"Sörjen som blev" spelades på Berga teater

Bild

Foto: Anna Takanen och Niko Kumpuvaara med dragspel. Fotograf: Klara G.

Den 31 januari framförde Riksteatern teaterföreställningen ”Sörjen som blev" på Berga teater. I föreställningen delar Anna Takanen, som både medverkar och har skrivit manus, med sig av sin egen familjs historia.

Hennes pappa var ett av de cirka 15000 finska krigsbarn, som aldrig återvände till Finland utan adopterades av sin svenska fosterfamilj. Detta påverkade hela familjen. Ett trauma nedärvt i generationer.

Genom föreställningen vill Anna Takanen visa en glimt av hur krigstrauma överförs till kommande generationer och att det bara går att ana vidden av de personliga tragedier som fortfarande finns runt omkring oss.

Efter föreställningen bjöds publiken in till ett samtal. Många kände igen sig i Takanens berättelse om exempelvis tystnaden, när ingen i familjen ville tala om det trauma som hänt. Anna Takanen menar att samtalen efter föreställningen är viktiga, då fler får berätta om sina erfarenheter och känslor och bryta tystnaden kring att vara krigsbarn.

Kvällen avslutades med att Anna Takanen påminde publiken om att idag lever vart femte barn i en krigszon.

Österåkers kommun är förvaltningsområde för finska språket därför kändes det extra angeläget att pjäsen spelades i kommunen.

Text Katharina Lind kultursekreterare

Publicerad:
Senast uppdaterad: