Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Skidspår och isar

Vintrarna här i kommunen kan vara både kalla och snörika. Ett helt nytt landskap uppenbarar sig, och med det också många härliga vinteraktiviteter. Vad sägs om att åka skidor i något av de preparerade spåren eller att åka långfärdsskridskor på våra sjöisbanor?

När anläggs spår för skidor och skridskor?

Österåkers kommun gör skidspår när mängden snö tillåter det. För att kunna preparera skidspår behövs mer snö än man tror. Det krävs mer än en decimeter packad snö innan man kan göra fina skidspår. Och för att packa en decimeter snö måste det falla ungefär fyra decimeter. Sjöisar plogas och spåras när isen är tillräckligt tjock att köra maskiner på.

Skidor

Spårstatus

Kommunens entreprenör har den 12 februari spårat alla skidspår. Eftersom det idag den 19 februari är plusgrader ute så kommer det troligen inte gå att spåra mer. Vi får hoppas att tidigare spår håller sig. På skidpår.se länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönsterkan du se status på skidspår, informationen lämnas av besökare.

Här gör kommunen skidspår när förutsättningar finns:

  • Domarudden. 2,5 kilometer (elljusspår), 5 kilometer, 10 kilometer.
  • Röllingby backar / Hacksta. Här spåras det runt amerikanska fotbollsplanen cirka 700 meter och vid Hantverkarvägen cirka 1,7 kilometer, se kartan här under. (Runt fotbollsplanen spåras det även ett separat spår för barn)
  • När det är möjligt, drar kommunen även skidspår på snövallarna längs de plogade isbanorna på sjöarna. Se status under rubriken Status plogade isar.

Övriga skidspår:

  • Österåkers Golfklubb – golfklubben gör skidspår på delar av golfbanan. Obs! Särskilda öppettider för vägbommen. Se Österåkers GK:s webbplats.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
  • Åkersberga Golfklubbs golfbana – klubben spårar när förutsättningar finns.

Den amerikanska fotbollsplanen längst upp till höger i kartan och sträckan Röllingby backar och Hantverksvägen till vänster.

Regler i skidspåren

Enligt Allmänna Lokala Ordningsföreskrifter (19 §) får inte löpning, ridning, promenader eller cykling ske i anlagda skidspår samt att medföljande hund inte får uppehålla sig på anlagda skidspår avsedda för klassisk åkning. Håll avstånd till dina medmänniskor, undvik trängsel och visa hänsyn. Med önskan om en riktigt fin tur!

Skridskor

Status plogade isar

Kommunens entreprenör har inte kunnat ploga några isar eftersom de inte är tillräckligt tjocka för att kunna köra ut på med maskin. Eftersom det ligger mycket snö som isolerar mot kylan på sjöarna så tar det mycket längre tid för isen att bli tillräckligt tjock och säker. Som det ser ut idag så kommer det inte bli några plogade isar i närtid. (texten är uppdaterad 19 februari)

Här plogas det

När förutsättningar finns plogar kommunen isbanor på Garnsviken, Drängsjön och Sätterfjärden.

Säkerhet på isen

Observera att du alltid åker på egen risk på sjöisbanor, inga sjöisar är helt säkra. Is är färskvara och några garantier kan inte ges. En snötäckt is kan vara förrädisk och förändras snabbt. Det är lätt ta miste på isens kvalitet. Därför är det viktigt att du kontrollerar isen innan du ger dig ut. Isen är ofta svag vid områden som är påverkade av strömmar, till exempel vid tillflöden, frånflöden, sund, uddar, utsläpp och grund. Det är också vanligt att isen är svag vid broar, bryggor vass och branta klippor. Kom ihåg att vara försiktig och ha ordentligt med säkerhetsutrustning med dig ut på isen. Framåt vårkanten när dagsmejan kommer kan det vara extra osäkert. Åk gärna i sällskap med någon eller några.

Mer information om säkerhet på isen hittar du på webbplatsen Issäkerhet, som bland annat Svenska livräddningssällskapet står bakom.

Issäkerhet.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Skridskoåkning på land

Läs mer här

Vinterpromenader

När förutsättningar finns packas snön i Hacksta friluftsområde för att du ska kunna ta sköna vinterpromenader.

Redaktör:
kulturochfritid

Senast uppdaterad:
onsdag 5 maj 2021