Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Äpplarö

Äpplarö är en ö som ligger norr om Ingmarsö. Här hittar du ett naturreservat med mellanskärgårdsnatur med betande Klövsjöfår samt Hedemorahöns. Om du är intresserad av närproducerat, hittar du här lokala produkter som säljs på Äpplarö Gård. 

Äpplarö ligger i Gälnan, norr om Ingmarsö. Här finns ett naturreservat med omkring 20 omgivande öar, holmar och skär med mellanskärgårdsnatur i Äpplaröfjärden och Gälnan.

Historia

Den förste kände öbon var Jöns i äpplarnö, som 1538 betalade 10 öre i skatt. I mitten av 1600- talet fanns tre skattebönder på ön och 1778-79 slog smittkopporna hårt mot öns befolkning. Upptäcktsresanden Sven Hedin, som tillbringade flera somrar på 1880-talet på ön, drog dit stockholmare, och Äpplarö omvandlades snabbare än de flesta andra öar. Redan på 1900-talets första decennium var turismen den viktigaste näringen. Trots att det bara fanns några få helårsboende hade ön en av Waxholmsbolagets mera betydande bryggor. Äpplaröbaden, Åhlén & Holms semesterhem och Äpplarö hotell avlöste varandra fram till 1961, då hotellverksamheten upphörde. Äpplarö Pensionat öppnades 1905 och byggdes ut 1914. År 1917 byggdes ett hotell samt flera hus för uthyrning. Namnet ändrades då till Äpplaröbaden. Pensionatet/hotellet stängdes 1961.

Dagens Äpplarö med Äpplarö Gård

Mitt på ön ligger Äpplarö Gård, som sedan 2009 drivs av familjen Johansson. Runt om i hagarna hittar du deras Klövsjöfår som går runt och betar på ön, fåren är en utrotningshotad allmogeras och här hittar du också Hedemorahönsen som vaktar sina ägg kring stallet.

Till Äpplarö kommer du för det rörliga friluftslivet, antingen för en dagsutflykt eller för att bo i ett sängmöblerat tält, alternativt i sjöstugan. Om du är intresserad av lokalproducerat hittar du här gårdsförsäljning.

Ön är unik med sina badvikar och klippbad och det finns cirka 35 hus på ön. Namnet Äpplarö är känt för många som namnet på IKEAS utemöbler, då företaget har inspirerats från öns namn.

Ta dig till Äpplarö

Från Strömkajen i Stockholm går Waxholmsbolagets båtar till Äpplarö. Du kan också åka båt från Åsättra på Ljusterö.

Bilden är tagen av familjen Johansson på Äpplarö

Redaktör:
Patrik Gosenius

Sakkunnig:
Birgit Lindholm
Senast uppdaterad:
torsdag 9 april 2020