Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Fritidsgårdar och Fältgruppen

Vi tror på ungas egen kapacitet och uppmuntrar till delaktighet och egna initiativ. Du som besöker oss ska känna att du är med och påverkar utbudet av aktiviteter – det är din fritidsgård!

OBS! Fritidsgårdarna i Österåkers kommun följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och har begränsade öppettider för att minska smittspridningen av covid-19.

Från och med på måndag 2020-02-08 är ungdomar i gymnasieåldern välkomna till Bergagården.

I Österåker finns fyra fritidsgårdar att välja bland; Bergagården, Ljusterögården, Tråsättragården, Solskiftesgården. Här kan du vara delaktig i ett mångfacetterat utbud av aktiviteter, ofta till rabatterade priser. Du som är 13 år och äldre kan komma och delta eller "bara vara".

Alla fritidsgårdar har servering med ett härligt utbud, vi erbjuder också mellanmål efter klockan 13.00.

Vi använder oss av social medier såsom Facebook och Instagram, där kan du ta del av vad som händer på våra fritidsgårdar. Givetvis har vi en hemsida, fritidsgardarna.se, där du kan få mer information om vad vi gör. All verksamhet på fritidsgårdarna är alkohol- och drogfri. Vi välkomnar alla att hälsa på hos oss! 

Bergagården

Bergagården är vår centrumgård, hos oss kan du spela tv-spel, biljard, pingis, lyssna på musik, skapa i vårt hobbyrum, spela musik i replokalen samt inspelning i studio. Självklart kan du bara sitta i sofforna och prata med kompisar och personal. I våra lokaler har vi också teatergrupper för åldrarna 10-18 år. Varje fredagskväll under terminerna så har vi ett arrangemang eller öppen gård på Bergagården. Det kan vara disco, tv-spelskväll, musikkväll med mera. Vi har också öppet lördagskvällar 19.00-00.00.

Ljusterögården

På en av kommunens fina skärgårdsöar ligger Ljusterö fritidsgård. Gården har i huvudsak eftermiddagsverksamhet och ligger i Ljusterö skola. Här finns Tv-spel, filmer, biljard, pysselrum med mera. Du kan fika, lyssna på musik, spela spel och på kvällstid erbjuder vi fler roliga aktiviteter.

Bild på Solskiftesgårdens mötesrum

Solskiftesgården

Solskiftesgården

Här anpassar vi aktiviteterna utifrån ungdomarnas önskemål i en demokratisk anda. Vi erbjuder aktiviteter såsom hantverksarbete, tv-spel, biljard och pingis, men vill du vara med och  påverka utbudet så har du kommit till rätt gård! Din delaktighet är viktig för oss. Vi har även riktad verksamhet för unga med funktionsnedsättning.

Tråsättragården

Tråsättragården är en fritidsgård som finns i Margretelund närmare bestämt i Tråsättraskolan. Vi erbjuder aktiviteter som till exempel biljard, Tv-spel, pingis och pyssel. Vissa kvällar har vi även tillgång till idrottshall och musikrum. Vi har öppet varannan fredagskväll 18.00-23.00.

Mer information om arrangemang och aktiviteter på våra gårdar hittar du på fritidsgardarna.se

Fältgruppen Österåker

Fältgruppen består av fritidsledare anställda under fritidsgårdsenheten. Målet är att främja psykisk- och fysisk hälsa och på så vis förebygga social problematik hos barn och unga 10–18 år. Arbetet bygger på frivillighet och sker alltid med ungdomens samtycke.

Fältgruppen är verksam på tre nivåer för att tillgodose de behov som uppmärksammas genom det uppsökande arbetet:

– Samhällsnivå
– Gruppnivå
– Individnivå

Då behoven ofta är många och skiftande måste det göras prioriteringar av vilka insatser som är mest angelägna och som är möjliga att genomföra.

Allt arbete som utförs av Fältgruppen Österåker sker i förtroende och med respekt för individens integritet. Arbetet utgår från behov och motivation samt på att frigöra individens egna resurser. Målet är att denne ska utvecklas i positivt riktning med bibehållen relation och förtroende till vuxenvärlden.

Fältgruppens verksamhet fokuserar dels på forskningsbaserade risk- och skyddsfaktorer med målsättning att stärka individens skyddsfaktorer kring en organiserad, vuxenledd och meningsfull fritid, ofta i samarbete med vårdnadshavare och de verksamheter som arbetar med resterande skyddsfaktorer kring hem och skola. Utöver det anordnas både spontana och planerade aktiviteter i relationsskapande syfte, så som klättring, bubbleball, läger med mera.

Kontakt och öppettider

Ljusterögården 08-540 811 96        
Ljusterö skola 184 97 Ljusterö

Solskiftesgården 08-540 815 68
Kristina Uddén, administrativ samordnare
kristina.udden@osteraker.se, 08-540 815 59
Solskiftesvägen 6B ​184 86 Åkersberga

Tråsättragården 08-540 815 70
Agneta Mattsson, samordnare
agneta.mattsson@osteraker.se, 08-540 815 58
Sjöfågelvägen 1 184 86 Åkersberga

Bergagården 08-540 815 78
Joel Lundgren, samordnare
joel.lundgren@osteraker.se, 08-540 815 38
Lennart Neckmans väg 12 184 86 Åkersberga

Fältgruppen
Jerry Wallén, samordnare, 073-644 36 84, jerry.wallen@osteraker.se
Fältgruppens gemensamma mejl faltgruppen@osteraker.se
Fältgruppens webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Redaktör:
Patrik Gosenius

Sakkunnig:
Maria Söderlund
Senast uppdaterad:
måndag 8 februari 2021