Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Nu ska vi bygga för 13 000 kvadratmeter rörelseglädje i Österåker!

Illustration av multihallens fasad sett från entrésidan.

Sex hallar, varav två fullstora, och med plats för en mängd olika idrotter och evenemang. Österåkers nya multihall i tillväxtområdet Åkers Runö kommer att bli något utöver det vanliga. Den blir dessutom en viktig byggsten i kommunens arbete för att öka rörelseglädjen i skolorna.

Den 15 juni fattade Kommunfullmäktige beslut om att gå vidare med byggnationen av en helt ny multihall i Österåker.

– Multihallen är inte bara en jättesatsning på idrotten och föreningslivet i Österåker. Det är också en viktig satsning inom ramen för målet att bli länets bästa skola. Rörelse och motion bidrar till bättre skolresultat. Vi möter dessutom behovet av nya lokaler i en attraktiv inflyttningskommun, säger Michaela Fletcher (M), Kommunstyrelsens ordförande.

Många sociala ytor

Multihallen kommer inte bara att rymma aktiviteter för skolor, idrottsföreningar och invånare, den blir också en mötesplats med möjlighet till cirka 2 300 samtidiga besökare. Det kommer att finnas kafé för enklare förtäring, sociala ytor, flexibla arbetsplatser och mötesrum. Här kan man hänga för att se på idrott, utöva idrott, läsa läxor före träning eller besöka mässor och olika typer av evenemang.

Förutom att multihallen har en delbar hall som är fullt utrustad för skolidrott, kommer anläggningen att vara specialanpassad för idrotter som basket, bordtennis, boule, cheerleading, friidrott, gymnastik, innebandy, klättring och trampolin. Men hallarna kan även användas för många andra idrotter. Både lokala föreningar och skola har varit delaktiga i utformningen av multihallens funktioner.

– Det blir en fantastisk mötesplats för alla åldrar och många typer av verksamheter och ett otroligt arbete har lagts ner, inte minst av föreningslivet, för att göra det möjligt, säger Katti Bauer, fritidschef i Österåkers kommun.

Åkers Runö en knutpunkt

Placeringen av multihallen vid korsningen Svinningevägen och Näsvägen är strategisk. Hit leder redan idag gång- och cykelbanor och både Roslagsbanans station Åkers Runö och bussar finns nära. I närheten ligger flera skolor. Flera nya och planerade bostadsområden är under utveckling där Åkers Runö blir en lokal knutpunkt.

Multihallen byggs på uppdrag av Österåkers kommun. Byggnationen utförs av Armada kommunfastigheter tillsammans med den upphandlade entreprenören In3prenör. Markförberedande arbeten har redan inletts och man beräknar att själva byggnationen påbörjas efter sommaren. Multihallen beräknas stå färdig vid halvårsskiftet 2022.

Fakta om multihallen:

Storlek: drygt 13 000 kvadratmeter

Kapacitet: Cirka 1 900 åskådare, 300 aktiva samt 100 funktionärer/personal. Vid evenemang ska totalt cirka 2 300 personer kunna vistas i arenan samtidigt.

Tävlingsstandard: Ska uppfylla krav som ställs vid nationella och internationella tävlingar inom basket, innebandy och bordtennis.

Sex hallar, varav två fullstora:

 1. Fullstor hall 1, specialanpassad för basket
  Publik: cirka 1200, varav cirka 930 sittande
 2. Fullstor hall 2, för de flesta idrotter, exempelvis skolidrott
  Publik: cirka 330
 3. Hall för friidrott, bland annat med 60-metersbana, hoppgrop för höjdhopp, längdhopp, spjutkastning med mera
  Publik: cirka 120
 4. Hall för gymnastik/trampolin
  Publik: cirka 75
 5. Klätterhall
  Publik: cirka 30
 6. Hall för bordtennis
  Publik: cirka 100

Dessutom, bland annat:

 • Gym
 • Boulebana både inomhus och utomhus
 • Streetbasket utomhus
 • Kafé för enklare förtäring
 • Mötesrum
 • Flexibla arbetsplatser
 • Wifi i hela anläggningen

Redaktör:
kulturochfritid

Publicerad:
tisdag 16 juni 2020
Senast uppdaterad:
tisdag 16 juni 2020