Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Konstprojekt uppmärksammas på mässan för Folk och Kultur

Ung blick på vår konst var ett kommunalt sommarjobb under 2020 då ungdomar fick skapa filmer om kommunens offentliga konstverk. I bakgrunden syns konstverket Kyss.

Österåkers kommun är antagna att medverka i mässan för Folk och Kultur med projekten Ung blick på vår konst och Mitt Åkersberga. Mässan blir digital med anledning av covid-19 och äger rum i februari 2021.

Österåkers kommun är antagna att medverka i mässan för Folk och Kultur i februari med våra projekt Ung blick på vår konst och Mitt Åkersberga. Mässan blir digital med anledning av covid-19.

– Vi är glada att få sprida exempel kring hur Österåkers kommun i samverkan med konstnär Markus Emilsson, skapat nya möjligheter att synliggöra ungas perspektiv på kommunens konst, sin egen plats och identitet i en expanderande kommun, säger Maria Söderlund, kultursekreterare i Österåkers kommun.

– Jätte roligt att Österåkers kommuns satsningar på konst och kultur ger sig ut i det nationella samtalet. För oss är detta också ett demokratiprojekt, liksom ett projekt som knyter an till stadsutveckling och barnkonventionens målsättning att lyssna på ungas åsikter, säger Markus Emilsson.

Folk och Kultur Länk till annan webbplats. är ett kulturpolitiskt konvent. Initiativtagare till Folk och Kultur är Länsteatrarna i Sverige Länk till annan webbplats., Regional Musik i Sverige Länk till annan webbplats. och Länsmuseernas Samarbetsråd Länk till annan webbplats., projektägare är den ideella föreningen Kulturlyftet.

Mitt Åkersberga

Ungas röst är viktig för att bygga ett tryggt och hållbart framtida Österåker. Mitt Åkersberga är konstprojekt med fokus på demokrati, där ungas röst kring trygghetsfrågor och samhällsfrågor synliggörs.

10 ungdomar i åldrarna 16–18 år delar med sig av sina tankar om att bo och leva i Åkersberga. De har valt 8 olika platser runt om i Åkersberga som markerades med en gul dörr. Med platsen som språngbräda bjuder de in dig till en ljud- och videopromenad.

De 8 videopromenaderna utgör ett tillfälligt offentligt konstverk som gick att ta del av runt om i Åkersberga. Konstprojektet hade vernissage 2019 och återvisades 2020 mellan 16 juni – 20 september.

Ung blick på vår konst

Ung blick på vår konst Länk till annan webbplats. är en serie filmvisningar där ungdomar från Österåker berättar om olika offentliga konstverk i Åkersberga. Utifrån eget valt verk delar ungdomarna med sig av sina upplevelser, tankar och vad de ser i dem.

Redaktör:
kulturochfritid

Publicerad:
torsdag 10 december 2020
Senast uppdaterad:
torsdag 10 december 2020