Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Nya konstverket Restless på plats vid Åkers kanal

Nu har Österåkers utomhusgalleri vid Åkers kanal berikats med det nya konstverket Restless. I filmen kan du höra konstnären Fredrik Norén berätta om sitt verk.

”Restless”, på svenska rastlös, är titeln på konstverket bestående av fyra gula stolar med böjliga ben. Konstverket har skapats av Fredrik Norén, som tidigare har arbetat med stolteman på andra platser i Sverige. Skulpturen är tänkt att pendla mellan att inbjuda till stillasittande och att uppmuntra till rörelse.

Verkets titel anspelar på den lekfulla rastlöshet man finner hos barn, som i rörelse och energi kontrasterar till den vuxnes energi. Alla som någon gång har sett en vuxen tillsammans med ett litet barn på en lekplats anar vad som menas. Skulpturen är tänkt att vara ett blickfång redan på långt håll.

Restless är inte enbart en skulptur i metall, utan är även tänkt att vara en social skulptur, tillhörandes alla de som vistas på platsen.

Om konstnären

Konstnären Fredrik Norén är född i Lund 1979 och är verksam i Malmö. Han är utbildad vid Malmö Academy of Fine Arts och hans verk hittar man bland annat i Linköping, Göteborg, Växjö och Eskilstuna.

Läs mer om Fredrik Noréns konst här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Följ med på cykelvernissage den 19 september!

Lördagen den 19 september invigs tre nya offentliga konstverk i Åkersberga genom en cykelvernissage. Det är konstverken Restless av Fredrik Norén, Kyss av Eva Marklund och Kram av Birgitta Myhr som kommer att invigas genom en guidad cykeltur med en presentation av de olika konstverken.

Cykelturen startar på Storängstorget klockan 13 och beräknas ta cirka 1 timme och 20 minuter innan den avslutas på Storängstorget. Egen cykel medtas samt kläder efter väder.

Vernissagen genomförs med ett begränsat antal deltagare och därför krävs föranmälan. Anmälan sker via bokagrupp.se/osteraker Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Österåkers utomhusgalleri längs Åkers kanal

Vi Åkers kanal anläggs successivt ett utomhusgalleri för att skapa mötesplatser för tänkvärda och intressanta konstupplevelser och för att förstärka platsens identitet som en rekreationsplats kring kultur och natur.

Läs mer om den offentliga konsten i Österåker.

Konstnären Fredrik Norén på plats vid monteringen av Restless den 8 september 2020.

Redaktör:
kulturochfritid

Publicerad:
torsdag 10 september 2020
Senast uppdaterad:
tisdag 15 september 2020