Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Siaröfortet

Siaröfortet byggdes under första världskriget som ett led i moderniseringen av Stockholms försvar. Fortet är idag en sevärd plats sommartid med bland annat ett museum, kafé och historiska guidningar.

Ön med militärhistoria

Siaröfortet är strategiskt beläget på Kyrkogårdsön, mitt i Furusundsleden. Fortet började byggas under första världskriget, som ett led i en modernisering och ett nytänkande av Stockholms försvar. Efter att ha legat övergivet sedan 1960-talet, har fortet renoverats till närmast ursprungligt skick. Idag står det öppet för besökare. Museet erbjuder en spännande inblick i dåtidens kustförsvar, med bland annat kanoner och skyttevärn ovan mark, och allt från stridsledningscentral till kök och logement insprängda i berget under jord. Varje dag som museet är öppet arrangeras en visning av fortet där guiden berättar Siaröfortets historia. Du kan också titta själv, eller lyssna till berättelserna med hjälp av audioguide. Siaröfortets vedeldade bastu ligger vid strandkanten, med utsikt mot Siarösundet. Fortet hyr ut den till vandrarhems- och båtgäster.

Siaröfortet har även ett café som är inrymt i den gamla, numera hänsynsfullt renoverade, logementsbyggnaden. Logementet byggdes 1916 och ligger alldeles invid Furusundsleden. I caféet och i serveringen servers mat och fika.

Ta dig till Siaröfortet

Sommartid kan du ta dig till Siaröfortet med Blidösundsbolagets båtar m/s Sjögull och m/s Sjöbris från Strömkajen framför Grand Hotel i Stockholm. Du kan också ta dem från Vaxholm och från Östanå färjeläge norr om Åkersberga. Ett annat alternativ är att åka sjötaxi från till exempel Östanå färjeläge norr om Åkersberga. Du kan också ta egen båt, gästhamnen ligger på den sydöstra delen av Kyrkogårdsön.

Redaktör:
Patrik Gosenius

Sakkunnig:
Birgit Lindholm
Senast uppdaterad:
måndag 2 mars 2020