Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Premiär för filmen om Wira bruk – stormaktstidens främsta vapensmedja

Den 1 maj klockan 15 är det premiär för filmen om Wira bruk. Du ser den här och på kommunens Facebooksida.

 

Filmen tar sin början i stormaktstidens och Gustav II Adolfs Sverige. Vi ligger allt som oftast i krig med länderna runt Östersjön och det råder brist på både kunskap och förmåga att tillverka de vapen som behövs för den svenska armén.

Lösningen blev Wira bruk i Österåkers kommun norr om Stockholm och under ledning av amiralen och riksrådet Clas Larsson Fleming skapades här ett maktcentrum.

Hur gick det egentligen till när den lilla byn Wira två mil norr om Åkersberga i Österåkers kommun blev en så viktig plats i det Sverige som under århundraden var en stormakt?

Filmaren Roger Persson har skapat en berättelse som tar oss med på brukets resa genom århundradena. Från dess storhetstid under 1600- och 1700-talen fram till den siste smedsmästaren John Dahlgren, som ensam drev verksamheten på Wira fram till sin död 1948.

Greta Garbo och Röde baronen dyker upp

Vi får också möta Greta Garbo, flygarässet Manfred von Richthofen, känd som den Röde baronen under första världskriget, samt höra historien bakom det enda kortspel som helt har uppfunnits i Sverige nämligen Wira. Vi får också ta del av urpremiären för Wiraspelen, liksom den så uppskattade julmarknaden på bruket.

En serie filmer om en färgstark historia

Filmen om Wira bruk är skapad av filmaren Roger Persson med stöd av Österåkers kommun. Den är en del av en serie filmer som Roger Persson har skapat om Österåkers rika och spännande historia som en del av Roslagen. I den tidigare filmen ”Vattenvägen” får vi ta del av berättelsen om Långhundraleden och Åkers kanal, det som en gång var vikingarnas väg ut i världen från Gamla Uppsala. Med ”När järnvägen kom” har Roger Persson skapat en berättelse som tar sin utgångspunkt i när järnvägen kom till Berga i början av förra seklet och den resa genom 1900-talet som då tog fart, medan ”Rysshärjningarna” berättar om när den ryska galärflottan sommaren 1719 gick till angrepp längs Roslagskusten.

Välkommen på premiär lördag 1 maj!

När: Lördagen den 1 maj från klockan 15.

Hur: Du ser filmen på den här sidan, som du kan nå via adressen österåker.se/wiralänk till annan webbplats. Filmen kommer även att publiceras på Österåkers kommuns Facebooksidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Wira bruk idag

Idag är Wira en levande bruksmiljö och ett populärt besöksmål med smedjor och stugor längs Wiraån. Här kan du bland annat se tillverkningen av konstsmide och uppleva teaterföreställningen Wiraspelen. I bruksmiljön kan du också besöka Wira museum och Wira restaurang som är beläget i tingshuset.

Läs mer om Wira bruk .

Se tidigare filmer om Österåkers historia

När järnvägen kom

Vattenvägen

Redaktör:
Kommunikationsenheten

Publicerad:
tisdag 27 april 2021
Senast uppdaterad:
fredag 30 april 2021