Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Ingmarsö

På Ingmarsö hittar du en blandning av dåtid och nutid. Promenera eller cykla på de stora grusvägarna som ringlar sig fram på ön, och upptäck den gamla skärgårdsbebyggelsen från 1800-talet. Du kan också hyra en kajak och se ön från havssidan.

Upptäck Ingmarsö

Det finns flera sätt att se Ingmarsö. Ingmarsö har breda cykelvägar samt kajakvatten, cyklar och kajaker finnas att hyra på södra Ingmarsö. Det finns också möjligheter att rida islandshäst. Du kan vandra Båtluffarleden med start vid Södra Ingmarsö, via Kålgårdsön och över till Finnhamn via roddbåt!

Brottö kulturreservat

Brottö är en halvö som ligger väster om Ingmarsö. Det är ett kulturreservat, ett områden som Stockholms länsstyrelse gjort till ett skyddsområde för att bevara natur- och kulturmiljön. Miljön på Brottö kännetecknas av ett småskaligt landskap som brukas genom jordbruk och betesdrift. Flera intressanta spår och lämningar går att hitta på Brottö, där du kan se hur landskapet nyttjades redan under medeltiden. Nära Brottö by syns rester av en medeltida åker med stenhägnad. Betes-, slåtter- och odlingsmarker uppvisar intressant flora och fauna. Det finns fem åretrunthushåll på ön, varav två bedriver jordbruk i mindre skala

Ingmarsöveckan och allhelgonamarknad

Veckan före Ingmarsöveckan är det olika aktiviteter varje dag, guidad vandring och aktiviteter för barnen. På hösten bjuder Ingmarsö till Allhelgonamarknad och även en uppskattad Sikfest, ett knytkalas där en vinnare koras för bästa sikrätt. Dessa aktiviteter hålls på Ingmarsö Bygdegård "Lurkan". Lurkan används för olika aktiviteter året om. Under Ingmarsöveckan anordnas olika kulturevenemang, naturvandringar, loppisar, Ingmarsöloppet mm. – det ser olika ut från år till år.

Museum och mötesplatser

Vid Norrgården hittar du Ingmarsö-Brottö hembygdsmuseum där du kan lära dig mer om öns historia. Här kan du också ta del av dagböcker och tidningsartiklar som handlar om Ingmarsö förr i tiden.

Skolan och matbutiken med anor från 1800-talet

Redan 1867 kom skolundervisning i gång för barnen på Ingmarsö. Skolhuset invigdes 1901. Skolhuset har senare byggts om. I huset finns också bibliotek och förskola. För närvarande finns barn i förskola men inga elever inskrivna i grundskola.

Ingmarsö matbutik är nästan från samma årtal. Den öppnades år 1887 och verksamheten har varit i gång sedan dess. 1998 tog även affären över ansvaret för öns postkontor .

Ingmarsö är en skärgårdsö med många företag. Totalt finns det ett trettiotal, bland annat ett båtvarv, båtbyggeri, plastfabrik, grönsaksförsäljning, äggförsäljning och hembageri med pizza och uteservering.

Allmänt

Lantbrukaren på Ingmarsö som brukat markerna i många årtionden har gått i pension och trappar ner sin verksamhet. För att behålla det öppna jordbrukslandskapet så jobbar öns invånare ideellt med landskapsvård - fårbete och slåtter. Nu under år 2020 pågår ett byggprojekt för ett nytt bostadshus för en ny lantbrukare.

Ingmarsö egna websida finner du härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Bilden är tagen av Lena Låftman

Redaktör:
Patrik Gosenius

Sakkunnig:
Birgit Lindholm
Senast uppdaterad:
fredag 14 augusti 2020