Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Garnsviken

Garnsviken är en av Österåkers större sjöar. Här kan du bada, fiska och paddla. Under vinterhalvåret är det en bra is att åka långfärdsskridskor på.

Som namnet antyder är Garnsviken ursprungligen en havsvik. Den utgjorde inloppet till det som brukar kallas Långhundraleden, vikingarnas gamla farvatten mellan Uppsala och Östersjön. Garnsviken är idag förbunden med Saltsjön via Åkers kanal. Norrut övergår den i Huseån. Geografiskt ligger den både i Österåkers och Vallentuna kommun.

Åka skridskor, fiska och bada

Garnsviken fryser tidigt under vinterhalvåret och är därför en av de populärare sjöarna norr om Stockholm att åka långfärdsskridskor på. Garnsviken är känd för bra fiskevatten med möjlighet att fånga till exempel gädda. Här är fiske tillåtet under perioden 1/1-14/9. Fiskekort krävs och kan köpas bland annat på Information Österåker eller i butik Jakt och Fritid i Åkersberga.

Garnsviksbadet ligger vid sjöns östra strand. Här finns brygga, toalett och vindskydd med grillplats.

Vid Garnsviken finns också utsiktsplatsen Gavelberget.

Fiske i Österåker

Garnsviken runt på cykel

Garnsvikenrundan är en vacker cykelled genom ett av kommunens kulturlandskap. När du cyklar längst Garnsviken upptäcker du samtidigt Österåkers historia. Du kan följa de förslagna rutterna:

1. Ekbacken och Åkers kanal

2. Stora Säby

3. Sjöberg

4. Vikingabacken

5. Össeby kyrkoruin

6. Össeby-Garns kyrka

7. Hakunge

8. Österåkers kyrka

9. Asphagen

Redaktör:
Patrik Gosenius

Sakkunnig:
Katharina Lind
Senast uppdaterad:
onsdag 30 december 2020