Prisbelönta unga företagare aktiverar äldre

En äldre och yngre person står på en inglasad balkong och bygger en fågelholk i trä.

Här bygger aktiva seniorer fågelholkar tillsammans med unga företagare.

Casinokväll, charkbricka och ballong-sporter aktiverar seniorer på äldreboenden. Bakom initiativet står elever från Österåkers gymnasium som driver företaget Aktiva seniorer. Tidigare i maj vann de Årets UF-företag i Österåker 2024 - nu är de nominerade till SM i ungt företagande.

Aktiva Seniorer erbjuder ett brett utbud av aktiviteter och sociala evenemang, som främjar äldres fysiska samt mentala välbefinnande.

– Enligt oss är det viktigt att unga tar ansvar och värnar om äldre. Det är även kul för olika generationer att träffas och göra roliga saker tilsammans, säger de.

Bakom företaget står Ty Whittington, Jesper Tumle och Noel Aldebo som går sista året på ekonomi linjen på Österåkers gymnasium.

– Vi möjliggör för äldre att delta i gruppaktiviteter, workshops och evenemang som anpassade efter deras önskemål och förmågor.

På äldreboendet Humana Björnö i Norrtälje fanns önskemål att bygga fågelholkar.

– Våra aktiviteter är anpassade så att alla som vill kan delta oavsett förutsättningar. Genom att göra vardagen mer aktiv för våra äldre hoppas vi inte bara förbättra deras livskvalitet utan även bygga en stark och positiv gemenskap som främjar en meningsfull ålderdom.

Intresset bland seniorerna på äldreboendena har varit stort.

– Vi har mestadels varit hos Humana Björnö, men vi har även inbokade aktiviteter hos äldreboenden i Österåker och allt fler hör av sig från båda kommunerna.

Nominerade till SM i ungt företagande

Den 28–29 maj tävlar Aktiva seniorer i SM i Ung Företagsamhet.

– Det ska bli superkul att medverka i SM, både för upplevelsen och allt det lärorika som kommer med det. Det är verkligen ett kvitto på allt arbete som vi har lagt ner på företaget och att våra tjänster håller hög kvalitét.

Planen är att fortsätta bedriva Aktiva seniorer som AB efter studenten.

– Vi har som mål att erbjuda våra tjänster till äldreboenden i hela Sverige.

Utbildning i entreprenörskap på Österåkers gymnasium

UF står för Ung Företagsamhet. Tillsammans med Ung företagsamhet utbildar vi Österåkers unga i entreprenörskap. Österåkers gymnasium erbjuder utbildningen UF-företagande som en del av Ekonomiprogrammet, där du får driva egna verklighetsbaserade företag. Samarbete sker även med näringslivet i kommunen och närliggande regioner.

– Jag är otroligt stolt över våra företagsamma elever och jag önskar dem stort lycka till i SM, säger Annika Weimer, rektor på Österåkers gymnasium.

UF-företaget Aktiva seniorer (Ty Whittington, Jesper Tumle och Noel Aldebo) vann Årets UF-företag 2024 i Österåker. Längst till vänster står Lisa Tingström, ordförande Näringslivs- och arbetsmarknadsnämnden.

Publicerad:
Senast uppdaterad: