En vecka full av rörelse
- kom och prova på!

Barn som hoppar på studsmattor och trampoliner ner i en grop fylld med block av skumgummi.

Gymnastikhallen i Österåkers multiarena. Foto: Hans Berggren.

Under höstlovet är du välkommen till Österåkers multiarena för en vecka med prova-på-aktiviteter, guidade visningar och inspirerande föreläsningar.

Den här sidan uppdateras kontinuerligt.

Kommunen vill verka för att Österåkersborna har goda förutsättningar till en meningsfull fritid. I Österåker har du möjlighet till en rik och kreativ fritid inom friluftsliv, idrott och kultur. Här finns många idrottsanläggningar samtidigt som det är nära till ett varierat friluftsliv.

Tillsammans med idrotts- och friluftsföreningar bjuder Österåkers kommun in till en vecka full med rörelse. En möjlighet att hitta en aktivitet för dig och/eller dina barn och unga.

Vi vill uppmärksamma dig på att det är viktigt att du anmäler dig för att vi ska kunna välkomna dig på bästa möjliga sätt. Anmälningsformuläret hittar du längst ner på den här sidan.

Anmälan är nu stängd

Vi ser fram emot att träffa dig!

Idrottsrörelsen tappar många unga medlemmar, särskilt många slutade under pandemin. För att barn och unga ska vilja börja eller fortsätta att idrotta behöver trösklarna sänkas. Här spelar föräldrar, vårdnadshavare och tränare en viktig roll. Genom att låta barn och unga prova på olika aktiviteter är tröskeln lägre att hitta något som passar dem.

Under vecka 44 har barn och unga i låg- och mellanstadiet möjlighet att testa olika aktiviteter i Österåkers multiarena som till exempel trampolin, klättring och kampsport. Uppmuntra gärna barn och unga i din närhet att våga komma och prova på, följ gärna med du också. Det är uppskattat att föräldrar följer med och stannar kvar på arenan. Det är inte alla pass som lämpar sig för avlämning.

Program

Här hittar du veckans olika aktiviteter, med reservation för ändringar. Vi uppdaterar listan löpande.

 • FULLT! Tisdag 1/11, klockan 16–18. Klättring med friluftsfrämjandet. Ålder: 7–13 år.
 • Tisdag 1/11, klockan 16–17. Innebandy med Åkersberga innebandy. Ålder: 8–12 år.
 • FULLT! Onsdag 2/11, klockan 10–12 och 14–16. Bordtennis med IFK Österåkers bordtennis. Alla åldrar.
 • FULLT! Onsdag 2/11, klockan 15.30-17. Gymnastik och Cheerleading med TGF och Eastcoast cheerleaders. Ålder 7-12 år
 • FULLT! Torsdag 3/11, klockan 10–12. Friidrott med Åkersberga Sportklubb. Ålder: 7–10 år.
 • Torsdag 3/11, klockan 12.30–14.30. Friidrott med Åkersberga Sportklubb. Ålder: 10–12 år.
 • FULLT! Torsdag 3/11, klockan 20–22. Klättring med friluftsfrämjandet. Ålder: Ungdomar och vuxna.
 • Inställt! Fredag 4/11 klockan 10-12 Testa Parahandboll med Åkersberga Handbollsklubb. För dig med funktionsvariation. Ålder: 8–16 år
 • Anmälan stängd! Fredag 4/11, klockan 13–15 Fotboll, Kampsport, Frisbee och bubbleball. Alla åldrar.

Viktigt att du anmäler dig. Anmälan finns längst ner på den här sidan. Tänk även på att inte använda uteskor eller svarta sulor någonstans inne i hallarna i Österåkers multiarena.

Under september invigdes Österåkers multiarena med 13 700 kvadratmeter rörelseglädje. Nu fortsätter invigningen med möjlighet till guidade visningar av lokalerna.

Måndag, onsdag och torsdag. Två visningar per dag.

 1. Visning 1 klockan 16–17.
 2. Visning 2 klockan 17–18.

Det är viktigt att du anmäler dig för att vi ska kunna välkomna dig på bästa möjliga sätt. Anmälningsformuläret hittar du längst ner på den här sidan.

Varmt välkommen att anmäla dig till inspirerande föreläsningar som på olika sätt förmedlar de ingredienser som ingår i en trygg idrottsmiljö. Alla föreläsningar är kostnadsfria. Utbildningsinnehållet under veckan är valt efter önskemål från föreningslivet. Alla föreläsare har lång erfarenhet och gedigen kunskap om idrott, föreningsliv och om vad som önskas i trygga och utvecklande miljöer för barn och unga.Föreläsningarna kommer att ge dig nycklar till hur du känner igen och kan bidra till den goda miljö som idrottsrörelsen vill skapa för barn och unga.

Det goda ideella ledarskapet

Datum: 31 okt 2022. Tid: 18.30–20.30. Plats: Österåkers multiarena.

Energifylld inspirationsföreläsning. Vi garanterar dig att kvällen bjuder på många skratt och mycket inspiration. Jim föreläser om attityder och inställningar, mentala bilder, goda vanor och om att bygga självförtroende. Han har en otrolig energi och kunskap om barn-och ungdomsledarskap. Jim, som har en positiv livsinställning som är garanterat smittsam.

– Det handlar om att ge beröm, ge positiva signaler och att bry sig om. Då skapar vi vinnande lag, säger Jim.

 

Trygga idrottsmiljöer för barn och unga

Onsdag 2 november klockan 18.30–20.30. Plats: Österåkers multiarena.

Ett livslångt idrottande och en meningsfull fritid bygger på ett tryggt och välkomnande bemötande från början. I RFs nya riktlinjer för barn- och ungdomsidrott finns massor av kunskap att hämta och inspireras av. För dig som är ledare, aktiv och för dig som är förälder till aktiva är det här ovärderligt för att kunna stötta barn och unga på rätt sätt. För dig som förtroendevald är det här så klart A och O för utvecklingen av en idrott som möter framtiden.

 

Inkluderande idrott!

Torsdag 3 november klockan 18.00–21.00 Plats: Österåkers multiarena.

Utbildningen vänder sig till dig som träffar barn, ungdomar och vuxna med olika behov och vill stärka ditt ledarskap för att kunna inkludera fler inom föreningsverksamheten.
Utbildningen fokuserar på rutiner, struktur, motivation, feedback, känsloärlighet, relationer och bemötande när du tränar aktiva med till exempel ADHD och autism/Asperger.


 

Österåkers idrottsresa

Prova-på-veckan i Österåkers multiarena är en del av kommunens arbete med att få fler barn och unga att börja eller fortsätta idrotta.

Idrottsrörelsen håller på att förändras. Trenden visar att allt fler barn och unga slutar att idrotta. Österåkers kommun arbetar tillsammans med Riksidrottsförbundet Sisu Stockholm samt lokala idrotts- och friluftsföreningar för att motverka den negativa förändringen. Det kallar vi för Österåkers idrottsresa.

Publicerad:
Senast uppdaterad: