Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Teater

Är du intresserad av teater? I Österåker finns flera revy- och scengrupper samt andra föreningar och  teatergrupper som ofta återkommer med nya föreställningar från år till år. För barn och unga finns möjlighet att delta i en teatergrupp på fritiden eller se en familjeföreställning på Berga teater eller Österåkers bibliotek.

Club 96

Club 96 bildades 1996 och är en teaterrevy med middag och underhållning som brukar spelas i Bergasalen, Folkets hus. 

Åkersbergarevyn

Åkersbergarevyn är en av Sveriges mest ansedda lokalrevyer som sedan 1979 har spelat över 30 nyårsrevyer, de har även gjort tolv ungdomsrevyer. Åkersbergarevyn spelas på Berga teater.

Kulturföreningen i Österåker

Kulturföreningen i Österåker startade med Soppteater i Åkersberga. Nu bjuder de även på annan teater, svenska filmklassiker och moderna svenska filmer med eftersnack i kultursoffan med filmernas huvudrollsinnehavare och andra spännande möten med kulturpersonligheter. Soppteatern spelas i Åkersberga Folkets Hus.

Kulturföreningen Livat

Kulturföreningen Livat föddes när initiativtagaren Linda Rapp skrev och uppförde ett musiklustspel vid Hagbystugorna i Åkersberga. Kulturföreningen Livat är en förening för både barn och vuxna. Föreningen arrangerar mest evenemang som har fokus på barn och har nyligen startat en teaterskola, men har produktioner för alla målgrupper.

Kullehusteatern

Kullehusteatern är en sommarteater i gröngräset som leds av Anne Kulle. I denna sommarteater utlovas skratt och tänkvärdheter av pjäsförfattare som Molière och Tjechov. Kullehusteater spelar  på hembygdsparken Ekbacken och vid Marums gård på Ljusterö.

Huldrans natt

Huldrans natt är en äventyrlig, guidad skogsvandring och ett skymningsspel i midsommartid, där urskogens mystik lockas fram med hjälp av folkmusik, dans och visuella effekter. Spelas vid naturreservatet Domarudden.

Wiraspelen

Wiraspelen handlar om Wira bruk, smedernas historia och berör såväl kärlek som krig. Under 1630- och 1770-talet var Wira bruk en av landets viktigaste klingssmedjor. Wira bruk hade under denna tid förmånliga kungliga privilegier och ensamrätten på leveranser på värjor, sablar och bajonetter till den svenska armen. 

Wiraspelen spelas vid en amfiteater på Wira bruk. Här samverkar professionella skådespelare med amatörer från trakten. Spelet passar för hela familjen.

Bergagården

Bergagårdens Teater har flera teatergrupper från 10 år och uppåt, ett fullt kostymförråd, en musikstudio och en verkstad. Bergagården ger dig som ung möjlighet att upptäcka teater! Bergagårdens teater är den största fritidsgårdsteatern i Stockholm.

Åkersberga Filmstudio

På biografen Facklan visar Åkersberga Filmstudio film för sina medlemmar varje vecka. Medlemsfilmer visas klockan 15.00 på torsdagar, och klockan 19.00 på onsdagar och torsdagar. Medlemskort krävs och gäller för elva filmer per säsong. Du kan bland annat köpa det i anslutning till en visning.

För filmprogram och mer information läs här på Film i Österåker


Redaktör:
Patrik Gosenius

Sakkunnig:
Maria Söderlund
Senast uppdaterad:
fredag 23 april 2021