Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Österåker är öppet för dig!

Österåker bjuder in till en aktiv fritid, även när mycket inte är som vanligt på grund av pandemin. Ge dig ut och njut när du är frisk, varva med digitala upplevelser när du behöver vila.

Det finns mycket du kan uppleva i din närmiljö. Österåkers kommun är en levande plats fylld av möjligheter till aktivitet och rörelseglädje i fantastiska miljöer. Här hittar du en mängd tips på saker att göra oavsett om du vill ta det lite lugnare, eller vill ha lite mer fart. Vi fyller på med nya aktiviteter och tips efterhand.

Viktigt att tänka på

Följ Folkhälsomyndighetens råd och föreskrifter. Tack för att du stannar hemma när du är sjuk, testar dig om du har symtom på covid-19, tvättar händerna ofta och noga, håller avståndet till dina medmänniskor och arbetar hemifrån om du kan. Tänk på att det gäller även efter att du är vaccinerad.

Håll dig uppdaterad om skärpta restriktioner.

Allemansrättens möjligheter och skyldigheter

Allemansrätten gör att vi alla har tillgång till naturen. Det innebär också att du behöver ta ansvar för natur och djurliv och visa hänsyn mot markägare och andra besökare när du rör dig ute i naturen. Se också filmer längre ned på den här sidan.

Mer information om allemansrätten finns på Naturvårdsverkets webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ta extra stort ansvar i kulturlandskapen!

Här i Österåker har vi får som håller kulturlandskapen öppna på Röllingby backar och Näsuddens naturreservat. När du är där får du inte klappa djuren och du måste hålla din hund kopplad.

Ansvaret för dig som hundägare är extra stort 1 maj–20 augusti.

Många av de gröna ytorna längs gång- och cykelvägen mellan Österåkers sportcentrum och Smedby/Solskiftet är odlad mark. Du får inte gå ut på dem och såklart inte heller cykla eller köra där med motorfordon.

Rörelseglädje och fysisk aktivitet

Hitta ut med Hittaut!

Under flera år har Orienteringsförbundets friskvårdsprojekt Hittaut lockat tusentals deltagare att upptäcka sina omgivningar på ett lekfullt och inspirerande sätt. Nu är det möjligt även i Österåker.

Läs mer om hur du kommer igång med Hittaut!

Hitta till våra utegym

Utegym finns lite överallt i kommunen. Välkommen att använda dem! Kommunens utegym är till för alla.

Ta en runda i motionsspåren

I Österåker finns det många områden som gör gott för både kropp och själ. Kommunens motionsspår och vandringleder går genom olika miljöer som skog, mark och parker. Några är backiga och andra är plana. De går på skogsstigar, grus och asfalt. Kort sagt, det finns något för alla.

Det finns många motionsslingor och vandringsleder runt om i kommunen.

93 mil strandlinje för friska bad och upplevelser

I Österåker finns det gott om badplatser. Du kan välja att bada i kommunens skärgård eller i sjöarna som ligger nära centrala Åkersberga. Vissa badplatser är anpassade för personer med funktionsnedsättning.

Inspireras och besök någon av våra vackra stränder, här finns 93 mil badvänlig kust.

Hitta och jämför badplatser i Österåkers kommun.

Vedeldad sjöbastu i Domarudden

I kommunens friluftsområde Domarudden utanför Åkersberga finns en nyrenoverad vedeldad sjöbastu i toppklass vid Drängsjöns strand. Här finns en fin brygga med badstegar och sittplatser. Bastun är avgiftsbelagd.

Läs mer om sjöbastun i Domarudden! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Discgolf (frisbee)

I Hackstaskogen bakom Åkersberga Sporthall (Hackstavägen) finner du en 18-hålsbana för discgolf. Discgolf är en Frisbeesport

På Åkersberga Frisbeeklubbs webbsida kan du läsa mer om banan och sporten. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Testa att spela padel

Sveriges snabbaste växande sport säger vissa att det är. Oavsett är det otroligt roligt! Banor för Padel finns på flera ställen i kommunen.

I Österåkers kommuns aktivitetspark Röllingbyparken, som du hittar mellan Röllingbyvägen och Hantverksvägen finns en kostnadsfri bana att spela på. Ta med eget racket.

Det finns också avgiftsbelagda banor för padel vid Österåkers Golfklubb och Åkersberga Golfklubb samt vid Brännbackens företagsområde.

Cykla i skogen

Välkommen till kommunens mountainbikebana i Hacksta friluftsområde! Den cirka fyra kilometer långa banan invigdes augusti 2018 och vindlar sig genom vackra partier av Hackstaskogen.


Aktiviteter av lite lugnare slag

Kvinna som står vid ett fönster och läser en barnbok på ett bibliotek.

Österåkers bibliotek har även ett omfattande e-bibliotek.

Biblioteket, mer än böcker!

Förkovra dig i kunskap, passa på att lära dig något nytt. På biblioteket finns ett stort utbud av media i olika former.

Biblioteken i Österåker håller öppet med reducerade öppettider. Ett begränsat antal personer får vistas i lokalerna. Kontrollera anslaget vid entrén för att få reda på hur många besökare som får komma in på just ditt bibliotek.

Just nu är biblioteket inte en mötesplats. Besökare ska inte komma i grupp. Håll avståndet till varandra. Vänta utanför lokalen om maxgränsen för besökare har uppnåtts.

Du är även välkommen att besöka vårt e-bibliotek som är öpppet dygnet runt. E-bibliteket är fullt av e-böcker, ljudböcker och du hittar även strömmande film i tjänsten Cineasterna!

Biblioteket anordnar dessutom många olika evenemang digitalt. Det kan handla om allt ifrån bokcirklar till skrivkurser, konversationsträffar på engelska och filosoficafé.

Läs mer på Österåkers bibliotek webbplats Länk till annan webbplats.

Promenadstigar och vandringsleder

I Österåkers kommun finns det många områden som gör gott för både kropp och själ. Besök och njut av kommunens fina vandringsleder och motionsspår med varierad svårighetsgrad. Det finns något för alla.

Det finns många motionsslingor och vandringsleder runt om i kommunen.

Hälsans stig och Åkers kanal

Hälsans stig finns i stora delar av världen och i Sverige är det Hjärt- och Lungsjukas Riksförbund som ansvarar för konceptet och står för samordningen. Tanken med Hälsans stig är att inspirera till motion för folkhälsans skull. Stigarna är mycket promenadvänliga med bara små nivåskillnader och på hårt bra underlag.

Hälsans stig i Åkersberga går bland annat längs Åkers kanal. Nytt för 2020 är en fontän i kanalen invid väg 276. Promenadvägarna är också spännande att besöka kvällstid, längs Åkers kanal och Hälsans stig finns många belysta konstverk och platser som både bidrar till upplevelserna och till ökad trygghet att ge sig ut när det är lite mörkare.

I Österåkers kommun finns två stigslingor för Hälsans stig, här finns karta.

Upplev konsten längs Åkers kanal.

Trastsjöskogen

I Trastsjöskogen finns stigar och leder för alla. Kuperade och mer tillgängliga.Mestadels i skog, men några kortare sträckor är i kulturlandskap. Här hittar du Södersjön med sitt utsiktsberg och rastplatser. Barnträsket lockar med sina spännande spänger. Entréer finns från flera olika håll, bland annat via Kolgärdet, Söraspåret och Grandalen.

Här hittar du mer information och karta över Trastsjöskogen.

Domarudden

Vi Domaruddens friluftsgård hittar du motionsspår och startpunkt för såväl Blå leden som Roslagsleden. Ta en fika i restaurangen, bada sjöbastu eller njut av utsikten över Drängsjön. Håll avståndet till dina medmänniskor.

Mer information om Domarudden.

Roslagsleden

Roslagsleden bjuder på hela 19 mils vandring genom våra fantastiska roslagsmiljöer fördelade på 11 etapper. Två av etapperna passerar genom Österåkers skogar, kulturlandskap och fina sjölandskap.

Nu har Roslagsleden fått en helt egen sajt Länk till annan webbplats. som Visit Roslagen har tagit fram. Varför inte passa på att utforska någon eller några av sträckorna framför skärmen eller, om du har möjlighet, i verkligheten.

Hittaut!

Under flera år har Orienteringsförbundets friskvårdsprojekt Hittaut lockat tusentals deltagare att upptäcka sina omgivningar på ett lekfullt och inspirerande sätt. Nu är det möjligt även i Österåker.

Läs mer om hur du kommer igång med Hittaut!

Upptäck Österåkers skärgård!

Österåker är en äkta skärgårdskommun med mycket att uppleva och upptäcka! Här hittar du tips om några av våra öar. Du når dem med kollektivtrafiken, ta till exempel bussen från Åkersberga till Åsättra bryggga på Ljusterö och bege dig vidare ut i skärgården med Waxholmsbolaget! Planera din resa med SL.se. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

1. Husarö – ta bussen från Åkersberga och gå i land mitt i skärgårdsidyllen

2. Finnhamn – storslagen natur och paradisvikar

3. Ingmarsö – ett levande skärgårdsparadis

Upplev unika naturområden

I Österåker hittar du naturområden på både fastlandet och i kommunens skärgård. Det finns flera frilufts-, natur- och kulturområden i centrala Åkersberga som är värda att besöka.

Naturreservat hittar du i Domarudden med Domaruddens och Trehörningsskogens naturreservat, samt på Näsudden, nära Åkers Runö och Täljöviken, med Näsuddens naturreservat. Tänk på att visa hänsyn och ta ansvar för djur och natur när du är ute i naturen.

Här är tips om natur- och kulturreservat att upptäcka.

Gröna kilar

De gröna kilarna är stora sammanhängande grönområden som sträcker sig via landsbygd och bebyggelse runt Stockholm och hela vägen in mot innerstaden. Här finns närhet till fantastiska natur- och kulturupplevelser och stora möjligheter att njuta av tystnaden och lugnet.

Nu finns en helt ny webbplats för de gröna kilarna i och kring Österåker som ska locka fler ut i naturen. Läs mer om de gröna kilarna och var du hittar dem

Njut av stadens parker

Parkerna i Österåkers kommun bjuder både på kultur och natur såväl som rekreation, lekplatser, sport och vila.

Du kan alltid ta en paus och njuta av miljön i våra parker. Exempel är Ekbacken, kommunens hembygdspark, och stadspark Åkers kanal. Åkers kanal är dessutom kommunens utomhusgalleri med många olika konstverk att njuta av under promenaden, även kvällstid. Promenadstråken är väl upplysta och många av konstverken är belysta, liksom många platser. Välkommen ut och upplev Åkersberga i ett nytt ljus! Se en film om belysningen här ovanför.

Upptäck och njut även av kommunens lekplatser och aktivitetsparker.

Konsten kring promenadstråken

Längs Åkers kanal och runt om i centrala Åkersberga finns många olika konstverk att uppleva. När mörkret sänker sig lyses många av konstverken och även en del träd upp. Läs mer och hitta en guide till konsten här.

Hälsans stig och Åkers kanal

Hälsans stig finns i stora delar av världen och i Sverige är det Hjärt- och Lungsjukas Riksförbund som ansvarar för konceptet och står för samordningen. Tanken med Hälsans stig är att inspirera till motion för folkhälsans skull. Stigarna är mycket promenadvänliga med bara små nivåskillnader och på hårt bra underlag.

Hälsans stig i Åkersberga går bland annat längs Åkers kanal. Nytt för 2020 är en fontän i kanalen invid väg 276. Promenadvägarna är också spännande att besöka kvällstid, längs Åkers kanal och Hälsans stig finns många belysta konstverk och platser som både bidrar till upplevelserna och till ökad trygghet att ge sig ut när det är lite mörkare.

I Österåkers kommun finns två stigslingor för Hälsans stig, här finns karta.

Upplev konsten längs Åkers kanal.

Fornminnesvandring

Österåker är en kommun med en lång historia. Hela kommunen är rik på fornlämningar, inte minst från bronsålder och järnålder.

Besök platserna och upplev ett Österåker från en annan tid.

Upplev säljägarnas boplats och unika avbildningar av människor!

Några av Sveriges äldsta avbildningar av människor hittades på en ovanligt välbevarad stenåldersboplats i Österåker hösten 2016. Fynden gjordes i en skogsbacke i Tråsättra i Åkersberga som under stenåldern var en ö i ytterskärgården. Där bodde säljägare och fiskare i hyddor på stranden. Nu finns en permanent utställningsplats på Åkerhielms väg invid Tråsättravägen. Där kan du läsa mer om säljägarna och se hur avbildningarna av människorna ser ut.

Utställningen finns även att se digitalt. Där kan du även uppleva fynden och platsen i 3D.

Läs mer om säljägarna i Tråsättra här.


Aktiviteter för barn och unga

Sommarlovstips för alla barn och unga!

Sommarklubb, Fältgruppen och Fritidsgårdarna välkomnar dig till en mängd olika aktiviteter som är anpassade utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Det blir 5-kamp, krocket, vattenlek, kubb, supersized sällskapsspel, kanalfiske och mycket mer.

För dig som vill lära dig något nytt trots att skolan är stängd, kan du gå en digital kurs med Hemkodat och Österåkers bibliotek då du får lära dig att skapa ditt alldeles egna spel. Du kan även ta del av kommunens tutorials om att skapa greenscreen-film. Filmteknik finns att låna på Bergagården i Åkersberga om du saknar något.

Men inget andas väl mer sommarlov än att bada och Österåker bjuder på inte mindre än 93 mil strandlinje och många badplatser.
I Österåker finns även många olika typer av lekplatser som passar för barn i olika åldrar. Varför inte göra en turné och testa dem alla?
Sist men inte minst, stöd våra lokala företag och njut av en glass eller två.

Här har vi samlat flera tips på lättillgängliga äventyr runt knuten som vi hoppas kommer ge dig flera härliga sommarminnen.

Glad sommar!

Ungdomsledare klättrar på en stenliknande bumling på en aktivitetspark medan flera barn ser på.

Röllingbyparken i Åkersberga, en av många aktivitetsparker att utforska.

Fritidsgårdarna

Fritidsgårdarna i Österåkers kommun följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Ta del av aktuell information på fritidsgårdarna.se Länk till annan webbplats.

Lek och skoj

I Österåker finns många olika typer av lekplatser som passar för barn i olika åldrar. Merparten av lekplatserna ligger i bostadsområden men vi har också ett antal större lekplatser som kan fungera som utflyktsmål. Flera lekplatser har belysning samt grill- och sittplatser.

Pumptrack

I Täljöviken hittar du vår nya pumptrackbana! Intill finns också en ny lekplats och ett stort utegym. Läs mer om pumptrackbanan här!

Skateparker

Det finns flera skateparker i Österåkers kommun.

Vid Österåkers Sportcentrum bakom fotbollsplanerna på Hackstavägen finns det till exempel en utomhusramp med mer än tio olika objekt i betong, mestadels streetbetonade. I parken finns en svängd minibowl, hippar, trappa, banks och curb.

I Röllingbyparken, som du hittar i slutet av Hantverksvägen i Åkersberga, finns en lite snällare variant som lämpar sig utmärkt för kickbike, cykelåkning för de yngre och annat .

Digitala evenemang på biblioteket

Missa inte att Österåkers bibliotek regelbundet anordnar digitala evenemang som passar barn och unga.

Håll koll på Österåkers biblioteks webbplats! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Testa geocaching!

Ladda ned appen geocaching och ge dig ut på lokala äventyr i en slags skattjakt där du hittar små gömmor som är utplacerade runt om i hela Österåker (och i övriga landet). Ett kul sätt att tillsammans med barnen, eller på egen hand, utforska nya platser eller din närmiljö!

Se en film när Juni och Elian testar geocaching i Åkersberga här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Konst och kultur utomhus eller på distans

Konstpromenad på egen hand

Konsten kring promenadstråken

Konsten är alltid nära i Österåkers kommun. Här finns en konstskatt som är helt fri att ta del av från 1950-talet och framåt, av såväl lokala konstnärer som Tomas Lacke och Bengt Amundin, som för konstnärer från övriga landet.

Ta en konstpromenad med hjälp av vår interaktiva karta Länk till annan webbplats. eller broschyren "Upptäck konsten". I bägge kan du se var utomhuskonsten är placerad och läsa om verken. Informationen finns också på finska och engelska. Den interaktiva kartan passar även utmärkt att använda i mobilen.

På Storängstorget i Åkersberga centrum har fontänen och konstverket Arkipelag utrustats med ljud och ljus.

Längs Åkers kanal och runt om i centrala Åkersberga finns många olika konstverk att uppleva. När mörkret sänker sig lyses många av konstverken och även en del träd upp. Läs mer och hitta en guide till konsten här.

Upplev konsten digitalt

Via appen "Upptäck konsten" kan du läsa om 13 av Österåkers konstverk utomhus och konstnärerna bakom verken. Appen är ett samarbete mellan Österåkers kommun och Stockholms läns museum. Ladda ned den via App store eller Google play.

Inom kort kan du uppleva visningar i Österåkers Youtube-kanal! Länk till annan webbplats.

Ung blick på vår konst

Under sommaren 2020 tog ett gäng sommarjobbande ungdomar fram filmer om några av alla de konstverk som finns runt om i Åkersberga. Du kan nu se alla filmer via Facebook.

Ung blick på vår konst. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Biblioteket – film, litteratur och digitala kulturcirklar!

Även när Österåkers bibliotek är stängt för fysiska besök, är du varmt välkommen att besöka vårt e-bibliotek som är öpppet dygnet runt. E-bibliteket är fullt av e-böcker, ljudböcker och du hittar även strömmande film i tjänsten Cineasterna!

Biblioteket anordnar dessutom många olika evenemang digitalt. Det kan handla om allt ifrån bokcirklar till skrivkurser, konversationsträffar på engelska och filosoficafé.

Läs mer på Österåkers bibliotek webbplats Länk till annan webbplats.

Se och lyssna till kulturhistoria

Österåkers historia sträcker sig långt tillbaka i tiden. Vid Lappdal har hittats fynd från stenåldern. På flera platser i Stadspark Åkers kanal kan du genom ljudguider lära dig mer om närliggande historiska platser.

Se även filmen Vattenvägen - en film om Långhundraleden och Åkers kanal. Långhundraleden var en gång i tiden vikingarnas gamla vattenled mellan Uppsala och Östersjön. I filmen "Vattenvägen" berättas om vattenleden och Österåkers historia.

”När järnvägen kom” är en film om Österåkers modernare historia. Med hjälp av arkivmaterial och intervjuer har filmaren Roger Persson skapat en berättelse som tar sin utgångspunkt i när järnvägen kom till Berga i början av förra seklet.

VR-upplevelse Slussholmen

Med eller utan VR-glasögon kan du hemma från soffan besöka Slussholmen – en historisk och framtida central plats i vår nuvarande stadspark Åkers kanal. Filmen knyter även an till den planerade renoveringen av Slussholmen.

Filmen är skapad av Inna Haase, VR-praktikant från Xenter i samverkan med Film i Österåker.

Här kan du se filmen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tips: rör muspekaren över filmen för att "se dig runt".

Aktiviteter på finska

Stöd våra lokala företagare

Du kan hjälpa till att stötta våra lokala företag genom att handla och äta lokalt.

  • Köp en matlåda!
  • Beställ hemkörning!
  • Köp ett presentkort!
  • Handla på nätet från våra lokala företag!

Voff och lek för hunden

I Österåker finns flera inhägnade hundrastgårdar där du kan låta din hund springa löst och även få träffa andra hundar. Här kan även du som hundägare träffa andra hundar och deras ägare. Tänk på att hålla avståndet under virustider.


Viktigt om allemansrätten!

Allemansrätten ger dig en unik möjlighet att röra dig i naturen. Den rättigheten vill vi värna och bevara. Allemansrätten innebär också att du måste vara försiktig, du får inte störa djur eller andra människor. Du får inte heller skada naturen eller något som andra äger. Lär dig mer om allemansrätten på allemansratten.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.!

Låt fåren vara i fred och håll alltid hunden kopplad på Röllingby backar och Näsuddens naturreservat

Du får inte vara på odlad mark och åkrar

Redaktör:
Kommunikationsenheten

Senast uppdaterad:
tisdag 20 juli 2021