Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Vinterbada på Domarudden

Naturreservatet Domarudden erbjuder det mesta av det bästa året om. Här finns allt från elljusspår och vindskydd med lägereldar till konferens- och festlokaler och inte minst den nyrenoverade vedeldade sjöbastun som ryktas vara Sveriges största.

På Domarudden finns bad och stora ytor för lek och spel, vindskydd med lägereldar, vedeldad sjöbastu, restaurang och café, konferens- och festlokaler, stugor att hyra, elljusspår och en underbar natur. På vintern plogar Österåkers kommun en bana på Drängsjön för skridskoåkning samt preparerar spår för skidåkning. Domarudden är också perfekt för alla som gillar att cykla, springa, vandra och orientera. I Drängsjön finns regnbåge, öring och bäckröding som går att fiska med fiskekort på sommaren och det går också att hyra båt. Domaruddens friluftsgård är också etappmål för Roslagsleden.

Den nyrenoverade vedeldade bastun lockar besökare året om. Bastun är öppen för alla och det krävs inget medlemskap utan det räcker med att köpa en biljett eller klippkort i restaurangen. Kamratföreningen Bastubröderna tillhör några av de flitigaste besökarna.

– Att basta handlar om välbefinnande och dessutom är vi alla likar i bastun eftersom det inte finns någon hierarki där, säger Björn Wesström, Skopbevarare, det vill säga ordförande i Bastubröderna som bildades 1991. Bastubad lockar väldigt många och det har varit många spännande diskussioner i bastun under åren. Det är fantastiskt att till exempel komma hit och basta en fin sommarkväll för att sedan avsluta med ett dopp i Drängsjön.

Det är Bastubröderna som försörjer bastun med ved.

Det är Bastubröderna som försörjer bastun med ved.

Försörjer bastun med ved

Bastubröderna består av en brokig samling nationaliteter och yrkeskategorier med allt från snickare, målare och murare till rörmokare, företagsledare och politiker. Något som kom in lägligt när de byggde dagens bastu för 28 år sedan. Då liksom nu är det Bastubröderna som försörjer bastun med ved. Som tack får medlemmarna reducerat pris på årskortet, men det är en bisak. Det som håller dem samman är den gemensamma kärleken till bastubad.

– Från början fällde vi till och med träden själva. Vi åkte från Uppsala i norr till Älgö i söder och tog ner träd, allt på frivillig basis. I dag köper vi in färdiga stockar som vi sågar ner och klyver. Det brukar gå åt runt 200 kubikmeter ved varje år, berättar Björn. 

För att bli medlem i Bastubröderna krävs först och främst ett gediget intresse för bastu och hälsa följt av ett års arbete på vedbacken. En gång i månaden är det nämligen vedhuggardagar som avslutas med hemlagad ärtsoppa och förstås bastubad. Men eftersom föreningen har ett tak på 24 medlemmar gäller det att vänta på en vakans. Numera välkomnar föreningen även kvinnor och först ut är Lena Reideby.

– Jag skickade in min ansökan och var med och kämpade på vedbacken. Jag och min man Sten bor ganska nära och vi brukar basta runt tre gånger i veckan året om.

Nu sitter de i omklädningsrummet och värmer upp sig efter eftermiddagens vinterbad. Temperaturen ute ligger strax över nollan och ett lätt snötäcke täcker marken, men det är inget hinder för dessa hängivna bastuentusiaster.

– Det var kallt, men det känns jätteskönt efteråt, säger Lena. Jag brukar gruva mig innan eftersom jag har svårt att sitta länge i bastun, men det är så värt det efteråt.

Sten håller med.

– Endorfinerna bara rusar i kroppen efter ett dopp. Det ser mycket mer macho ut än det är i verkligheten. Eftersom det kalla vattnet stänger porerna är du ganska varm ändå när du kommer upp och det brukar gå bra att sitta ute en ganska lång stund sedan.

Doppa aldrig huvudet

”Hjälper inte bastu, brännvin och tjära då är döden nära” lyder ett gammalt finskt ordspråk. Men en riktig bastubadare mixar aldrig alkohol och bastubad och tävlar inte heller om vem som kan sitta längst enligt Björn.

Det finns många studier som visar på fördelarna med vinterbad, bland annat har det en positiv effekt på blodtryck, hjärtfrekvens och blodkärl. Bäst resultat ger fyra till sju vinterdopp i veckan. Men den som har högt blodtryck eller hjärt- eller kärlkrampsjukdom ska vara försiktig och stämma av med läkare innan.

– Det finns vissa regler att tänka på när det gäller vinterbad, säger Björn. Du ska inte hoppa i utan gå ner sakta i vattnet via en stege så att kylan sprider sig från fötterna och uppåt och du ska som regel aldrig doppa huvudet. För mig är det en rent euforisk känsla att sitta i en het bastu för att sedan gå ner och få den här kalla avrivningen. Det sprider sig ett lugn och en renande känsla i kroppen. Ja, det är nästan så att man blir religiös, men utan Gud.

Den perfekta bastutemperaturen är mellan 85-95 grader C och genom att kasta vatten på kaminen går det att få upp ångan och fuktigheten. Vissa slänger även på olja, till exempel eucalyptus, som sägs hjälpa vid förkylningar. Att använda oljor är dock inte tillåtet i Domaruddens bastu.

– Nu när våren närmar sig är det snart dags att göra en vinda av nyss utslagna björkkvistar som det sedan gäller att försöka hålla liv i hela sommaren, säger Björn. Att piska sig med riset i bastun sätter fart på blodomloppet och öppnar upp porerna så att alla orenheter släpps ut.

Bastubröderna är medlemmar i Svenska Bastuakademin och reser ofta runt och provbastar på olika platser. Förra året var de till exempel i Tornedalen för att fira Nationalbastudagen som infaller den andra lördagen i juni.

– Jag skulle inte kunna vara utan bastubadet, säger Björn. Jag reste mycket internationellt tidigare i arbetet och när jag hade möten i Stockholm lade jag alltid middagen och kvällsaktiviteten på Domarudden och det var succé varenda gång. Det är många som inte kan tänka sig att det finns sådana här platser på vår jord! 

 

Naturreservatet Domarudden erbjuder det mesta av det bästa året om för hela familjen.

Naturreservatet Domarudden erbjuder det mesta av det bästa året om för hela familjen, inklusive bad och bastu.

Samlingsplats för vänner och familj

En av medlemmarna i Bastubröderna är Domaruddens nya arrendator, Kasim Kavak, som tog över driften i oktober förra året. Han driver verksamheten tillsammans med sin son, Welat Kavak, och planen är att fortsätta som tidigare, med bland annat stuguthyrning till olika föreningar, skolor och idrottsklubbar. Domarudden är ett populärt ställe för att anordna till exempel orienterings- och löpartävlingar.

Här finns ett 2,5 kilometer långt elljusspår som lämpar sig både för barnvagnar och rullstolar samt ytterligare två spår på 5 respektive 10 kilometer och en liten vildmarksstig.

– En nyhet är att restaurangen kommer att hålla öppet alla dagar och vi kommer också att utöka öppettiderna, säger Welat. Vi ska ändra lite i menyn så att det blir fler och billigare rätter och kommer erbjuda både vegetariska alternativ och goda korvar. Förhoppningen är att vi ska få fler gäster som kommer hit både för att äta lunch och middag tillsammans med familjen och vänner.

Nyrenoverad sjöbastu

Under den omfattande renoveringen har bland annat damdelen i bastun utökats, golvet har bytts ut, nya lavar (sittytor) har byggts och nya, vedeldade bastuaggregat installerats. Duschen är tillgänglighetsanpassad med handtag och nya räcken har byggts vid ingångarna. Tillgängligheten till bryggan har också förbättrats. Biljett eller klippkort köps i restaurangen. Bastun är öppen för alla och den går även att hyra efter stängningsdags för privata sammankomster.

Texten är hämtad ur Magasin Österåker, nummer 1 2019.

Redaktör:
kulturochfritid

Publicerad:
fredag 15 mars 2019
Senast uppdaterad:
fredag 15 mars 2019