Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Digital midsommarafton

Det blir inte midsommarfirande som vi är vana vid i år, men här har vi samlat flera olika inslag så att du kan fira så traditionsenligt som möjligt om än digitalt.

Även om vi inte ses fysiskt på Ekacken i år vill vi dela med oss av digitala inslag inför och under midsommar. Redan nu finns en sommarhälsning från kommunstyrelsens ordförande Michaela Fletcher på vår Facebook och imorgon klockan 9 sänder vi ljuv musik från Lyxorkestern i samma kanal . Dessutom är rondellen närmast Stavabacken vackert pyntad med midommarstång.

Du kan även ta del av virtuellt firande i Roslagen och på Ekbacken.

Sommarhälsning från Michaela Fletcher

Se här för att lyssna till en sommarhälsning av kommunstyrelsens ordförande MIchaela Fletcher (M).

Härlig musik med Lyxorkestern

Se här för att njuta av härlig midsommarmusik spelad av Lyxorkestern!

Virtuellt midsommarfirande live från Roslagen

Med anledning av rådande läge har Visit Sweden valt att skapa ett virtuellt midsommarfirande med livesända inslag från hela Sverige. Dagen startar med kransbindning i Skåne, fortsätter med midsommarlunch på Västkusten, dans i Dalarna, blomplockning och kvällsdopp i Roslagen och avslutas med skidåkning med midnattssol i Riksgränsen.

Det är förstås stort och jättespännande att få vara en av fem programpunkter som ska få visa upp det svenska midsommarfirandet världen över! Inspelningen kommer att ske i Roslagens skärgård och vi har tagit hjälp av Jakob Vastamäki, tv-producent med rötter från Roslagen, som kommer att ta med tittarna på blomplockning och kvällsbad.

Sändningen och förberedelserna hittar ni i Visit Swedens Facebook-event.länk till annan webbplats

Virtuellt midsommarfirande på Ekbacken

Tack vare Region Stockholm och Film i Österåker kan den som önskar delta i det traditionella midsommarfirandet på Ekbacken även i år! Njut av dansen och maten i så kallat 360-format. Du kommer att få känslan av att du är på plats genom att filmen faktiskt finns runt omkring dig och du själv bestämmer vad du vill se och uppleva.

Filmen är inspelade i VR-format och du ser dig omkring på Ekbacken genom att klicka dig runt med hjälp av datormusen eller genom att titta via VR-glasögon. Glasögon av kartong anpassade för mobiltelefon finns att hämta i servicedesk på Alceahuset torsdag före midsommar från klockan 13.00.

Under tre veckor 2018 spelade sommarjobbande gymnasieungdomar, med hjälp av filmpedagoger från Film Stockholm, in flera VR-filmer för äldre i Österåker, varav midsommarfilmen är en av dem. Syftet var att unga skulle skapa film för äldre som inte hade möjlighet att delta i kommunens kulturevenemang. VR-filmerna var en del av Film Stockholms sommarjobbsprojekt och genomfördes i samarbete med Film i Österåker - film för barn, unga och äldre i Österåker, och med hjälp av EU-projektet RIBS (Rolling Images in Business Startups), som har som mål att stödja unga entreprenörer inom kultur och kreativa näringar.

Filmen är tillgänlig här nedan från och med klockan 10.00 den 19 juni 2020

Redaktör:
kulturochfritid

Publicerad:
torsdag 18 juni 2020
Senast uppdaterad:
torsdag 18 juni 2020