Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Finnhamn

Finnhamn är en ö som erbjuder äventyr, smakupplevelser samt gårds- och naturvandringar. På ön finns det också möjlighet att köpa lokalproducerade råvaror på Idholmens gård.

Mat, fika och boende

Finnhamn är en skärgårdsö som ligger i Österåkers kommun. Landskapet är hav, klippor och öar. Finnhamn har under en längre tid varit en plats som turister har åkt till. Runt förra sekelskiftet samlade kol- och kokshandlare Rönnström sina vänner i den stora sommarvillan som senare blev till ett pensionat. Idag drivs den kommersiella verksamheten på ön av en familj. I den ingår vandrarhem, stugor, krog, lanthandel, kiosk och stor gästhamn med el och vatten på bryggorna. Verksamheten sträcker sig från april till september, med möjlighet för grupper att boka vandrarhemmet under resten av året.

Finnhamns krog har servering både inne, på verandan och på takbaren bland trädkronorna som ger fin skärgårdsutsikt. I lanthandeln går det förutom mat även att köpa glass, en kopp kaffe och något gott till. Det går också att köpa fika samt våfflor på Ragnars kiosk som ligger i Paradisviken.

Aktiviteter och sevärdheter

På ön finns flera andra sevärdheter och aktiviteter. Intill restaurangen finns Sliphuset som är en middagslokal för meny- och temamiddagar, för grupper mellan 50 och 120 personer. Det är ett gammalt båthus med portar som är öppna mot havet. Ön har också en sommarbutik som säljer matvaror. På ön finns det också en gård som säljer lokala råvaror och som erbjuder dig gårdsvandring. För mer aktiviteter på ön så finns den timslånga Naturstigen och motorikbana för barn upp till 16 år. Andra aktiviteter som Finnhamn erbjuder är till exempel beachvolleybollplan, fotbollsplan, bada bastu, hyra kajaker och spela paintball.

Ta dig till Finnhamn

För att åka till Finnhamn finns det olika alternativ. Privatbåtar kan lägga till vid gästhamnen eller naturhamnarna runt ön. Cinderellabåtarna, Waxholmsbolaget trafikerar dagligen ön. För resor vid andra tider går det bland annat att boka Finnhamns Sjötransport och Svartsö Sjötaxi.

Öppettider och allmän information finns på www.finnhamn.se länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönstereller instagram.com/finnhamnlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Redaktör:
Patrik Gosenius

Sakkunnig:
Birgit Lindholm
Senast uppdaterad:
måndag 1 juni 2020