Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Unga gör VR-filmer för äldre: En ny värld

Bilden föreställer en ung kille som sätter på ett par VR-glasögon på en äldre dam

Foto: Patrik Lundin

I somras fick åtta ungdomar drömchansen att sommarjobba som filmare. Under tre veckor spelades tre VR-filmer in som kommer att visas på äldreboenden och träffpunkter i kommunen. Men det är bara ett axplock av alla filmer som görs i Österåkers kommun.

Nere vid Åkers kanal är det lunchpaus för filmgänget. Ett team från TV4 är på plats för att göra ett reportage om kommunens satsning på VR-filmer, en del av Film Stockholms sommarjobbsprojekt som har genomförts tillsammans med Film i Österåker. Karl Eriksson, som precis har gått ut gymnasiet där han läste mediateknik, är en av de åtta sommarjobbarna.

– Jag har alltid hållit på med film, både i skolan och på fritiden. Den här känslan man kan förmedla genom rörlig bild är väldigt intressant.

Karl sommarjobbade även förra året och gjorde då filmen ”Film om att göra film”. Tanken från början var att den skulle visas för ungdomar i kommunen som lånade filmutrustning, men i dag används den dessutom av pedagoger över hela landet.

– Det är jättekul! Jag kommer troligen också att få göra ett annat filmjobb åt kommunen i höst eftersom ”Film om att göra f lm” blev så stor, säger Karl. Film Österåker är ett bra sätt att koppla en hobby till mer professionellt arbete och samarbetet med Film Stockholm gör att man kommer in i ett större sammanhang.

Karl har även deltagit i Film Stockholms EU-projekt RIBS, Rolling Images in Business Startups, som stöttar unga entreprenörer mellan 16 och 18 år att utvecklas inom kultur och kreativa näringar.

– Det gjorde att jag fick möjlighet att träffa olika företag och lära känna nya vänner från andra länder som Finland och Estland som har samma tankar som jag kring film. Det är många kompisar som har egna YouTube-kanaler nu till exempel.

Öppnar upp för nya intryck

VR är en teknik där man med hjälp av ett par VR-glasögon virtuellt kan förflytta sig till en annan plats utan att röra på sig. VR-filmerna som görs i år kommer att visa ett traditionellt midsommarfirande vid Ekbacken i Åkersberga, en konstpromenad längs Åkers kanal och en guidad tur på Siaröfortet. De färdiga filmerna kommer sedan att visas för äldre på äldreboenden och träffpunkter i kommunen som annars har svårt att ta del av natur- och kulturupplevelser.

– Det är ett sätt att få äldre att uppleva sådant de annars kanske missar, säger Maria Söderlund, projektledare för Film i Österåker.

Film i Stockholm har provat VR-filmer på äldreboenden i Södertälje vilket var väldigt lyckat. Tanken är att de äldre ska sitta tillsammans och titta för att kunna prata om vad de upplever.

– Många lever sig så in i det de ser att de själva börjar dansa kring den virtuella midsommarstången eller sjunga med i sångerna. VR inspirerar till rörelse vilket är bra för hälsan, säger Maria.

Att göra film inget nytt i Österåker

Men att göra film är inget nytt i Österåker. För fyra år sedan startade Åkersberga Filmfestival i samverkan med Film Stockholm dit ungdomar bjöds in för att tävla med sina egna filmer. Den vinnande filmen nominerades sedan vidare till länets filmtävling Stockmotion filmfestival, en möjlighet att gå vidare även till Sveriges filmtävling, Novemberfestivalen. Just i år blir det ingen Åkersberga Filmfestival, men förhoppningen är att den ska komma tillbaka igen nästa år.

– Skolorna erbjuder också filmverkstäder så att ungdomarna kan
skapa egna filmer under skoltid, säger Maria. 2016 började vi samarbeta
med Stockholm filmfestival junior som arrangerar filmverkstäder
och kortfilmstävlingen ”1 minut film” för att inspirera till filmskapande i tidig ålder. Barnen och ungdomarna kan sedan tävla med sina filmer i ”1 minut film”, Stockmotion filmfestival och tidigare år också på Åkersberga Filmfestival.

Låna gratis utrustning

Sedan ett par år tillbaka kan alla som är under 25 år och intresserade av film låna filmutrustning som kameror, objektiv och annan kringutrustning helt gratis av Bergagården i Åkersberga.

– Nybörjarna får först lära sig grunderna och öva på en iPad, berättar Magnus G Bergström, ansvarig för tekniklån och Åkersberga filmfestival på Berga teater. Sedan kan de fortsätta med allt mer avancerade kameror för att slutligen övergå till vår stora stolthet, Black Magic 4K-kameran, en kompakt proffsvideokamera.

På Bergagården finns även ett ljudisolerat klipprum med två datorer, varav den ena har studiohögtalare, så kallade green screens, som man för att filma mot en grön bakgrund sedan byta ut den mot en bild eller film på datorn.

– Vi har även mikrofoner till studio så att det går att spela in till exempel påläggsrepliker till filmerna. Här kan ungdomarna göra allt från podcasts och en
egen YouTube-kanal till kort- och långfilmer. Hos oss är allt möjligt!

Fakta om Film i Österåker

Film i Österåker erbjuder förutom skolbion Mänskliga Rättigheter Film också möjligheten att sommarjobba med film, filmskapande på fritiden, deltagande i Åkersberga filmfestival på Berga teater, och sist men inte minst; chansen att skapa film tillsammans med Stockholms Filmfestival Junior under en skoldag.

Läs mer på www.filmiösteråker.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Text: Karin Wandrell

Redaktör:
Helena Cronberg

Publicerad:
fredag 5 oktober 2018
Senast uppdaterad:
tisdag 7 januari 2020