Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Österåkers kommun anlägger övertryckstält för året runt-idrott

En idéskiss för övertryckstältet. Tältet ska vara uppe under den kalla delen av året.

Nu anlägger Österåkers kommun en ny åretruntanläggning i Sjökarby med en fullstor konstgräsplan. Anläggningen är en del i kommunens långsiktiga satsning på idrotten i Österåker.

Österåkers kommun är en tillväxtkommun med stor inflyttning och utbudet av hallar och planer behöver svara upp mot de ökade behoven. Fotboll och landhockey är stora idrotter både bland tjejer och killar i Österåker. Trycket på befintliga planer är högt, framför allt under vintertid. En satsning som möjliggör mer speltid även under vintersäsongen har därför varit önskvärd från föreningarna.

– Ett övertryckstält med fullstor konstgräsplan erbjuder Österåkersbor, föreningsliv och även skolor en flexibel åretruntanläggning så att idrotten kan fortsätta att utvecklas och ge fler möjlighet till motion och rörelse. Dessutom frigörs tid i andra anläggningar, säger Mathias Lindow, ordförande i Kultur- och fritidsnämnden i Österåkers kommun.

Ger fler möjlighet till motion och rörelse

Anläggningen byggs söder om Sjökarbyvägen mellan Sjökarbyskolan och Skånsta Ryttare. Byggherre blir Armada Kommunfastigheter AB. Marken ägs av kommunen och används idag för hagmark. Omfattande analysarbete har utförts, däribland landskapsanalys, dagvattenutredning samt en utredning av fornlämningar, skyddsvärda växter och fåglar i området. Marken är gammal sjöbotten, vilket innebär att förstärkningar av marken kommer att behöva göras. Då delar av sommarhagen kommer att användas till övertryckstältet, har kommunen en nära dialog med föreningen Skånsta ryttare, dels för att ersätta och förbättra befintliga hagar, dels för att tillsammans hitta lösningar för att förbättra miljön både för hästarna, verksamheten och kringliggande natur.

Tältet uppe kalla delen av året

Övertryckstältet reses under den kalla delen av året, ungefär oktober-april, och mäter cirka 25 meter på den högsta punkten. Höjden behövs dels för att tillåta bollspel, dels för att skapa en effektiv avrinning och lutning som gör att snö ramlar av. Intill tältet byggs också ett hus med omklädningsrum, förråd, teknikrum och umgängesytor som förbinds med tältet via en sluss. Belysning ska säkra att området blir funktionellt och tryggt. Anläggningen kommer att kunna nås med bil, buss och cykelbanor. Parkeringar för både bil och cykel byggs i anslutning till tältet.

Föreningarna positiva

Idrottsföreningarna är positiva till ett nytt övertryckstält.

– Det är kalas det här, helt fantastiskt att få inomhusfotboll i Österåker, säger Christopher Krokstedt, styrelseledamot i IFK Österåker.

Även Rolf Jehrlander från Åkersberga BK ser fram emot att få fler planer i kommunen och för Roslagens IF Landhockey är beskedet väldigt efterlängtat.

– Det är en dröm att få spela på en riktig landhockeyplan på hemmaplan, säger Jens Saverstam från Roslagens IF Landhockey.

 

Redaktör:
Åsa Drakenberg

Publicerad:
onsdag 31 januari 2018
Senast uppdaterad:
fredag 7 december 2018