Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Rum för meningsfull fritid

Teater, tårtbakning, grillning och armbrytning. En vardagskväll på fritidsgården Bergagården bjuder på mycket mer än bara häng. Följ med oss in!

KLOCKAN NÄRMAR SIG SJU när Emma Erling vänder den sista hamburgaren på utomhusgrillen. 46 stycken har hon stekt under kvällen och med mättnaden sänker sig lugnet bland de trettiotal ungdomar som sökt sig till Bergagården ikväll. Emma är 18 år och studerar sång- och musikproduktion. Hon är en av de äldsta ungdomarna på Bergagården och har styrt upp kvällens grillning. När allt är undanplockat slår hon sig ner i soffan och spelar Mario Kart med sina kompisar. I ett angränsande rum spelas pingis och biljard.

Möjligheterna på Bergagården är många. Här finns bland annat ett kreativt rum där ungdomarna kan måla, sy och pyssla. Dessutom finns en film- och fotostudio samt en musikstudio med instrument och dj-utrustning. I köket är det ofta full aktivitet. Förra veckans tårtbakningstävling satte både kreativiteten på prov och svetsade samman ungdomarna.

Bergagården försöker locka både tjejer och killar med aktiviteter som passar alla.

– Vi är hbtq-certifierade och ser till att ungdomar känner sig välkomna hit oavsett läggning eller könsidentitet, säger Joel Lundgren, samordnare för Bergagården.

Meningsfull fritid

Målet är att ge ungdomarna en meningsfull fritid. Men vad som känns meningsfullt skiljer sig från person till person. En del ungdomar är fulla av idéer och upptåg, andra vill bara vara. På Bergagården är valfriheten viktig, liksom delaktigheten.

– Om du har en idé får du själv vara med och genomföra den. Jag önskade att vi skulle grilla i kväll och då fick jag planera inför det, sedan åkte ledarna och handlade, berättar Emma. Ett annat exempel på ungdomarnas delaktighet är armbrytningsbordet, som plockas fram senare under kvällen. Det har byggts av en ungdom tillsammans med en ledare.

– Fritidsgården är som ett andra vardagsrum. Här finns kompisar att hänga med, engagerade ledare och saker att göra. Alternativet är att hänga i centrum men där vill inte mina föräldrar att jag ska vara, säger Emma. Liam Hagberg, 17 år och blivande fordonsmekaniker, instämmer:

– Jag kommer hit varje dag efter skolan, oftast för att spela tv-spel med kompisar eller rita.

Fältgruppen bygger relationer

Mohammad Nadari arbetar i Fältgruppen och är en av fritidsledarna som jobbar i kväll. Fältgruppen bygger relationer med ungdomarna och hjälper dem att hitta organiserade aktiviteter. De är närvarande på skolor och fritidsgårdar, men även i centrum och på andra platser där ungdomar vistas. Med relationen som grund kan fältarbetarna leda ungdomar till en organiserad fritid.

– Ungdomar behöver någonstans att vara och de behöver trygga vuxna omkring sig. Ger vi dem en meningsfull fritid minskar risken för att de slår in på fel väg, säger Mohammad, som vet vad han pratar om, och fortsätter:

– Fritidsgården har varit min räddning. Jag kom till Österåker för åtta år sedan som ensamkommande flykting. Det var på Bergagården jag lärde mig svenska, fick kompisar och blev en del av det svenska samhället. Utan den plattformen vet jag inte hur det hade gått. När den stora flyktingströmmen kom under 2015 blev Bergagården ett viktigt nav för många ensamkommande ungdomar.

– Vi såg till att ungdomarna fick svenskundervisning innan de ens fått plats i skolan, och under några år samarbetade vi nära olika intresseföreningar för att ge dem bästa möjliga förutsättningar i livet. Det har gått väldigt bra för många av dem, berättar Joel.

En trygg plats att vara på

Efter sommaren har en ny grupp hittat till Bergagården. De flesta är i åldern 13 till 15 år. Åldersgränsen, som tidigare var 20 år, har sänkts till 18 år.

– Jag gillar att komma hit efter skolan. Här kan jag hänga med vänner och träffa nya kompisar, säger 15-årige Majd Alkhatib som spelar biljard med en kompis.

Även om det kan bli högljutt och lite smågnabb då och då så är stämningen hjärtlig.

– Tyvärr florerar rykten i sociala medier om att det skulle vara stökigt på Bergagården, men det stämmer verkligen inte. Vi har full koll på ungdomarna som är här och på helgkvällar kollar vi alla väskor så att ingen tar med sig alkohol in. Föräldrar är varmt välkomna att komma hit för att skapa sin egen uppfattning, säger Joel.

– Som förälder kan du känna dig trygg när dina barn är här. Tidigare var det problem med gäng som hängde i området utanför Bergagården, men de gängen har polisen punkterat nu så det är lugnt utanför. En positiv sak som kom av det var att föräldrar började skjutsa sina barn hit, vilket har gjort att vi även fått möjlighet att skapa relationer med ungdomarnas vårdnadshavare, säger Mikael Lindecrantz, som varit fritidsledare i över 20 år och fortfarande älskar sitt jobb. På Bergagården, liksom de andra fritidsgårdarna i kommunen, finns tydliga ramar och regler. I kväll är det fem fritidsledare som jobbar och de kastar sig helhjärtat in i både pingismatcher och förtroliga samtal.

– Vi är inte föräldrar, inte lärare och inte heller socialtjänst utan bara trygga vuxna som finns här för ungdomarnas skull, säger Joel.

Reportaget är från Magasin Österåker nummer 4, 2019.

Här finns mer information för dig som är ung i Österåker

Meningsfull fritid för unga

I Österåker finns fyra fritidsgårdar: Bergagården, Ljusterögården, Tråsättragården och Solskiftesgården. De erbjuder en mängd olika aktiviteter för unga upp till 18 år, till exempel konstverksamhet, teater, musik och tävlingar/turneringar. Här kan du också fika, spela pingis och biljard, lyssna på musik och träffa kompisar.

I kommunen finns tre aktivitetsparker, golfbanor, mountainbike-bana och flera motionsspår för den som önskar en aktiv fritid.

För unga som är intresserade av dans finns ett brett utbud av kurser på Danshuset och varje år anordnas Åkersberga filmfestival där ungdomar i åldern 13–19 år kan tävla med sin egen film.

Mer om fritidsgårdarna i Österåker. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Redaktör:
kulturochfritid

Publicerad:
torsdag 19 december 2019
Senast uppdaterad:
måndag 27 januari 2020