Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Biskopstuna

Biskopstuna är en medeltida borgruin i Österskär. Borgen kan ha uppförts redan under 1200-talets slut av ärkebiskopen i Uppsala som då ägde gården Tuna. Det pågår en arkeologisk forskningsundersökning vid borgen.

Borgens äldsta del är ett kvadratiskt kärntorn, som senare byggts till med två tunnvälvda rum. Något senare byggdes det till ett smalt hus längs den södra sidan, förmodligen i två våningar. Under reformationen tog Gustav Vasa gården Tuna från ärkebiskopen och borgen spelade ut sin roll.

Aktuellt 2021

En arkeologisk undersökning kommer äga rum vid borgruinen Biskopstuna den 23 augusti–15 september 2021. Fokus kommer att ligga på själva borgen och övriga lämningar i anslutning till borgen. Undersökningarna 2021 kommer ske med hjälp av två professionella arkeologer.

Årets arkeologiska undersökning är en fortsättning av den forskningsutgrävning som inleddes i augusti 2018.

Eftersom årets arkeologiska undersökning kommer äga rum i anslutning till borgen kommer själva borgen att vara stängd för besök under perioden och en del av borgkullen kommer att spärras. Gräsmattan och parken i anslutning till borgen kommer vara tillgänglig.

Följ utgrävningen 2021 på arkeologerna.com/uppdrag/biskopstuna. Länk till annan webbplats.

Renoveringar

Det gamla taket på borgen är från 70-talet och kommer att ersättas.

Ett besöksmål

Biskopstuna ska utvecklas till ett besöksmål. Det är ett komplicerat projekt eftersom man jobbar med en fornlämning som är skyddad enligt kulturmiljölagen. Målet blir därför att bevara borgen samtidigt som allmänheten besöker den. Österåkers kommun tar fram en förundersökning där kommunen förhoppningsvis kommer vidare i frågan och börjar diskutera detaljer som till exempel utformning.

Arkeologiska utgrävningar 2018-2020

Under sommartid 2018–2020 har arkeologiska forskningsundersökningar ägt rum av de plana gräsytorna söder och sydväst om borgruinen Biskopstuna (tidigare Tunaborgen). Det skedde under amatörarkeologiska kurser som anordnades av Österåkers kommun i samarbete med Arkeologerna.

Det goda resultatet från undersökningarna visar att det finns bevarade lämningar av konstruktioner under dagens markyta väster och nordväst om själva borgkullen. Det har även påvisats vid arkeologiska undersökningar 1921, 1972 samt 2013. 

Här kan du ta del av undersökningen 2018–2020 på projektets blogg.  Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Bildspel från forskningsgrävningen vid Biskopstuna i augusti 2018 och september 2019.

SVT uppmärksammar utgärvningen

2020-08-20: Rovfåglar tränades på borggården – utgrävning ger unika fynd. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Reportage i Vetenskapsradion Historia

Sveriges Radios program Vetenskapsradion Historia sände i november 2018 reportaget "Livet vid borgen" om utgrävningarna vid Biskopstuna 2018.

Lyssna på programmet här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hitta till Biskopstuna via länkad karta. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Redaktör:
Patrik Gosenius

Sakkunnig:
Lara Heimisdottir
Senast uppdaterad:
tisdag 21 september 2021