Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Hitta ut i Österåker med Hittaut

Kulle och tjej springer på berget vid Södersjön i Trastsjöskogen i ÖSteråkers kommun

Södersjön i Trastsjöskogen. Foto: Sofie Lantto.

Under flera år har friskvårdsprojektet Hittaut lockat tusentals deltagare att upptäcka sina omgivningar, samtidigt som de letar kontroller med möjlighet att vinna fina priser. Under 2021 kommer det även vara möjligt i Österåker.

Aktivera både kropp och knopp samtidigt som du upptäcker nya platser med Hittaut, som ägs och drivs av Svenska orienteringsförbundet (SOFT) och arrangeras av lokala orienteringsklubbar runt om i landet.

Allt du behöver göra är att helt kostnadsfritt registrera dig som medlem Länk till annan webbplats. och få en orienteringskarta. Sedan tar du med kartan (fysiskt eller digitalt) på promenaden, cykelturen eller löprundan och letar kontroller. Vid varje kontroll finns en bokstavskod som du kan registrera på ditt konto, med chans att vinna fina priser.

Möjligheterna är stora med Hittaut eftersom varje kontroll har olika svårighetsgrad. Det är perfekt för skolorientering, en företagskamp, familjeaktivitet eller den egna stillsamma promenaden. Du kan hitta ut när du vill, för Hittaut är tillgängligt dygnet runt från säsongens start till slut som vanligtvis sträcker sig från maj till oktober.

Hittaut i Österåker

Under våren arbetar kommunen tillsammans med orienteringsklubben i Österåker för att Hittaut ska finnas tillgängligt nära dig från och med april.

– Att röra sig i skog och mark är hälsofrämjande och genom Hittaut-projektet vill vi uppmuntra till rörelse och hälsa samtidigt som vi visar upp vår kommun, säger Katarina Freme, kultur- och fritidschef i Österåkers kommun.

I Österåker kan en Hittaut-kontroll komma att sitta vid kanalen, en annan vid Österskärs havsbad, men det är även möjligt att hitta en kontroll hos företag och butiker som anslutit sig till friskvårdsprojektet.

– Genom Hittaut samverkar kommunen med föreningar, företag och invånare och tillsammans lyfter vi fram ställen och guldkorn att besöka i Österåker, säger Staffan Erlandsson, kommundirektör i Österåkers kommun.

Alla kan delta

Hittaut är kostnadsfri för användaren och alla kan delta utifrån sina förutsättningar. Du kan hitta ut tillsammans med andra eller på egen hand. Välj om du vill gå, cykla, springa, åka skateboard, inlines eller något annat.

Tillgänglighetsanpassade kontroller som går att nå på hjul är märkta med en hjulsymbol. Dessa kontroller är placerade längs asfalterade eller hårt packade grusvägar, för att vara tillgängliga för dem med till exempel barnvagn, rullstol, permobil, rullator eller cykel.

Mer information

Mer information om Hittaut i Österåkers kommun kommer under våren 2021. Innan dess kan du läsa mer på orientering.se/hittaut. Länk till annan webbplats.

Redaktör:
kulturochfritid

Publicerad:
fredag 18 december 2020
Senast uppdaterad:
tisdag 22 december 2020