Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Öar i skärgården

I Österåkers skärgård finns flera spännande besöksmål. Här kan du besöka inspirationsplatserna för författare och konstnärer som Stieg Larsson och Elsa Beskow. Strosa runt i välbevarade småbrukarlandskap, upptäck militärförsvar från första världskriget och bekanta dig med skärgårdens djurliv.


Längre ned på sidan kan du se filmer från några av öarna.

Ljusterö

Ljusterö var under 1800-talets slut en plats som lockade konstnärer. Hit har konstnärer som Carl Larsson och Bruno Liljefors har åkt till för att få inspiration och måla i nordiskt ljust. Idag driver Ljusterö konstförening Ljusterö konsthall där du hittar spår efter de stora konstnärerna.Ta en promenad upp på berget Ljusterö huvud där du kan se Globen på flera mils avstånd. 

Mer om Ljusterö.

Finnhamn

På Finnhamn finns en blandning av harmoni och äventyr. Testa äventyrsbanan eller ta en lugn promenad på skogsvägarna eller passa på och gå en gårds- och naturvandring.

Mer om Finnhamn.

Husarö

På Husarö bedrevs lotsverksamheten från 1400-talet fram till 1900-talet. På Husarö trampar du samma vägar som författarna Stieg Larsson och Elsa Beskow.

Mer om Husarö.

Ingmarsö

Det är lätt att ta sig runt Ingmarsö – här finns både cykeluthyrning och möjlighet till att rida islandshäst. Passa på att besöka Brottö kulturreservat ​som brukas på ett ålderdomligt sätt.

Mer om Ingmarsö.

Nässlingen

Nässlingen var tidigare ett skärgårdshemman och är idag ett besöksmål för alla åldrar. Här kan du bland annat promenera i ett motionsområde, bada och utöva aktiviteter som kubb eller ro roddbåt.

Mer om Nässlingen.

Siaröfortet

Siaröfortet byggdes under första världskriget och var ett led i moderniseringen av försvaret av Stockholm. Här kan du leva dig tillbaka till den tiden, besök museet med eller utan guide. Här finns också bland annat kafé och bastu.

Mer om Siaröfortet.

Äpplarö

Äpplarö är en ö som ligger norr om Ingmarsö. Här hittar du ett naturreservat med mellanskärgårdsnatur med betande Klövsjöfår samt Hedemorahöns.

Mer om Äpplarö.

Filmer om några av Österåkers skärgårdsöar

Vi besöker i fyra olika filmer Ingmarsö, Husarö, Finnhamn och Östra Lagnö.

Redaktör:
Patrik Gosenius

Sakkunnig:
Katharina Lind
Senast uppdaterad:
onsdag 28 juli 2021