Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Hemester bland kobbar och skär: guide till Österåkers ö-liv

Vågor som kluckar, solvarma klippor och fiskmåsarnas sång. Sommaren är aldrig så härlig som i skärgården. Upptäck och njut av allt som Österåkers öar erbjuder. Vi ger dig saltstänkta utflyktstips med och utan övernattning.

Militärhistoria på Siaröfortet

En perfekt dagsutflykt är att ta bussen eller bilen till Östanå färjeläge och hoppa på Blidösundsbolagets förmiddagsbåt över till Siaröfortet på Kyrkogårdsön väst om Siarö. Under första världskriget började fortet byggas som ett led i moderniseringen av Stockholms försvar. Museet erbjuder en spännande inblick i dåtidens kustförsvar – med eller utan guide.

Passa också på att fika på kaféet som är inrymt i det gamla logementet och ta sedan ett dopp med efterföljande bastubad innan du tar båten hem igen på eftermiddagen.

Händelserikt på Ljusterö

Ljusterö är en av de största öarna i Stockholms skärgård. Du kommer hit med bil eller buss via bilfärjan från Östanå färjeläge. På Ljusterö finns mycket att uppleva – gamla skärgårdsbyar, bevarade 1700-talsmiljöer, fiskelägen och gravfält från järnåldern. Eller varför inte titta på konst i konstmuseet? Ljusterö har under flera decennier varit en konstnärs-ö, många kända konstnärer som Carl Larsson och Bruno Liljefors har besökt ön och inspirerats där genom åren.

Ljusterö huvud på västra delen av ön är en fantastisk utkiksplats. Alldeles intill ligger den gamla fiskebyn Laggarsvik och en idrottsplats där du kan spela boule, tennis och fotboll. En bit söderut ligger Linanäs med vackra hus, klipp- och strandbad, gästhamn, minigolf och restauranger.

Paddla, bada, ströva på Östra Lagnö

Från Ljusterö sticker Lagnö rätt ut som en 1,2 mil lång arm i ett av Stockholms skärgårds allra vackraste paddelvatten. Vid Klintsundet, mellan Västra och Östra Lagnö, kan du hyra kajak.

Östra Lagnö naturreservat är en perfekt dagsutflykt att åka till för att bada och uppleva den storslagna skärgårdsmiljön. Ön nås med bil, buss eller cykel. Östra Lagnö bjuder på strövvänliga marker med gott om svamp och bär. Här finns även en tillgänglighetsanpassad stig för dig med funktionsnedsättning.

I vikingarnas kölvatten

Upplev historiska paddeltag. Hyr kanot eller kajak i Åkersberga och paddla i idyllisk och lummig miljö längs Åkers kanal, en rest efter Långhundraleden. Njut av det vackra landskapet och den historiska vattenvägen som förr ledde vikingarna ända upp till Gamla Uppsala. Ta paus vid Vada sjökullar med stensättningar från tidig vikingatid.

För den historieintresserade rekommenderas också utflykter till Biskopstuna borgruin, runstenen vid Stavs äng, Gottsundaborgen och Hagbystugorna.

Oas i den inre skärgården

Näsuddens naturreservat är en oas i Österåkers inre skärgård där du upplever ett kulturlandskap med stor omväxling. Du kan vandra genom landskapet och upptäcka både orkidén Adam och Eva och se bäver innan du når halvöns ände med storslagen utsikt över Trälhavet. Ta med badkläder för du kommer att hitta små smultronställen längs med vägen som inbjuder till sol och bad.

Artikeln är en kortversion från Magasin Österåker nummer 2, 2020. I magasinet kan du läsa artikeln i sin helhet, inklusive tips för dig som kanske trivs lite bättre på land.

Så lätt tar du dig ut i skärgården

Observera! Håll dig uppdaterad gällande eventuella förändringar av skärgårdstrafiken med anledning av covid-19 på waxholmsbolaget.se.

  • Det finns flera sätt att ta sig ut i skärgården, med eller utan privat båt.
    Ta bussen till Åsättra brygga på Ljusterö och åk skärgårdsbåt vidare ut till Ingmarsö, Finnhamn, Husarö, Nässlingen och Äpplarö.
  • Från Lervik kan du åka med Waxholmsbolaget till bland annat Ljusterö och Vaxholm.
  • Från Östanå kan du åka med Waxholmsbolaget till bland annat Yxlan, Blidö, Norröra och Rödlöga.
  • Från Åsättra går även Waxholmsbolaget till bland annat Ingmarsö, Husö och Möja.
  • Använd reseplaneraren på waxholmsbolaget.se och sl.se för att se tidtabeller.

Fler tips om ledighet på hemmaplan:

Österåker öppet för dig!

Blir du sugen på fler tips på saker att göra under en semester på hemmaplan? Vi har sammanställt en mängd tips på österåker.se/öppetfördig.

Hemester i Österåker i sex avsnitt:

Vi har också tagit fram sex filmer med tips på en mängd olika utflykter. Du hittar dem via österåker.se/hemester

Redaktör:
kulturochfritid

Publicerad:
fredag 17 juli 2020
Senast uppdaterad:
måndag 21 december 2020