Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Konst

I Österåker är konsten närvarande, i kommunens lokaler såväl som på konsthallar och i gallerier. I kommunens växande utomhusgalleri "Stadspark Åkers kanal" samlas konst som representerar olika tidsandor, stilar och material.

Konst för alla

Österåkers kommun har runt 900 verk i sin ägo. Tavlor och skulpturer är placerade i kommunens lokaler som skolor, äldreboenden och i kommunhuset Alceahuset. Dessutom finns ett antal utomhusskulpturer som köpts in av kommunen, landstinget eller olika bostadsrättsföreningar.

Ladda ned appen Upptäck konsten

Upptäck konsten är appen för både konstälskaren som inte kan få nog, och för den nyfikne som vill veta mer om den offentliga konsten i Österåker. För den som vill se sig om presenteras konst i flera kommuner. Du kan enkelt ladda ner appen gratis till din mobiltelefon. Här får du veta mer om både konstverk och konstnärer.

I appen kan du läsa om 13 olika konstverk placerade utomhus i Österåker. Här får du veta varför vi i Österåker har en skulptur av en av landets mest kända glaskonstnärer Ulrica Hydman Vallien placerad på Bergavägen, vem som skapat fontänen Arkipelag på Storängstorget och hur folksagan om Eldfågeln inspirerat till Berndt Hellebergs skulptur utanför brandstationen. Appen är ett samarbete med Stockholms läns museum och innehåller konst från hela Stockholmsregionen. Fram till september kommer appen att fyllas med ny information om fast utomhuskonst i Österåker.

En sak är säker: den offentliga konsten kommer att finnas kvar länge. Och när du vet mer kanske du ser konsten på ett nytt sätt. Med appen Upptäck konsten blir det lätt och roligt att upptäcka den offentliga konsten.

Konsten i Åkersberga speglar olika tider och har en spännvidd av olika former. Vare sig det är en lekskulptur som börjar lysa på kvällen eller en fontän som sätts igång om våren så tar konsten plats med ett annat uttryck.

Konstkarta och broschyr

Via vår konstkarta "Konstverk i Österåkers kommun" hittar du utomhusskulpturer som finns runt om i centrala Åkersberga. Kartan är även anpassad för att visas mobiltelefonen. I broschyren "Upptäck konsten" kan du läsa mer om Österåkers utomhuskonst. Den finns också att hämta på Österåkers bibliotek, Länsmansgården eller i kommunens servicecenter i Alceahuset i Åkersberga.

Upptäck konstenPDF

Interaktiv konstkarta (Länk fungerar ej i Internet Explorer)länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Stadspark Åkers kanal

2012 inledde Österåkers kommun en upprustning av området kring Åkers kanal för att skapa Stadspark Åkers kanal med sammanhängande gångstråk. När stråket är färdigställt kommer det att sträcka sig från Klappbryggan till Åkerstorp och vara full av natur- och kulturupplevelser. Ett nytt konstverk per år ska placeras ut i stadsparken och utomhusgalleriet som växer fram här, ska förena natur och kultur. Konsten ska representera olika tidsepoker, stilar och material och här finns plats för såväl lokala konstnärer som Tomas Lacke och Bengt Amundin, som för konstnärer från övriga landet.

Konstvandringar och galleri

Österåkers kommun anordnar konstvandringar runt centrala Åkersberga. I vår evenemangskalender på startsidan kan du se om någon vandring är på gång. Galleri Vågen på Österåkers bibliotek har utställningar året runt.

Österåkers kommuns evenemangskalender

Galleri Vågenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Länsmansgården Österåkers konsthall

Länsmansgården Österåkers konsthall ligger i Skånsta. Österåkers konstförening, som driver Länsmansgården, har en omfattande, utåtriktad verksamhet med bland annat konstutställningar av hög kvalitet året runt. Föreningen samarbetar med Konsthantverkarna i Österåker, KRO-KIF, Åkersberga Trädgårdssällskap och ABF.

Gården har anor från 1700-talet och ligger som en oas vid väg 276 norr om Åkersberga centrum. Här finns också ett kafé, konsthantverk till försäljning och Antikboden. Länsmansgården har öppet på lördagar och söndagar klockan 12–16. Från första juni har Länsmansgården öppet även på fredagar klockan 11–15 under sommaren. Den vackra trädgården vid Länsmansgården drivs av Åkersberga Trädgårdssällskaplänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Länsmansgården utställningar 2020länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Österåkers konsthalllänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Konst i Roslagen

Varje år i oktober arrangeras Konst i Roslagen då lokalt verksamma konstnärer och konsthantverkare öppnar sina ateljéer för allmänheten.

Konst i Roslagenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Wägerths konstsmide på Wira bruk

I dag arbetar tre konstsmeder i Wira Bruk: PO Davidsson, Jonas Wägerth och Max Persson. Wira bruk vill vara en del av smidestraditionen i Wira och förena de gamla smedernas kunnande med nya smidesprodukter i egen design. Curt Wägerth startade Wägerhts konstsmide i Wira Bruk 1970 och arbetade i Wira till 2002. Konstsmidet som tillverkas i Wira Bruk säljs i en butik på bruket.

Wägerhts konstsmidelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Ljusterö konsthalllänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

I Servicepunkten på Ljusterö torg finns Ljusterö konsthall, som visar en permanent utställning, "Arholma till Landsort", med konst och konstnärer med anknytning till Stockholms skärgård. Dessutom visar konsthallen varierande temporära konstutställningar under året och du kan delta i guidade visningar av Claes Moser. Utanför konsthallen kan du se Northern Light Graffiti, med konst skapad av kända graffitikonstnärer.

Ljusterö konsthalllänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kulturhistoria, kulturarv

I Österåker har människor bott sedan stenåldern och det finns många fornlämningar som vittnar om vår historia.

Läs mer om kulturhistoria och kulturarv i Österåker

Redaktör:
Patrik Gosenius

Sakkunnig:
Maria Söderlund
Senast uppdaterad:
fredag 4 september 2020