Tio tips för en lite härligare båtsommar
.jpg)
Skärgårdssommar i sikte.
Äntligen börjar båtsäsongen närma sig. Det är hög tid att rusta och sjösätta båten. Här har vi samlat tio tips på vägen.
I Österåker finns båtar, bad och bryggliv alltid nära. Visste du att faktiskt nära hälften av Österåkers yta består av vatten?
Alla vi som trivs till sjöss, på bryggor, stränder och i skärgården vill så klart kunna fortsätta njuta av ett härligt båtliv i ett hav som är rent och friskt. Därför är det viktigt att du som båtägare är med och minskar din miljöpåverkan. Det finns både regler som du måste följa enligt lag och en hel del saker du kan göra själv.
1. Hur får jag tag på båtplats?
Det finns många privata och allmänna småhamnar i kommunen. Alla har de sina egna köer och avgifter.
Kommunen har ungefär 550 båtplatser i Åkers kanal. Det är Tuna Hamn som ansvarar för dessa. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Intresset är stort och det är kö till platserna.
2. Tid för sjösättning!
I slutet av Båthamnsvägen vid Runö hamn finns en kommunal båtramp och plats för sjösättning och båtupptagning. Den är fri att användas av alla mellan den 1 april och den 1 november och är öppen klockan 06–22. Under högsäsong kan det uppstå väntetid.
På Ljusterö finns en cirka 4–5 meter bred ramp bredvid Åsättra brygga.
3. Skaffa förarbevis för vattenskotern
Du vet väl att du från och med den 1 maj i år måste ha förarbevis för vattenskoter? Sedan tidigare gäller att du måste vara minst 15 år för att få köra vattenskoter.
4. Ta hand om båten och avfallet rätt
Genom att tvätta din båt i en tvättanläggning avsedd för båtar gör du på ett enkelt sätt en stor insats för miljön. På marinor och varv finns spolplattor där vattnet samlas upp och renas innan det släpps ut. Om du tvättar din båt på grusplan, gatan eller garageuppfarten rinner förorenat vatten ner i grundvattnet och vidare ut i sjöar och vattendrag.
När du utför underhållsarbete på din båt uppstår också en hel del miljöfarligt avfall. Det handlar om exempelvis sliprester, avskrapad färg och färgrester, lösningsmedel, bränsle, olja eller batterier. Du ska därför till exempel inte torrskrapa båten på bar mark eller hemma på tomten, utan du måste ha någon form av uppsamling under båten, till exempel en duk eller presenning. Du kan också använda dammsugarskrapa som suger upp färgskrapet när du arbetar.
Tänk på att avfallet är giftigt. Lämna det i hamnens miljöstation för farligt avfall eller på en återvinningsstation.
Supertipset
5. Håll havstulpanerna borta
– slipp måla båten!
Båtbottenfärger innehåller gifter som påverkar vattenmiljön. Gifterna i färgen släpper successivt från den målade ytan och hamnar i havet.
Om du borstar båtens skrov när organismerna nyligen har satt sig, vilket sker 1–3 gånger per säsong, behöver du inte bottenmåla båten.
Du kan få besked om när det är dags via sms eller e-post i tjänsten Havstulpanvarningen som du hittar via sajten båtmiljö.se. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Där hittar du också Havstulpankartan
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. med aktuella uppdateringar.
6. Om du ändå måste måla...
Om du måste måla, gör det inte mer än du behöver och tänk på vilken färg du använder. Kontrollera att färgen är godkänd av Kemikalieinspektionen. Tyvärr innehåller även godkända färger skadliga ämnen.
7. Töm båttoan rätt
Toalettavfallet innehåller näringsämnen som bidrar till övergödningen av havet. Sedan 2015 är det förbjudet att släppa ut toalettavfall från fritidsbåtar i hav, sjöar och inre vattendrag. Det gäller alla fritidsbåtar, förutom de som är k-märkta.
8. Skydda dig mot båtstöld
En mindre rolig del av båtlivet är stöldrisken. Båttjuvarna passar ofta på i början och i slutet av säsongen när färre rör sig i anslutning till båtarna. Se till båten regelbundet och ordna gärna båtsamverkan med dina grannar på bryggan där ni hjälps åt med tillsyn. Använd godkänt lås, kätting eller härdad låsbygel (klass 3). Stöldmärk både båt och motor och fotografera dem. Notera din motors identifikationsnummer.
9. Slussen stängd även 2022
Den viktiga restaureringen av slussen och Slussholmen i Åkers kanal fortsätter även i år. Det innebär att du inte kan ta dig till eller från Garnsviken via Åkers kanal med båt. Det är inte heller möjligt att bära kanoten över Slussholmen, men det går att bära kanoten på gång- och cykelvägen som går parallellt med kanalen.
10. Du som för fram båten är ansvarig
Det är du som framför båten som är ansvarig för att den är sjövärdig och framförs på ett sätt som är förenligt med gott sjömanskap. Det gäller oavsett båtens storlek.
Har du en fritidsbåt som är kortare än 12 meter och smalare än 4 meter finns idag inget krav på att du ska ha ett förarintyg för båt.
Men alla som vistas på sjön bör skaffa sig grundläggande kunskaper kring säkerhet, regler och om sin båt.