Idrottsrörelsen håller på att förändras. Alla idrottsförbund har gemensamt formulerat en vision om en nyfiken, inkluderande idrott som anpassas efter barns och ungas villkor och förutsättningar. Idrott- och friluftsföreningar, förbund och Österåkers kommun ska tillsammans stötta varandra i förändringen.
Österåkers idrottsresa är en samverkan mellan idrott- och friluftsföreningar, kommunen och RF(Riksidrottsförbundet)–SISU Stockholm. Viktiga beståndsdelar är dialog, utbildning och erfarenhetsutbyte. Samverkans parter har olika kompetens, resurser och funktioner. Dessa ska användas och fördelas på bästa möjliga sätt för att nå idrottsrörelsens och kommunens mål.
Kommunens stöd till idrott- och friluftsföreningar är framförallt riktat till föreningarnas verksamhet för barn och unga. Utvecklingsarbetet, Strategi 2025, genomförs för att barns idrottande ska ske på barns villkor. Föreningsverksamhet ska erbjuda en trygg miljö för barn och unga där de får möjlighet att växa, utvecklas och utmanas. En strävan är att föreningsverksamheten ska erbjudas likvärdigt och vara jämställd och inkluderande.
Inom idrottsrörelsen råder nolltolerans mot all form av mobbning, trakasserier, hot, våld och övergrepp. Alla ska kunna idrotta utan att riskera utsättas för detta.
Läs mer om trygga idrottsmiljöer och hur du gör om du är orolig för någonting i din förening. Om du känner oro för att ett barn far illa kan det vara aktuellt att göra en orosanmälan hos Socialtjänsten. Det går alldeles utmärkt att kontakta enheten för barn och ungdom för att bolla ett ärende och få råd och tips om hur du bör gå vidare. Här finns mer information och kontaktuppgifter.
Läget kring Coronaviruset förändras löpande. Här kan du hitta senaste uppdateringen från Riksidrottsförbundet kring hur utvecklingen påverkar idrottsrörelsen.
Här kan du läsa mer om stöd till det lokala ideella föreningslivet med anledning av Corona.
Se denna fantastiska film om den värdefulla föräldrarollen!
Redaktör:
Lottie Skarstedt