose varje elevs önskemål, inom rimlighetens gränser.