Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Hitta ut i Österåker

Under flera år har Orienteringsförbundets friskvårdsprojekt Hittaut lockat tusentals deltagare att upptäcka sina omgivningar på ett lekfullt och inspirerande sätt. Nu är det möjligt även i Österåker.

Sedan den 1 maj är det möjligt för alla Österåkersbor att upptäcka nya pärlor i kommunen. Med Hittaut blir upptäckarglädjen tillgänglig för alla.

Hittaut är kostnadsfritt för användaren och alla kan delta utifrån sina förutsättningar. Hitta ut i Österåker själv eller tillsammans med andra. Hittaut är en form av fysisk aktivitet där du med hjälp av karta letar checkpoints i din omgivning. Hittaut startade 2008 och sprider sig till nya orter varje år.

– Att röra sig i skog och mark är hälsofrämjande och genom Hittaut-projektet vill vi uppmuntra till rörelse och hälsa samtidigt som vi visar upp vår kommun, säger Katarina Freme, kultur- och fritidschef i Österåkers kommun.

Hittaut i Österåker är ett samarbetsprojekt mellan kommunen och orienteringsklubben Österåker OK.

Så går det till

Allt du behöver göra är att helt kostnadsfritt registrera ett medlemskonto Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och få en orienteringskarta. Sedan tar du med kartan (fysiskt eller digitalt) på promenaden, cykelturen eller löprundan och letar checkpoints med olika svårighetsgrad. Vid varje checkpoint finns en bokstavskod som du kan registrera på ditt konto. Hittaut-kartan skickades ut till alla Österåkersbor tillsammans med tidningen kanalen under vecka 17, 2021. Kartan finn även att hämta i Alceahuset (Hackstavägen 22) och på Österåkers bibliotek i Åkersberga centrum.

– Genom Hittaut samverkar kommunen med föreningar, företag och invånare och tillsammans lyfter vi fram ställen och guldkorn att besöka i Österåker, säger Staffan Erlandsson, kommundirektör i Österåkers kommun.

Tillgänglighet

Tillgänglighetsanpassade kontroller som går att nå på hjul är märkta med en hjulsymbol. Dessa kontroller är placerade längs asfalterade eller hårt packade grusvägar, för att vara tillgängliga för dem med till exempel barnvagn, rullstol, permobil, rullator eller cykel.

Visa hänsyn till omgivningen – respektera allemansrätten

Allemansrätten ger fantastiska möjligheter att vistas i och uppleva Sveriges natur. Allemansrätten innebär bland annat att vi behöver lära oss att ta ansvar för att bevara och respektera våra omgivningar och dem som verkar i den. Österåker är unikt i att brukad mark och betesmark återfinns mitt i centralorten, där många människor rör sig. Med möjligheten att bevara detta unika passar vi på att i samband med Hittaut särskilt poängtera vikten av att låta betande djur och brukad mark vara i fred. Allemansrätten gäller både i tätorten och på landet. 

Hittaut med omsorg!

Läs på om allemansrätten

Naturvårdsverket om allemansrätten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Allemansrätten – mer än bara rättigheter

När börjar Hittaut Österåker?

Hitta ut Österåker börjar 1 maj 2021.
Säsongen håller på till 7 november

Varför kan jag inte Hittaut hela året?

Hittaut är igång under perioden 1 maj–7 november.

Det är Svenska Orienteringsförbundet som är initiativtagare till konceptet och som sköter det övergripande arbetet och samlar statistik. Administreringen av hela projektet underlättas av att det finns datum att förhålla sig till och det finns en början och ett slut på Hittaut-säsongen.

En populär aspekt av Hittaut är att nya checkpoints ”släpps” vid olika tillfällen och ger då möjlighet till ett tävlingsmoment: att ta så många kontroller som möjligt så fort som möjligt.

Det är dock möjligt att en ”vintersäsong” kan starta när den vanliga säsongen slutar, för att göra det möjligt att hålla på längre. Informationen uppdateras löpande om detta.

Varför visar papperskartan bara en liten del av Österåkers kommun?

För att papperskartan ska hålla en hanterbar storlek och tydlighet kommer det att släppas checkpoints i avgränsade områden över tid.

Premiärkartan är över området kring Åkersberga. Nästa karta kommer att fokusera på ett annat område.

Målet är att vi till slut, om några år och Hittaut-säsonger, kan pussla ihop en gigantisk karta av alla delarna till en bild av hela kommunen.

Är det möjligt att komma med förslag på platser att visa upp?

Ja! Vi tar tacksamt emot tips på platser, verksamheter och historier som vi kan belysa och få fler att upptäcka genom Hittaut.

Kontakt: osteraker@hittaut.nu

Vad gäller för Hittaut och Allemansrätten?

Kartsymbolerna på Hittaut-kartan anger graden av tillgänglighet på de olika platserna på kartan.

När du ger dig ut i kommunen för att Hittaut behöver du visa hänsyn och försiktighet vid besöken i naturen. Det gäller både i tätorten och på landet.

På alla platser tar vi hänsyn till varandra och miljön samt visar särskild respekt för de djur som vi kommer i närheten av.

Det finns information om Allemansrätten på kartan och på webbplatsen med hänvisning till ytterligare sådan.

Läs på, passa på att bli en expert på vad som gäller i vår natur för att den och dess invånare ska leva länge och väl!

Läs mer: Allemansrätten – mer än bara rättigheter.

Saknas det en checkpoint?

Hittaut som projekt vill, förutom få oss att röra på oss och upptäcka smultronställen, lära oss om hur vi ska agera i naturen. Med respekt för djur och natur kommer vissa checkpoints pausas i perioder för att skydda ömtåliga platser och varelser under känsliga perioder. Så saknas en checkpoint i din app och på den digitala kartan är det meningen! Den kommer åter vid ett senare tillfälle.

Mer information

Mer information om Hittaut hittar du på hittaut.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. där hittar du också vanliga frågor och svar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kopplade till checkpoints.

Se också Österåker är öppet för dig!

Redaktör:
kulturochfritid

Senast uppdaterad:
tisdag 8 juni 2021