Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Österåker är öppet för dig!

Österåker bjuder in till en aktiv fritid, även i virustider. Ge dig ut och njut när du är frisk, varva med digitala upplevelser när du behöver vila.

Det finns mycket du kan uppleva i din närmiljö. Österåkers kommun är en levande plats fylld av möjligheter till aktivitet och rörelseglädje. Här hittar du en mängd tips på aktiviteter oavsett om du vill ta det lite lugnare, eller vill ha lite mer fart.

Vi fyller på med nya aktiviteter och tips efterhand.

Viktigt att tänka på!

Följ Folkhälsomyndighetens råd och föreskrifter. Just nu bör vi undvika onödiga resor och hålla avståndet till våra medmänniskor. Stanna hemma om du känner dig det minsta sjuk. Åk bara kollektivtrafik om du verkligen måste. Nys och hosta i armvecket. Tvätta händerna ofta och noga. Du som är över 70 år eller tillhör andra riskgrupper bör begränsa fysiskt nära kontakter med andra.

Sex filmer med hemestertips i Österåker

Här nedan kan du se det första avsnittet, via länken hittar du alla sex avsnitt.


Rörelseglädje och fysisk aktivitet

Hitta till våra utegym

Utegym finns lite överallt i kommunen. Välkommen att använda dem! Kommunens utegym är till för alla. Glöm inte handskarna och håll avståndet!

Ta en runda i motionspåren

I Österåker finns det många områden som gör gott för både kropp och själ. Kommunens motionsspår och vandringleder går genom olika miljöer som skog, mark och parker. Några är backiga och andra är plana. De går på skogsstigar, grus och asfalt. Kort sagt, det finns något för alla.

Det finns många motionsslingor och vandringsleder runt om i kommunen.

93 mil strandlinje

I Österåker finns det gott om badplatser. Du kan välja att bada i kommunens skärgård eller i sjöarna som ligger nära centrala Åkersberga. Vissa badplatser är anpassade för personer med funktionsnedsättning.

Inspireras och besök någon av våra vackra stränder, här finns 93 mil badvänlig kust.

Hitta och jämför badplatser i Österåkers kommun.

Golfa på hemmaplan

Du som är intresserad av golf har flera utmaningar i Österåker; Ljusterö golfklubb, Ullna golfklubb, Åkersberga golfklubb, Österåkers golfklubb, samt Åkersberga äventyrsgolf.

NYTT! I september 2019 invigdes en helt ny, parkliknande 18-hålsbana i amerikansk stil, designad av golfstjärnan Henrik Stenson på Österåkers golfklubb. Det är första gången sedan 2013 som Sverige har fått en helt ny golfbana. 

Discgolf (frisbee)

I Hackstaskogen bakom Åkersberga Sporthall (Hackstavägen) finner du en 18-hålsbana för discgolf. Discgolf är en Frisbeesport

På Åkersberga Frisbeeklubbs webbsida kan du läsa mer om banan och sporten.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Testa att spela padel

Sveriges snabbaste växande sport säger vissa att det är. Oavsett är det otroligt roligt! Utomhusbanor för Padel finns på två ställen i kommunen:

Välkommen att spela padel i Österåkers kommuns aktivitetspark Röllingbyparken, som du hittar mellan Röllingbyvägen och Hantverksvägen. Banan är kostnadsfri att spela på. Ta med eget racket.

Det finns också avgiftsbelagda banor för padel vid Österåkers Golfklubb

Ut och cykla

Välkommen till kommunens mountainbikebana i Hacksta friluftsområde! Den cirka fyra kilometer långa banan invigdes augusti 2018 och vindlar sig genom vackra partier av Hackstaskogen.


Aktiviteter av lite lugnare slag

Kvinna som står vid ett fönster och läser en barnbok på ett bibliotek.

Österåkers bibliotek har även ett omfattande e-bibliotek.

Besök biblioteket, även hemma hos dig!

Förkovra dig i kunskap, passa på att lära dig något nytt. På biblioteket finns ett stort utbud av media i olika former. Du kan också låna e-böcker, e-ljudböcker eller filmer. Mer om Österåkers bibliotek.länk till annan webbplats

Promenadstigar och vandringsleder

I Österåkers kommun finns det många områden som gör gott för både kropp och själ. Besök och njut av kommunens fina vandringsleder och motionsspår med varierad svårighetsgrad. Det finns något för alla.

Det finns många motionsslingor och vandringsleder runt om i kommunen.

Roslagsleden

Roslagsleden bjuder på hela 19 mils vandring genom våra fantastiska roslagsmiljöer fördelade på 11 etapper. Två av etapperna passerar genom Österåkers skogar, kulturlandskap och fina sjölandskap.

Nu har Roslagsleden fått en helt egen sajtlänk till annan webbplats som Visit Roslagen har tagit fram. Varför inte passa på att utforska någon eller några av sträckorna framför skärmen eller, om du har möjlighet, i verkligheten.

Hälsans stig och Åkers kanal

Hälsans stig finns i stora delar av världen och i Sverige är det Hjärt- och Lungsjukas Riksförbund som ansvarar för konceptet och står för samordningen. Tanken med Hälsans stig är att inspirera till motion för folkhälsans skull. Stigarna är mycket promenadvänliga med bara små nivåskillnader och på hårt bra underlag.

Hälsans stig i Åkersberga går bland annat längs Åkers kanal. Nytt för våren 2020 är en fontän i kanalen invid väg 276.

I Österåkers kommun finns två stigslingor för Hälsans stig, här finns karta.

Trastsjöskogen

I Trastsjöskogen finns stigar och leder för alla. Kuperade och mer tillgängliga.Mestadels i skog, men några kortare sträckor är i kulturlandskap. Här hittar du Södersjön med sitt utsiktsberg och rastplatser. Barnträsket lockar med sina spännande spänger. Entréer finns från flera olika håll, bland annat via Kolgärdet, Söraspåret och Grandalen.

Här hittar du mer information och karta över Trastsjöskogen.

Domarudden

Vi Domaruddens friluftsgård hittar du motionsspår och startpunkt för såvä Blå leden som Roslagsleden. Ta en fika i restaurangen, bada sjöbastu eller njut av utsikten över Drängsjön. Håll avståndet till dina medmänniskor.

Mer information om Domarudden.

Upplev unika naturområden

I Österåker hittar du naturområden på både fastlandet och i kommunens skärgård. Det finns flera frilufts-, natur- och kulturområden i centrala Åkersberga som är värda att besöka.

Naturreservat hittar du i Domarudden med Domaruddens och Trehörningsskogens naturreservat, samt på Näsudden, nära Åkers Runö och Täljöviken, med Näsuddens naturreservat.

Här är tips om natur- och kulturreservat att upptäcka.

Njut av stadens parker

Parkerna i Österåkers kommun bjuder både på kultur och natur såväl som rekreation, lekplatser, sport och vila.

Du kan alltid ta en paus och njuta av miljön i våra parker. Exempel är Ekbacken, kommunens hembygdspark, och stadspark Åkers kanal. Åkers kanal är dessutom kommunens utomhusgalleri med många olika konstverk att njuta av under promenaden.

Upptäck och njut även av kommunens lekplatser och aktivitetsparker.

Fornminnesvandring

Österåker är en kommun med en lång historia. Hela kommunen är rik på fornlämningar, inte minst från bronsålder och järnålder.

Besök platserna och upplev ett Österåker från en annan tid.


Aktiviteter för barn och unga

Ungdomsledare klättrar på en stenliknande bumling på en aktivitetspark medan flera barn ser på.

Röllingbyparken i Åkersberga, en av många aktivitetsparker att utforska.

Unga tipsar unga om sommarlovsaktiviteter

Det finns mängder med aktiviteter att göra för dig som är ung och hemma i sommar. På österåker.se/sommar finner du massa tips från unga som tipsar unga om aktiivteter de tycker är roliga och som går att göra i Östteråker som att paddla kajak, fiska, spela kubb, prova på en challange med mera. Mer information finner du på osteraker.se/sommarlovlänk till annan webbplats

Sommarklubb

Få härliga sommarminnen med Sommarklubb, en kostnadsfri sommarlovsverksamhet som erbjuder gemenskap, skapande, rörelse och skratt. Klubben är öppen två gånger per dag under tre veckor med start tisdagen 7 juli.

Exempel på aktiviteter på Sommarklubb:

 • Prova på olika idrotter
 • Kubb och krocket
 • Skapa och pyssla (förra året stickade vi till exempel massor)
 • Träffa nya vänner
 • Spela spel
 • Lösa mysterier
 • Upptäcka nya platser på hemmaplan
 • Vattenlek

Mer information finner du på osteraker.se/sommarklubb

Fritidsgårdarna (sommarspecial)

Nu är sommaren här och fritidsgårdarna har laddat med aktiviteter varje dag. För att möte rådande situation kommer många aktiviteter ske utomhus.

Ljusterögården bjuder på brännboll. vattenkrig, korvätartävling med mera. På fritidsgårdarna i centrala Åkersberga blir det bland annat femkamp, sommarfik och kubb. Det blir även härliga temadagar med fotoskoj och prova på teater. Under vecka 25–27 så kommer det även finnas en mobil fritidsgård som befinner sig i någon av Åkersbergas fina parker. Då kommer du bland annat kunna spela kubb, fotboll, paddel, umgås med vänner och mycket mer.

Från blivande årskurs 6 till att du fyller 18 år. Ingen kostnad och ingen föranmälan. Kom och gå som du vill.

Mer information på fritidsgårdarna.se/sommar2020.länk till annan webbplats

Lek och skoj

I Österåker finns många olika typer av lekplatser som passar för barn i olika åldrar. Merparten av lekplatserna ligger i bostadsområden men vi har också ett antal större lekplatser som kan fungera som utflyktsmål. Flera lekplatser har belysning samt grill- och sittplatser.

Skateparker

Det finns flera skateparker i Österåkers kommun.

Vid Österåkers Sportcentrum finns det till exempel en utomhusramp med mer än tio olika objekt i betong, mestadels streetbetonade. I parken finns en svängd minibowl, hippar, trappa, banks och curb.


Konst och kultur utomhus eller på distans

Konstpromenad på egen hand

Konsten är alltid nära i Österåkers kommun. Här finns en konstskatt som är helt fri att ta del av från 1950-talet och framåt, av såväl lokala konstnärer som Tomas Lacke och Bengt Amundin, som för konstnärer från övriga landet.

Ta en konstpromenad med hjälp av vår interaktiva kartalänk till annan webbplats eller broschyren "Upptäck konsten". I bägge kan du se var utomhuskonsten är placerad och läsa om verken. Informationen finns också på finska och engelska. Den interaktiva kartan passar även utmärkt att använda i mobilen.

På Storängstorget i Åkersberga centrum har fontänen och konstverket Arkipelag nyligen utrustats med ljud och ljus.

Upplev konsten digitalt

Via appen "Upptäck konsten" kan du läsa om 13 av Österåkers konstverk utomhus och konstnärerna bakom verken. Appen är ett samarbete mellan Österåkers kommun och Stockholms läns museum. Ladda ned den via App store eller Google play.

Inom kort kan du uppleva visningar i Österåkers Youtube-kanal!länk till annan webbplats

Se och lyssna till kulturhistoria

Österåkers historia sträcker sig långt tillbaka i tiden. Vid Lappdal har hittats fynd från stenåldern. På flera platser i Stadspark Åkers kanal kan du genom ljudguider lära dig mer om närliggande historiska platser.

Se även filmen Vattenvägen - en film om Långhundraleden och Åkers kanal. Långhundraleden var en gång i tiden vikingarnas gamla vattenled mellan Uppsala och Östersjön. I filmen "Vattenvägen" berättas om vattenleden och Österåkers historia.

”När järnvägen kom” är en film om Österåkers modernare historia. Med hjälp av arkivmaterial och intervjuer har filmaren Roger Persson skapat en berättelse som tar sin utgångspunkt i när järnvägen kom till Berga i början av förra seklet.

VR-upplevelse Slussholmen

Med eller utan VR-glasögon kan du hemma från soffan besöka Slussholmen – en historisk och framtida central plats i vår nuvarande stadspark Åkers kanal. Filmen knyter även an till den planerade renoveringen av Slussholmen.

Filmen är skapad av Inna Haase, VR-praktikant från Xenter i samverkan med Film i Österåker.

Här kan du se filmenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Tips: rör muspekaren över filmen för att "se dig runt".

8 dörrar, 8 platser, 8 berättelser

Mitt Åkersberga - ett konstprojekt av Markus Emilsson med fokus på demokrati, där ungas röst kring trygghetsfrågor och samhällsfrågor synliggörs är tillbaka!

10 ungdomar i åldrarna 16–18 år delar med sig av sina tankar om att bo och leva i Åkersberga. De har valt 8 olika platser runt om i Åkersberga och med platsen som språngbräda bjuder de in dig till en ljud- och videopromenad. De 8 videopromenaderna utgör ett tillfälligt offentligt konstverk som du kan ta del av runt om i Åkersberga. Konstprojektet hade vernissage 2019 och återvisas 2020 mellan 16 juni – 20 september.

Läs mer på österåker.se/mittåkersberga.

Ung blick på vår konst

Ung blick på vår konst är en serie filmvisningar där ungdomar från Österåker berättar om olika offentliga konstverk i Åkersberga. De utgår från sin egen upplevelse av valda konstverk och delar med sig av sina tankar och vad de ser i konstverken.

Filmerna

De totalt 6 stycken filmerna publiceras 17 juli–21 augusti, varje fredag klockan 12. Varje filmvisning är 3 minuter lång som du kan ta del av här eller på kommunens Facebook och Instagram.

Här kan du se en av filmerna där ungdomar berättar om och reflekterar kring några av våra konstverk runt om i Åkersberga. Du hittar alla filmer här.

Sist men inte minst

Aktiviteter på finska

För tips på aktiviteter på finska se finska sidorna på österåker.se/suomeksi 

Den här sidan finns också på finska.

Konstpromenaden finns på finska se interaktiva kartalänk till annan webbplats eller broschyren "Upptäck konsten".

Digitala tips vad du kan göra på finska hittar du här.

Stöd våra lokala företagare

Du kan hjälpa till att stötta våra lokala företag genom att handla och äta lokalt.

 • Köp en matlåda!
 • Beställ hemkörning!
 • Köp ett presentkort!
 • Handla på nätet från våra lokala företag!

Voff och lek för hunden

I Österåker finns flera inhägnade hundrastgårdar där du kan låta din hund springa löst och även få träffa andra hundar. Här kan även du som hundägare träffa andra hundar och deras ägare. Tänk på att hålla avståndet under virustider.

Redaktör:
Kommunikationsenheten

Senast uppdaterad:
måndag 27 juli 2020