Eldningsförbud utfärdat i Stockholms län

Länsstyrelsen har beslutat att det råder eldningsförbud i hela Stockholms län från och med klockan 18.00 den 11 maj 2023. Förbudet gäller tillsvidare.

Eldningsförbud utfärdat i Stockholms län

Länsstyrelsen har beslutat att det råder eldningsförbud i hela Stockholms län från och med klockan 18.00 den 11 maj 2023. Förbudet gäller tillsvidare.

Biopremiär för två nya filmer om Österåkers historia

En glad man med filmkamera

Roger Persson

I höst är filmare Roger Persson aktuell med två historiska filmer som båda utspelar sig i Österåker. Roger har tidigare producerat filmerna; När järnvägen kom, Vattenvägen, Rysshärjningarna och Wira bruk men vad är det som lockar med lokal historia?

– Jag har alltid tyckt om historia och anledningen till att den första filmen, När järnvägen kom, överhuvudtaget gjordes var att jag en dag ställde mig själv frågan om vad jag visste om min egen hemkommun. Svaret blev absolut ingenting! Då väcktes nyfikenheten i mig och när jag sedan gläntade på den dörren insåg jag att just Österåker på så många sätt är en historisk kulturskatt. Alltifrån de första säljägarna som kom hit för 4 500 år sedan, till Wira bruk och Rysshärjningarna i vår skärgård. Vi lever verkligen mitt i den svenska historien och det roliga är att det finns så mycket mer att berätta.

Hur går researcharbetet till när du gör historiska filmer?

– Det är förstås en hel del klurande innan det från en ofta ganska vag idé blir en färdig film. Ibland har man läst eller hört något som låter intressant och då försöker jag följa upp det spåret. Ibland är det en återvändsgränd, men lika ofta kan det finnas en möjlighet till något bra. Jag lägger sedan många timmar vid datorn och hamnar då ofta hos min favoritinstans, Riksarkivet. En outsinlig källa för kunskap. Likaså har jag ett härligt samarbete med människorna i våra hembygdsföreningar som ofta är rena skattkammare. I researchen för de nu aktuella filmerna, tillbringade jag många timmar i källaren under gymnasiet i hembygdsföreningens arkiv. Helt underbart! Sedan skulle jag också vilja lyfta fram möten med våra äldre människor i kommunen. Många av dessa röster som kan berätta historierna tystnar förr eller senare och då är det viktigt att fånga dessa innan de försvinner.

Har du snubblat över något i arbetet med filmerna som förvånade dig?

– Alltid! Det dyker alltid upp saker som man inte förväntar sig. När det gäller kanalen så var väl kanske den usla ekonomin i kanalprojektet det mest förvånande. Den var egentligen aldrig riktigt lönsam någon gång. Biskopstuna i sig är ju egentligen obegripligt. Att någonting så gammalt fortfarande kan vara så intakt och fint, fascinerar mig varje gång jag är inne i borgen. Det ska bli enormt spännande att se hur borgens framtid kommer utvecklas. Jag tror den kan bli ett av Österåkers främsta besöksmål framöver.

Filmerna har producerats av Roger Persson i samarbete med Österåkers kommun.

Visningar på Biograf Facklan

Båda filmerna visas på Bio Facklan i Åkersberga. Biljetterna kostar 20 kronor.

Åkers kanal 200 år

Åkers kanal 200 år visas den 2 och 7 november klockan 16.00. Boka biljetter till Åkers kanal på biofacklan.se. Länk till annan webbplats.

Biskopstuna borgruin

Biskopstuna borgruin visas den 16 november klockan 13 (med kaffemingel från klockan 12.30) och den 28 november klockan 19.00. Boka biljetter till Biskopstuna borgruin på biofacklan.se Länk till annan webbplats..

Publicerad:
Senast uppdaterad: