Hyllade dansföreställningen Marmelad till Åkersberga

Två vitklädda figurer jonglerar med röda bollar.

Foto: Mats Åsman

Koreografen och konstnärliga ledaren Claire Parsons berättar om föreställningen Marmelad som firar 10-årsjubileum och gästar Åkersberga 10 september.

Vad inspirerade till Marmelad? Hur kom den till?

— Jag var inspirerad av marmelad och speciellt körsbärsmarmelad. Vad är marmelad? Frågan skapade olika och - för mig - underbara alternativ. Är det gott som toast, kanske. Vi bjöd in förskolor att undersöka med oss. Vi visste inte hur en 2-åring skulle uppleva vad vi gjorde. Upptäckte att de älskade både marmelad och föreställningen.

Stor framgång även utomlands

Marmelad har ju varit en stor framgång ända sedan urpremiären för tio år sedan och den har turnerat över Sverige och i ett 15-tal länder. Tas den emot annorlunda utomlands?

— Ja i år är det 10årsjubileum och vi är så glada att den fortfarande är ute och spelar i världen!

När det gäller den unga publiken har det varit väldigt samstämmigt i reaktionerna! De vuxna förundras och förvånas över föreställningens form och innehåll - "kan man göra så här?!". Blandningen sensoriskt med dans och jonglering funkar så bra i föreställningen! Tilltalet till publiken som börjar med ett hej till varje åskådare skapar något speciellt på plats. Att få känna på det gröna i skålen har varit en höjdare.

Vad fungerar i vilka åldrar?

Marmelad vänder sig till barn så unga som två år men exempelvis GUL kör ni för treåringar och uppåt. Hur tänker ni kring åldersrekommendationer?

— Vi tänker på vad som funkar för vilken ålder. Såklart är ju alla åldrar varierande. Skillnaden tror vi har med konkret och abstrakt att göra. Att GUL är mer abstrakt och där vi spelar på öppna ytor; med mer intryck och variationer. I Marmelad inkluderar spelplatsen både dansare och publik och man är där tillsammans.

Marmelad fortsätter utvecklas!

Är det något mer du vill berätta om Marmelad?

— Mötet med publiken är superviktigt! Att Marmelad utvecklas i varje föreställning vi gör. Att alla känner sig delaktiga i föreställningen. Att Marmelad har alla svaren (om vad Marmelad kan vara).

Mer information och bokningslänk.

Claire Parsons - med ett leende.

Foto: Tina Axelsson.

Claire Parsons,
Koreograf och konstnärlig ledare.
Claire Parsons växte upp i Stockholm och har älskat rörelse sedan barnsben, alltifrån gymnastik till olika sorters dans. Vid 16 års ålder åkte hon till USA och jobbade på ett ikoniskt New Ageställe i norra Kalifornien, för att sedan återvände efter gymnasiet för att under 5 år studera scenkonst på University of California. Mer info om Claire Parsons. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad:
Senast uppdaterad: