Många vägar ut i naturen

Person står vid en sjö i skogen med en karta i handen

På tur i Trastsjöskogen. Foto: Sofie Lantto

Motion, vackra vyer, egentid eller tid med vänner och familj – det finns många goda anledningar att knyta på sig skorna och ge sig ut på en vandringstur. I Österåker finns alla möjligheter att hitta en tur som passar just dig. Tänk på att ta ansvar för natur och djurliv och visa hänsyn mot markägare och andra besökare.

Oavsett om du föredrar att promenera på asfalt i ditt närområde eller lockas av utmanande terräng så finns en tur för dig på hemmaplan. I Österåker
finns en unik blandning av skärgårdsmiljöer, vackra kulturmiljöer och orörda skogslandskap.

Vandringsleder

Tre av Roslagsledens elva etapper passerar igenom Österåker. Etapp fem startar i Domarudden och går 20 kilometer senare i mål i Wira bruk. På vägen passerar du ett sjörikt skogslandskap med inslag av vildmark. Framme i Wira bruk kan du äta en bit mat eller ta en fika i en kulturhistorisk miljö.

Friluftsområdet Domarudden är även startpunkt för Blå leden. Den uppmärkta delen av leden tar dig igenom skog och kulturlandskap från Domarudden via Åkersberga, Norrö, och vidare till Stava.

Vill du vandra mer centralt är Hälsans stig med två skyltade stigslingor fina val. Den norra rundan är sex kilometer och tar dig bland annat längs Åkers kanal. Den södra rundan är fyra kilometer runt Margretelund.

Läs mer om vandringsleder i Österåker.

Naturområden

Trastsjöskogen är ett stort naturområde med flera entréer, bland annat Kolgärdet vid Tråsättravägen, Söraspåret, Grandalsvägen och Isättravägen. Här finns även en av kommunens vackraste utsiktsplatser på berget vid Södersjön. Vid Kolgärdet finns en tillgänglighetsanpassad slinga och en naturlekplats.

På Domarudden kan du välja något av de motionsspår som tar dig igenom härlig blåbärsskog i lagom kuperad terräng. Här finns en restaurang för dig som inte vill packa egen matsäck.

Hacksta är Åkersbergas mest centrala friluftsområde med spår som även passar för vandring. Här är det kuperat och du hittar ännu en av Österåkers bästa utsiktsplatser, nämligen Hackstabacken där en klar dag ser du hela vägen till Globen! Entrén till friluftsområdet finns på Hackstavägen vid Österåkers sportcentrum.

Läs mer om naturområden i Österåker.

Hittaut

För andra året i rad är Hittaut möjligt i Österåker, med nya kartor och checkpoints! Orienteringsförbundets friskvårdsprojekt Hittaut lockar tusentals deltagare att upptäcka sina omgivningar på ett lekfullt och inspirerande sätt, där där du med hjälp av karta letar checkpoints i din omgivning. Det är kostnadsfritt för användaren och alla kan delta utifrån sina förutsättningar. 

Läs mer och kom igång med Hittaut i Österåker!

Upplev historiens vingslag

Vill du kombinera en tur med en blick in i Österåkers historia? I Smedby i Åkersberga finns flera stora gravfält med gravhögar från järnåldern. Ett av dem hittar du längs Blå leden, på Kuckubacken.

Granne med Kuckubacken ligger vackra Röllingby backar med fler spår från vår rika historia. Skyltar på platserna berättar mer. I Gottsunda hittar du en fornborg. Gå in genom en markerad grind på Gottsundavägen och följ stigen uppåt. Här finns ett brant stup med utsiktsplats över det som en gång i tiden var Långhundraleden, vikingarnas farled till Uppsala. Kombinera kanske vandringen med en tur på grusvägen mellan Rydbo station och Täljö vidare till Gottsunda.

Läs mer om fornslämningar i Österåker.

Naturreservat på fastlandet och öarna

I Österåker finns inte mindre än femton naturreservat. Två av dem finns på Domarudden, vid Drängsjöns nordöstra sida, samt Trehörningsskogen. Du passerar igenom Trehörningsskogen om du går Roslagsleden mot Wira bruk. Du kan också göra en avstickare från milspåret i Domarudden. Skyltar finns.

Vill du vandra i lättillgängligt naturreservat rekommenderas Näsudden. På Näshalvön finns hagmark, skärgårdslandskap och stigar att utforska. På Östra Lagnö är du så långt ut i ytterskärgården det går att nå med bil eller buss. Här finns blankslipade klippor och mäktiga vyer du inte vill missa.

Med båt kan du ta dig till naturreservatet på Äpplarö och på Ingmarsö hittar du kulturreservatet Brottö med ett bevarat, småskaligt skärgårdsjordbruk att utforska.

Läs mer om naturområden i Österåker.

Vandring i skärgårdsmiljö

Även om vi har vackra skärgårdsmiljöer på fastlandet, är det något alldeles extra att utforska våra öar till fots. Här får du en härlig blandning av pittoreska fiskelägen, stränder, solvarma klippor och en och annan skärgårdskrog.

På Husarö kan du vandra öns historiska promenadslinga. Finnhamn, Ingmarsö, Ljusterö, Nässlingen och Äpplarö är andra härliga vandringsmiljöer som du når med båt.

Läs mer om våra öar i Österåkers skärgård.

Visa hänsyn

Allemansrätten ger fantastiska och unika möjligheter att vistas i och uppleva vår natur. I allemansrätten ingår såväl rättigheter som skyldigheter. Det innebär att ta ansvar för natur och djurliv och visa hänsyn mot markägare och andra besökare.

Tänk på att låta tamboskap vara i fred, rör dig inte genom odlad mark och åkermark, håll hunden kopplad och lämna inte mer än fotspår efter dig i naturen.

Läs mer om Allemansrättens rättigheter och skyldigheter.

Publicerad:
Senast uppdaterad: