Österåkers idrottsresa - ett aktivt liv för fler barn och unga
I Österåker finns en rodel- och kälkklubb som tagit sig hela vägen från en hemmasnickrad bana på Ljusterö till OS i Peking.
Idrottsrörelsen tappar många unga medlemmar, särskilt många slutade under pandemin. Nu arbetar kommunen tillsammans med olika idrottsaktörer för att få fler barn och unga i Österåker att motiveras till ett aktivt liv.
Att många unga slutar idrotta är inte unikt för Österåker utan en utmaning för hela idrottsrörelsen i Sverige. För att motverka det har alla idrottsförbund gemensamt formulerat en vision om en nyfiken, inkluderande idrott som anpassas efter barns och ungas villkor och förutsättningar; Strategi 2025. Österåkers kommun arbetar tillsammans med Riksidrottsförbundet Sisu Stockholm samt lokala idrotts- och friluftsföreningar för att nå strategins mål. Det kallar vi för Österåkers idrottsresa.
Idrottande på barns villkor
För att fler barn och unga ska bli motiverade att vara aktiva behöver idrottande ske på deras villkor. För att uppnå det har idrottsrörelsen arbetat fram fem fokusområden:
- En modern förening som engagerar.
- Inkluderande idrott för alla.
- Jämställdhet för en framgångsrik idrott.
- Ett stärkt ledarskap.
- En ny syn på träning och tävling.
Samsyn Österåker
I Österåker arbetar vi även med samsyn för att föreningsmedlemmar, ledare och föräldrar, ska veta vad idrotts- och friluftsrörelsen i Österåker står för och vad det innebär att vara aktiv i den.
– All föreningsverksamhet i Österåker ska erbjuda en trygg miljö för barn och unga med möjlighet att växa, utvecklas och utmanas. Föreningarna ska erbjuda likvärdigt stöd, vara jämställda och inkluderande, säger Lottie Skarstedt, utvecklingsledare i Österåkers kommun.
Att sänka trösklar
För att barn och unga ska vilja börja eller fortsätta att idrotta behöver trösklarna sänkas och kraven luckras upp. Här spelar föräldrar, vårdnadshavare och tränare en viktig roll.
– Genom att låta barn och unga prova på olika aktiviteter är tröskeln lägre att hitta något som passar dem. Att visa intresse, ge stöd och skjutsa gör också stor skillnad. Försök även gärna att fokusera på om träningen varit rolig istället för vem som vann, det minskar känslan av krav, säger Lottie Skarstedt.
Hitta rätt aktivitet och förening
Alla faller inte för de mest populära aktiviteterna som till exempel fotboll. För att ha en chans att hitta rätt gäller det att känna till utbudet och våga prova på. I kommunens föreningsregistrer kan du se vilka föreningar som finns verksamma i Österåker. Ett exempel på en av Österåkers många föreningar är Arte Capoeira, en brasiliansk kampsport och konstform, som involverar allt från musik och dans till kamp, språk och akrobatik.
Ett annat exempel är Åkersberga motorburna ungdomar, för alla som är 15 år och uppåt som är intresserade av bilar, mopeder eller meck. Ytterligare ett exempel är Skärgårdens rodel- och kälkklubb, en idrottsförening för alla som gillar fart.
– Vi är den lilla klubben där alla som vill ska kunna vara med. Det finns inget krav att delta under våra aktiviteter. Våra medlemmar är med när de har möjlighet. Vi har även haft de som kommit spontant och provat på. Går du förbi oss när vi har en träning är du välkommen att delta, inga förkunskaper krävs, säger Ann Kiesbye Kohala, tränare och landslagskoordinator.
Kälksport är inte stort i Sverige men klubben har ändå runt 50 medlemmar som bland annat tränar i en hemmasnickrad bana på Ljusterö.
– Vi är den enda rodelklubben i Sverige som erbjuder träning året runt. Det är möjligt eftersom vi samarbetar med flera andra klubbar. Tillsammans kan vi hjälpa varandra att hitta nya möjligheter, säger Ann Kiesbye Kohala.
Det går bra för klubben som har skördat fina framgångar bland annat i OS.
– Vi har två ledare som tillsammans har deltagit i fem OS och som varit landslagåkare i 25 år. De är nu förebilder för våra yngre åkare vilket har gjort att vi har fått fram fler medlemmar som tävlar på yttersta elitnivå. Men som vi ser det har vi nått framgångar på flera olika plan. Framför allt har vi lyckats att attrahera de som inte vill delta i till exempel en lagsport, där pressen finns att träna kontinuerligt och delta på matcher. Vi har även lyckats att engagera många företag i Österåker som är med och bidrar till våra aktiviteter som ibland kan vara kostsamma, säger Ann Kiesbye Kohala.
Var med och påverka!
Var med och skapa en miljö där alla barn och unga får möjlighet att upptäcka rörelseglädje och uppnå sin potential. Genom att engagera dig i en förening kan du vara med och påverka utvecklingen av idrottsrörelsen. Det är en möjlighet att förändra samhället.
Redan under vecka 44 har du möjlighet att komma till Österåkers multiarena för att prova-på olika aktiviteter, ta del av inspirerande föreläsningar och möta det lokala föreningslivet. Se länk till evenemang nedan.