Görel Crona om att spela "Kung Byxlös" i Åkersberga

Ett foto av Görel Crona i rödblommig blus. Hon sitter utomhus på en förstutrapp med huvudet lutat i handen.

Görel Crona

Söndag 17 september kommer Görel Crona till Berga teater för att spela "Kung Byxlös". En dramatisk berättelse om Margareta Valdemarsdotter – kvinnan som på 1300-talet enar de nordiska länderna och blir den kanske mäktigaste regenten Norden någonsin skådat. 

Hej Görel Crona! Den 17 september besöker du Berga teater i Åkersberga med föreställningen ”Kung Byxlös”. Föreställningen handlar om Margareta Valdemarsdotter – en kvinna som på 1300-talet enar de nordiska länderna och blir en mäktig regent. Hur kom det sig att du ville gestalta henne?

Görel Crona: Hennes historia är unik och intressant. Hon är den drottning i Sveriges historia som haft den ojämförligt störst makten och samtidigt nästan bortglömd. TV 4 gjorde en serie om Sveriges drottningar för några år sedan och förvånansvärt nog struntade man i Margareta. Hon var ”kung”. Hon kämpade för fred i de nordiska länderna och lyckades genom Kalmarunionen.

Hur blev Margareta så framgångsrik?

Det är inte vanligt att kvinnor på medeltiden får så mycket makt. Vad är det som gör att Margareta lyckades med det tror du?

— Att ha vuxit upp i skuggan av hennes far Valdemar Atterdag gjorde nog sitt. Hon blev tidigt medveten om att hon var född för att tjäna hans intressen. Strategiskt bortgift och så vidare men mycket var nog också ödet och att hon givits förutsättningar att lära sig att tänka och att tala.

Du har jobbat med textförfattaren Margareta Skantze förut bland annat i pjäsen om Selma Lagerlöf. Hur ser ert samarbete ut?

— Det började med Selma, som jag upptäckte när hon gjorde en läsning av den i Karlskrona. Hon har skrivit om många viktiga kvinnor och jag skulle nästan kunna ägna mig helt och hållet åt de öden hon dramatiserat. Elin Wägner, Hildegard av Bingen, Olympe de Gouges, Maria Magdalena. Margareta ger mig fria händer regimässigt och jag får ta bort text men inte lägga till något eget. Det respekterar jag.

Levande musik

Och så blir det musik i föreställningen. Vad kan du berätta om den?

— ”Kung Byxlös” ville jag göra med musik och blev rekommenderad Ola Sandström och vi klickade direkt. Han spelar gitarr och sjunger gudomligt vackert. Musiken är både Olas egen och så en del tidig europeisk musik .

Hur känns det att spela i Österåker?

— Det har alltid varit kul att spela i Åkersberga. Tror jag gjort alla mina föreställningar där…Blir roligt att komma tillbaka med Margareta.

Biljetter och speldatum

”Kung Byxlös” spelas på Berga teater i Åkersberga söndagen den 17 september klockan 16. Biljetter kostar 180 kronor. Säkra dina biljetter genom att boka på nortic.se. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad:
Senast uppdaterad: