Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Krispaket till kulturen

Kulturrådet, Filminstitutet, Konstnärsnämnden och Sveriges författarfond fördelar krispengar till kulturen.

"Regeringen har fattat beslut om hur krispaketet på 500 miljoner kronor till kulturen ska fördelas och om villkoren för stödet, bland annat genom att besluta om en ny förordning om statligt stöd för kulturevenemang som har ställts in eller skjutits upp med anledning av covid-19."

Så skriver Kulturdepartementet i sitt pressmeddelande den 24 april.

Fördelning av stödet

Statens kulturråd ska fördela huvuddelen av pengarna, 370 miljoner kronor till stora och små kulturverksamheter. Svenska Filminstitutet ska fördela 50 miljoner kronor till filmområdet, framför allt till biografer och filmfestivaler. Konstnärsnämnden ska fördela 70 miljoner kronor och Sveriges Författarfond 10 miljoner kronor till enskilda kulturskapare i stipendieform.

Vilka kan få del av stödet som Kulturrådet fördelar?

Den största del av stödet som Kulturrådet fördelar gäller inställda och uppskjutna kulturevenemang. Det handlar om konserter, scenkonstföreställningar, konstutställningar, föreläsningar och liknande evenemang som riktat sig till allmänheten och ställts in med anledning av förbud mot allmän sammankomst och Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Även konstnärligt verksamma aktörer som skulle ha arbetat med kulturevenemanget kan söka stöd. Endast juridiska personer och företagare som bedriver professionell kulturverksamhet får del av stödet. Krisstödet gäller intäktsbortfall på grund av inställt arrangemang.

Ansökningstiden börjar 28 april

Ansökningsperioden är kort och Kulturrådet förväntar sig ett högt söktryck. Det finns tre olika ansökningsperioder för olika verksamheter.

28 april–11 maj, för verksamhet: utställningar, föreläsningar och liknande evenemang.
28 april–12 maj, för verksamhet: scenkonstföreställningar
28 april–13 maj, för verksamhet: konserter

Här hittar du ansökningsformulär.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Webbinarier

Kulturrådets medarbetare berättar om stödet och du kan ställa frågor på något av nedan webbinarier:

30 april kl. 14.00–14.50
5 maj kl. 11.00–11.50
7 maj kl. 13.00–13.50

Här hittar du en sida med länk till webbinarier.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Mer information

För att minska trycket av frågor gällande stödet hänvisar Kulturdepartementet till sin webbplats för mer information.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Redaktör:
kulturochfritid

Publicerad:
tisdag 28 april 2020
Senast uppdaterad:
torsdag 30 april 2020