Österåkers sju underverk

Näsuddens naturreservat

I Österåker finns en lång rad unika byggnadsverk och miljöer som idag är mer eller mindre kända för både Österåkersbor och besökare. Nu har kommunstyrelsen beslutat att införa Österåkers sju underverk. Syftet är att skapa stolthet, nyfikenhet och uppmärksamhet.

– Jag upplever att det finns många platser i kommunen som hänför, därför föreslår jag att vi skapar en lista med Österåkers sju underverk i brett samförstånd, säger Michaela Fletcher.

Att lista Österåkers sju underverk kan ge uppmärksamhet till sevärdheter och platser i kommunen. Det kan bidra till att lyfta varumärket Österåker. Det skulle även kunna innebära nya affärsmöjligheter för företag verksamma inom besöksnäringen.

Konkret hur de sju underverken ska tas fram är inte helt klart ännu, men tanken är att företag, föreningar och invånare i Österåker ska få vara med och nominera dem.

Bakgrund

Med begreppet underverk menas något som människan varit med och skapat och att det ska finns att beskåda idag. I modern tid har det upprättats en rad olika listor på sju underverk. Världens sju underverk, även kallade antikens sju underverk, är en vedertagen förteckning från antiken över byggnadsverk som ansågs representera människans då största bedrifter. De ursprungliga sju underverken är:

 1. Babylons murar (ersätts ofta med fyrtornet på Faros)
 2. Zeus bildstod i Olympia
 3. Semiramis hängande trädgårdar i Babylon
 4. Kolossen på Rhodos
 5. Cheopspyramiden
 6. Mausoleet i Halikarnassos
 7. Artemis tempel i Efesos

I mars 2022 listade undersökningsföretaget Kantar Sifo Sveriges sju underverk:

 1. Ringmuren i Visby
 2. Göta kanal
 3. Ishotellet i Jukkasjärvi
 4. Kungliga slottet i Stockholm
 5. Regalskeppet Vasa
 6. Uppsala Domkyrka
 7. Öresundsbron
Publicerad:
Senast uppdaterad: