Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Turist

Välkommen till skärgårdskommunen Österåker! Här finns det mycket att se och uppleva som turist, både på fastlandet och i skärgården.

Österåker är en kommun med en fantastisk skärgård och över tusen öar. Ljusterö, Finnhamn, Ingmarsö och Husarö tillhör de största och erbjuder både aktiviteter och stillhet. I Österåkers skärgård finns ett rikt båtliv och många gäst- och naturhamnar samt flera färjelägen. Du når ytterskärgården bekvämt med buss eller bil till Östra Lagnö. På Kyrkogårdsön kan du besöka Siaröfortet, en underjordisk försvarsanläggning som rustats och blivit museum.

I Österåker finns också en vacker landsbygd och ett härligt friluftsliv i kulturlandskap. Här kan du paddla i vikingarnas spår längs Långhundraleden. Roslagsleden och Blå leden är två fina vandringsleder som strålar samman vid Domaruddens friluftsgård, med vedeldad bastu, bad och fiske. För den sportintresserade finns fyra konstgräsplaner, simhall, sporthall, samt sex golfbanor. Bland mycket annat.

Det händer mycket året runt i Österåker. Musikskådespelet Wiraspelen lockar varje sommar tusentals besökare till 1600-talsbruket Wira. Här finns även konstsmidesbutik och servering. Sista helgen i augusti bjuds det på högklassig musik i skärgården på Ljusterö operafestival. Då arrangeras också Kanalens dag med aktiviteter utmed kanalen i Åkersberga. Österåkers kyrkor anordnar konserter och konstnärer har utställningar. Galleri Vågen, Österåkers konsthall, Länsmansgården och Ljusterö konstmuseum har öppet året runt.

Tätorten Åkersberga är knutpunkt för kommunens lokaltrafik. I Åkersberga centrum hittar du all tänkbar service inklusive bibliotek, biograf och teater. Ett rikt serviceutbud finns också på handelsplatsen Pilstugetorget, på Rallarvägen, i Margretelunds centrum, på Ljusterö torg och Ingmarsö.

Mer information

Besökskarta ÖsteråkerPDF
Karta, information och tips till boende och besökare. Kartan är framtagen i samarbete med Kartguiden AB och Österåkers kommun, producerad av Kartguiden AB.

Vandringsleder

Mer information finner du på roslagen.selänk till annan webbplats och stockholmarchipelago.selänk till annan webbplats.

Redaktör:
Patrik Gosenius

Sakkunnig:
Kristina Eineborg
Senast uppdaterad:
tisdag 7 april 2020