Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Nässlingen

Nässlingen var tidigare ett skärgårdshemman, en jordbruksfastighet med bostad och tillhörande mark. Idag är Nässlingen ett besöksmål för alla åldrar. Här kan du bland annat bada, ro roddbåt och promenera. Bli inspirerad av vyerna, dofterna och stillheten.

Ön Nässlingen ligger strax utanför Åsättra, Ljusterö. Nässlingen var tidigare ett skärgårdshemman, vars boningshus nu är huvudbyggnad för bland annat konferenser. På södra sidan av hamnen ligger Kvarnholmen där du hittar rester av en väderkvarn, och på Nässlingens söderudde finns lämningar av tidig bebyggelse. Här ute har det alltid bott människor som livnärt sig på vad naturen ger.

När hemmanet lades ned på 1940-talet lyckades kassören i snickarnas fackförening, Efraim Andersson (farfar till Benny Andersson), få förbundet att köpa ön för att bygga en semesterby för byggnadsarbetare. 1977 började utvecklingen av Nässlingen till en konferensanläggning, och sedan maj 2014 drivs Nässlingen i ny regi. På Nässlingen finns även övernattningsmöjligheter.

Motion

Runt hela ön finns ett motionsspår på drygt två kilometer. Det är väl anpassat för rörelsehindrade.

Bad

På Kvarnholmens södra sida finns en långgrund badstrand. På öns västra sida finns fina badklippor.

Fiske

Ta med ditt fiskespö och fiska från någon av klipporna som finns på Nässlingen. Enklare fiskespön går att köpa i receptionen.

Roddbåt

Du kan hyra roddbåt på ön. Båtarna hittar du nere i gästhamnen på Kvarnholmens norra sida. Flytväst lånar du i receptionen.

Spel

I konferensbyggnaden kan du låna olika utomhusspel. Spela kubb, testa spelet Mölkky eller trädgårdsyatzy. Du hittar också två boulebanor nere vid hamnen. Bouleklot finns att låna i receptionen.

Fotboll och pingis

Samla ihop familj och vänner, spela fotboll på öns fotbollsplan. Bollar finns att låna i receptionen. Det finns även möjlighet att spela pingis, bollar och racket finns att låna.

Ta dig till Nässlingen

Du kommer till Nässlingen med buss och bil som stannar vid Åsättra brygga. Under högsäsongen trafikerar både Vaxholmsbolaget och Nässlingens egna båtar mellan Åsättra och Nässlingen.

Om du kommer med egen båt, lägger du till vid gästhamnen på ön. Här finns ett femtiotal platser med vattendjup 1-1,5m.

Redaktör:
Patrik Gosenius

Sakkunnig:
Birgit Lindholm
Senast uppdaterad:
måndag 3 februari 2020