Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Österåkers nya utegym på Breviksbadet utmanar både kropp och sinne

Nu har Österåker fått sitt eget "Muscle beach", ett unikt utegym för dig som söker lite mer utmaning i din träning. Lianer, svängande ringar, svingande rep, balansgång och styrkelyft är bara några av aktiviteterna som nu är på plats vid Breviksbadet.

"Muscle beach"-konceptet är det första av sitt slag i Sverige och är inspirerat av den klassiska träningsmiljön i Santa Monica, i Los Angeles i USA. Träningen i Santa Monica skapades ursprungligen för att passa dem som jobbade som stuntmän eller -kvinnor inom filmbranschen och som behövde träna lite mer gymnastiskt och ibland till och med akrobatiskt och ska inte förväxlas med Muscle Beach i Venice Beach, som är helt inriktad på bodybuilding.

Ett exempel på vad som möter dig på Breviksbadet är de svingande ringarna, på engelska "travelling rings", där du svingar dig fram mellan hängande ringar i en hög ställning.

– Det är de första "travelling rings" av sitt slag i Sverige, faktiskt, så det är väldigt roligt, säger Per Bergwall, parkingenjör i Österåkers kommun.

På det nya utegymmet i Brevik hittar du också utmananade hängande armgång som avslutas (eller inleds) med att ta sig ned eller uppför lianer. Här finns parallella stänger för exempelvis barrpress (dips) eller armgång. Du kan öva på att klättra i lianer i den särskilda lianställningen, gå balansgång på någon av de så kallade "slacklines" av olika svårighetsgrad, göra räckhävningar (chins) i chinskuben, träna med de svingande repen (battle ropes) eller kanske ta ett pass med de fasta skivstängerna. Här finns utrustning både för dig som är mycket avancerad och som inte räds höjder och för dig som vill ta det något försiktigare.

Några av träningsredskapen vid Breviksbadet innebär träning på relativt hög höjd. Därför är de utformade så att barn inte når upp till exempelvis de hängande ringarna. Området förses med särskild sand som är utvecklad för att ge ett fallskydd.

Intill det nya utegymmet anläggs en flisad uppvärmningsbana på cirka 600–700 meter. Planen för beachvolleyboll får samtidigt ny sand och ges en tydligare markering mot de kringliggande träningsredskapen.

Välkommen att komma och prova!

Är du nyfiken på att se de hur de olika redskapen kan användas? En invigning av utegymmet vid Breviksbadet planeras att ske lite senare i höst. Men redan från och med slutet av september är du välkommen att komma hit och prova!

Fler utegym i Österåker!

Bilden visar strandträningen vid Muscle Beach i Santa Monica i Los Angeles i USA. Palmer och träningsutrustning syns.

Muscle beach i Santa Monica i Los Angeles i USA har varit inspirationskälla för det nya utegymmet vid Breviksbadet.

Redaktör:
Åsa Drakenberg

Sakkunnig:
Infrastruktur-och anläggningsavdelningen
Publicerad:
tisdag 15 september 2020
Senast uppdaterad:
tisdag 15 september 2020