Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Vinnare av skrivartävlingen
"Min förebild"

Nu är årets skrivartävling med temat "Min förebild" avgjord. Förstapris gick till Josefin Bae och andrapris till Tim Andersson. Stort grattis!

Uppstarten till årets skrivartävling var de filmer som visades under filmfestivalen för Mänskliga Rättigheter under november i Österåker. Temat var "Min förebild" varav deltagarna i tävlingen skrivit om förebilder som inspirerat dem. 

Vinnande bidragen

Utgångspunkten för bedömningen var att texterna ska beröra och vara väldisponerade. Förstapris gick till Josefin Bae och andrapris till Tim Andersson. Här kan du ta del av deras vinnande bidrag Pdf, 132.7 kB..

Juryns motivering

Första pris

”Om du sätter din temperatur upp till 99 grader och du inte går över den sista 1 graden kan du inte koka vattnet."

Detta är ett citat av en kvinna som heter Yona Kim och som inspirerat skrivartävlingens vinnare. Yona Kim var konståkare och vann ett OS-guld och ett OS-­silver. Som sjuåring började Yona träna konståkning och trots många och svåra motgångar gav hon aldrig upp.

Yonas egenskaper – att aldrig ge upp, att sätta tydliga mål och att aldrig sluta drömma – gör att hon blivit en stor förebild för skrivartävlingens vinnare. 
Josefin som har sitt ursprung i Sydkorea har ett tydligt mål, en dröm men också svårigheter att övermanna, som till exempel att lära sig ett nytt språk och att anpassa sig till en ny miljö. Men Josefin är fast övertygad om att lyckas. Skulle hon någon gång tvivla så är vi säkra på att hon hämtar kraft från sin förebild.

Josefin, du har skrivit en inspirerande text, som förutom att den inspirerar dig till att nå dina drömmar, även inspirerar oss läsare vikten av att ha drömmar, sätta tydliga mål, att arbeta hårt för att nå dem och att aldrig ge upp. 

Vi gratulerar Josefin Bae, från Förberedelseklassen årskurs 8 på Solskiftesskolan.

Andra pris

För sin engagerade beskrivning av mötet med förebilden Pia, engagerad i föreningslivet och författare till boken ”Förbättra livet på ditt sätt”. En person som inspirerar skribenten genom sin kamp för att övervinna motgångar och sin strävan att alltid vara sitt bästa jag.

Vi gratulerar Tim Andersson från Tibble gymnasium.

Priser

Priserna på 2 000 respektive 1 000 kronor delades ut vid prisceremonier fredag 12 april på Solskiftesskolan (förstapris) och vid Rotarys frukostmöte (andrapris) på Folkets Hus samma dag. Österåkers kommun arrangerar i år skrivartävlingen i samverkan med Rotary. Rotary sponsrar prissumman på 3 000 kronor. Tidningen Kanalen kommer att låta publicera förstaprisvinnarens uppsats efter prisutdelningen

Juryns medlemmar

I juryn deltog kommundirektör Staffan Erlandsson, ungdomslots Lottie Skarstedt, bibliotekschef Anna Corbett, ordförande i kultur- och fritidsnämnden Arne Ekstrand, näringslivsstrateg Ann-Catrin Skogström, kultursekreterare Maria Söderlund och från Rotary deltog Eva Claesson, Marie Wengse och Maria Dernell.

Redaktör:
kulturochfritid

Publicerad:
måndag 15 april 2019
Senast uppdaterad:
onsdag 3 juli 2019