Stresshantering

På ungdomsmottagningen kan du gå kurser och få behandling som minskar din stress. Vi har kurser i mindfulness och ACT.

Ungdomsmottagningens olika utbud

Aldrig tidigare har det varit viktigare att lära sig hitta lugnet i en värld som snurrar allt fortare och som kan vara full av krav, prestationer och förväntningar. Varmt välkommen till ungdomsmottagningens olika utbud, se mer information längre ner.

Mindfulness

Mindfulness, så kallad medveten närvaro, kan lära dig att hantera stress. Alla i personalen är utbildade mindfulnessinstruktörer. Ring 08-540 811 99 eller kom till mottagningen för att boka tid.

Taktil massage

Vi erbjuder taktil massage som stresshantering. Taktil massage är en mjuk, följsam beröring och kan ge smärtlindring, avslappning och välbefinnande genom att stimulera måbra-hormonet oxytocin. Den skiljer sig från annan massage eftersom man inte knådar musklerna. Den utförs enskilt liggandes påklädd.

ACT

ACT kursen är inställd tills vidare.

ACT står för Acceptance and Commitment Therapy och är en terapiform/metod som används i både skolor, arbetsliv och i privata sessioner. Det uttalas som engelskans ”act”, agera. Extremt kortfattat kan man säga att det handlar om att ta reda på vad man tycker är viktigt i livet och ta konkreta steg mot det. Det är inte en regelrätt psykoterapi utan en metod som används för att förebygga eller behandla stress och psykisk ohälsa.

Läs mer om ACT på webbplatsen Livskompass Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ungdomsmottagningen erbjuder nu ACT i gruppformat för alla i åldern 16−23 år. Vi blandar praktiska övningar med föreläsningar om stress, mindfulness m.m. Vi upptäcker vad som är viktigt för just oss och hur vi kan få mer av det. Vi utmanar oss själva med hjälp av trygghet, insikt och humor. Vi delar hur det är att vara människa och hur vi kan leva vårt liv med mer kvalitet.

Forskningen på det här gruppformatet som vi erbjuder visar tydliga resultat att de som deltagit bland annat blivit mindre stressade och har mindre ångest.

På Livskompassens webbplatsen finns mer information om forskningen. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vi erbjuder en något förkortad version av det materialet som forskats på, men vår upplevelse är att vi ändå får in alla delar och kan med lätthet erbjuda extra material och övningar till den som vill ha mer av programmet. Ursprungsprogrammet kommer från England och har omarbetats till svenska förhållanden av Fredrik Livheim med kollegor.

Vi skapar tillsammans en trygg grupp där alla som vill kan känna sig trygga att bolla tankar och känslor som dyker upp under kursen. Var och en bestämmer själv hur mycket man vill dela med sig.

Några tidigare röster om kursen:

”Bra tips och lätt att förstå!”

”Tack!!”

”Lärorik och inspirerande”

4,2 av 5 poäng på frågan ”Hur hjälpsam har kursen varit för dig?” och 4,5 av 5 på frågan om man skulle vilja rekommendera kursen till någon annan.

Kursen hålls av Stina och Josefine som arbetar som kuratorer på ungdomsmottagningen.

Anmälan och frågor ACT

För anmälan mejla till josefine.jakobsson@osteraker.se, ring oss på mottagningstelefonen 08-540 811 99 eller prata med vem som helst av oss som jobbar på UM.

Publicerad:
Senast uppdaterad: